Sledi svojim sanjam

Alen Marijan je študent analitske politologije na Fakulteti za družbene vede in prihaja iz Radovljice, kot sam pravi, najboljšega mesta na svetu. Ob študiju pa se tudi resno ukvarja z rap glasbo.

Kaj predstavlja glasba v tvojem življenju?

Brez kakršnega koli pretiravanja lahko zatrdim, da mi glasba pomeni največ na svetu, ne samo zvrst, s katero se ukvarjam, ampak glasba nasploh. Večino prostega časa namenim poslušanju glasbe, obisku koncertov ter gledanju raznih dokumentarcev in intervjujev svojih vzornikov.

 

Kam segajo tvoji glasbeni začetki?

Z rapom sem se začel ukvarjati v drugem letniku srednje šole, ko sva z najboljšim prijateljem začela pisati svoja prva besedila in snemati prve pesmi na hišni radio, vendar je bil to takrat le hobi in zabava. Približno dve leti nazaj pa sem se začel z glasbo ukvarjati resneje, se pravi, snemati studijske single in videospote, v zadnjem letu in pol pa sem imel tudi več kot 20 koncertov. Za rap sem se navdušil kar sam, ko sem pri koncu osnovne šole prvič slišal albume izvajalcev rapa iz Slovenije in s Hrvaške in sem videl, da se to lahko dela tudi na naših tleh in ne zgolj v ZDA.

Je danes težko uspeti na slovenski hiphoperski sceni?

Odvisno, kaj uspeh sploh pomeni. Če je uspeh samo prepoznavnost in popularnost, mislim, da ni velikega problema. Če pa želiš, da bi tvoja glasba oziroma tvoje sporočilo pustilo malo večji pečat na hiphoperski sceni, pa je treba vložiti veliko truda. Zaenkrat moj preboj poteka, kot je bilo načrtovano, pri tem pa mi je veliko pomagal moj dober prijatelj Zlatko. V pomoč pa mi je tudi to, da prihajam iz takega mesta, kot je Radovljica, saj bi si tako podporo, kot jo imam s strani someščanov, želel čisto vsak glasbenik. V zadnjem letu sem imel zelo obiskane koncerte, dvakrat pa sem nastopal tudi na festivalu KRZ pred več kot tritisočglavo množico.

Kdo so tvoji vzorniki? Če bi imel možnost sodelovati s katerim koli glasbenikom, kdo bi to bil?

Imam vzornike iz različnih glasbenih žanrov. Trenutno pa bi kot glasbenike, ki najbolj vplivajo name, omenil naslednje: Red Hot Chili Peppers, Lana Del Rey, Jay-Z, Dropkick Murphys, Asap Rocky … Seveda so moje sanje posneti pesem z enim od njih, če pa smo realnejši in ostanemo v Sloveniji, imam največjo željo posneti pesem z Vladom Kreslinom (Vlado, upam, da bereš revijo Študent).

V sodelovanju z Zlatkom in BMD-jem si izdal debitantski videospot za singel Prva runda. Kako je prišlo do tega sodelovanja?

Res je, pred kratkim sem v sodelovanju z Zlatkom in BMD-jem posnel svoj prvi videospot, ki nosi naslov Prva runda in je dvignil kar nekaj prahu zaradi svoje eksplicitnosti. Z Zlatkom sva se poznala že od prej, BMD pa je moj producent že od samega začetka resnega ukvarjanja z glasbo. Do sodelovanja je prišlo, ker sem imel že dolgo željo po sodelovanju z Zlatkom. Predstavil sem mu idejo, on je bil takoj zainteresiran za sodelovanje, BMD pa se je priključil kasneje. Za snemanje videospota smo se odločili v studiu med snemanjem komada, ker se nam je v trenutku zdel več kot odličen. Snemanje je potekalo tri dni, bilo pa je zelo zabavno, saj ob taki ekipi ne more biti drugače.

 

Besedila so brez dlake na jeziku. Od kod navdih in kaj želiš sporočiti poslušalcem?

Besedilo Prve runde je res eksplicitno, ampak je bil to edini in najbolj učinkovit način, da povemo, kar smo čutili v tistem trenutku. V njem govorimo o naši raperski sceni, ki jo odprto kritiziramo in s tem vse tiste raperje, ki nekako živijo v filmu in delajo preprosto rečeno smešne in neumne komade. Sicer pa sem bolj osredotočen na bolj življenjska, socialno obarvana besedila, ki bi lahko mladim pustila neko sporočilo.

Zdaj, ko si se začel resneje ukvarjati z glasbo, že kaj trpijo študijske obveznosti?

Definitivno je težko usklajevati glasbo in študij, obema pa namenim enako truda, ker tako glasba kot študij igrata pomembno vlogo v mojem življenju. Na srečo imam oboje, tako studio kot fakulteto, v Ljubljani.

Kakšni so načrti v prihodnosti?

Trenutno snemam videospot z naslovom Pišem pesem, čez približno en mesec pa začnemo s snemanjem videospota za pesem z naslovom Slava (bralci si bodo lahko videospota ogledali na Youtubu pod imenom Alen). Do septembra imam namen izdati še nekaj videospotov in singlov, septembra pa pričnem s snemanjem prvega albuma, za katerega upam, da bo pustil velik pečat na slovenski glasbeni sceni. Prihaja pa tudi nova pesem v sodelovanju z Zlatkom. Zaenkrat imam v planu nekaj manjših koncertov po Gorenjski (datumi bodo objavljeni na Facebooku na osebnem profilu Alen Marijan in skupini Alen (hip-hop), poleti pa bom že tretjič zapored nastopal na festivalu Ko Radovljica zaživi, ki ima med vikendom več kot 7.000 obiskovalcev in na katerem bodo nastopali vsem znani glasbeniki iz Slovenije in s Hrvaške.

Kaj pa tujina?

Realno bi se glasbenik s slovenskimi besedili težko uveljavil v tujini, seveda pa bi tak izziv vsekakor takoj sprejel. Velika želja je prodor na londonsko glasbeno sceno, ki poleg že omenjenih vzornikov v zadnjem času zelo vpliva name.

Imaš na koncu še kak nasvet za naše študente?

Kratko in jedrnato, študiraj in uživaj, sledi svojim sanjam.

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.