Priprava na poletje

Poletje se hitro bliža, zato sta spomladansko čiščenje telesa in priprava na poletje pomembna. Pustu sledi post, s katerim razbremenimo telo in se znebimo odvečne navlake, ki se je nakopičila čez zimo. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako v poletne dni zakorakati zdravo in zapeljivo.

Če hočemo v poletni čas zajadrati polni energije, zdravja in življenjske moči ter si nabrati čim več zaloge za jesenske in zimske mesece, moramo že sedaj zavihati rokave. V nasprotnem primeru se nam lahko zgodi, da bomo nad svojimi počitnicami razočarani in da se nam bo poletje zdelo prekratko in prenaporno.

Za začetek se znebimo nekaj odvečnih kilogramov

Dieta, ki je učinkovita, zdrava in poceni, je kombiniranje živil. Jemo lahko toliko, da smo siti, torej nas lakota ne bo preganjala. Trud in vztrajnost bosta poplačana, vendar ne obupujte takoj, saj bodo prvi rezultati vidni šele po treh do štirih tednih. Nekatera živila pospešujejo presnovo in so idealna pri shujševalnih dietah, to so ananas, beluši, šampinjoni. Pred vsakim obrokom popijmo kozarec tople vode z nekaj rezinami ingverjeve korenine, saj napitek pospešuje prebavo in razstruplja, obenem pa je ingver afrodiziak. Na pomembnost pitja dovolj velikih količin tekočine nas opozarjajo vsepovsod, te naj bodo voda, naravna limonada ali zeliščni čaji brez sladkorja.

Ob spremembah prehrane je priporočljivo tudi gibanje

To bo pospešilo izgorevanje maščob in preoblikovalo ter okrepilo telo. Športna dejavnost bo pripomogla tako k boljši prebavi kot k samemu počutju, zdravju in videzu. Pri prehrani in tudi pri vadbi je treba začeti postopoma. Za izgubo maščobe in za hujšanje se priporočajo predvsem aerobni treningi, tek, hitra hoja in druge športne dejavnosti, ki bodo povečale srčni utrip, medtem ko bo oblikovanje telesa zahtevalo tudi trening z utežmi ali z lastno telesno težo. Tako kot pri samem oblikovanju jedilnika se je pred treningom priporočljivo pogovoriti s prehrambnim strokovnjakom ali z osebnim trenerjem, ki bo določil, koliko telesne teže lahko izgubimo v določenem času in s kakšno obliko športa bomo svoje želene rezultate najhitreje tudi dosegli.

Ročna masaža pripomore k topljenju celulita in zmanjšanju obsega kritičnih predelov

Po masaži je telo prekrvavljeno, koža pa lepša in bolj napeta. Vsak večer si vzemimo dvajset minut za masažo, problematične dele masirajmo s krožnimi gibi, v smeri proti srcu. Masaža naj bo tako močna, da je še prijetna, a ne prenežna. Uporabimo olje, masirajmo pa se s posebnimi valjčki iz lesa/plastike ali z gumijasto žogico. Masažo lahko kombiniramo tudi s proticelulitno kremo, gelom ali oljem. Najbolje pa bo, če uporabimo olje, ki pospešuje prekrvavitev.

Pozimi so težka oblačila zaprla pore na naši koži, zato ji bomo za začetek pripravili piling celega telesa, da bo lažje zadihala. S pilingom odstranimo odmrle celice kože, koža je bolj gladka in lepšega videza, piling pa je še posebno potreben, preden začnemo na kožo nanašati zaščitne kreme pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov. Pri negi zlasti pazimo na tiste predele telesa, kjer koža rada odebeli, in sicer na komolcih, stopalih, na kolenih.

Kopel za noge

Ko obujemo sandale in natikače, se na vse pretege trudimo, da bi bila stopala čim lepša. Zato jim namenimo posebno pozornost in si privoščimo kopel za noge z morsko soljo in olivnim oljem, trdo kožo zmasirajmo z gobo ali s posebnim kamnom, na koncu pa na stopala nanesimo kremo ali vazelin.

Ne smemo pa pozabiti na obraz, kožo je treba negovati in čistiti ter navlažiti s kremami. Če se držimo teh osnovnih nasvetov, bomo brez skrbi zakorakali v poletje in v njem uživali.

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.