Ples je za vsakogar

Se tudi ti počutiš v zadregi, ko ti nekdo omeni ples, kaj šele, da bi se odpravil/a na plesišče?

Večina ljudi ob besedi ples pomisli na Katarino Venturini in Andreja Škufco, ki sta s popolnimi gibi lahkotno lebdela po plesišču. To je ples v najlepši luči, ki seveda zahteva veliko vaje, volje in časa. Za vse ljubitelje plesa, ki ne nameravamo stati na zmagovalnih stopničkah, pa ples ni le rekreacija, temveč odlična priložnost za zabavo, druženje, izražanje čustev in sprostitev – idealna pot do dobrega počutja!

Ples kot rekreacija …

Ples je oblika rekreacije s številnimi koristnimi učinki za naše telo:

 • razvija in krepi srčno-žilni in dihalni sistem,
 • krepi telesno pripravljenost,
 • razvija ravnotežje, koordinacijo in gibljivost,
 • aktivira vse mišične skupine,
 • od nas zahteva tako aerobno kot anaerobno telesno      dejavnost..
 • plesom torej lahko vse življenje zadovoljujemo      potrebo po gibanju in izživljamo presežno energijo.

… in umetnost
S plesom lahko odkrijemo in izrazimo tudi svojo ustvarjalno plat. Pomislite samo, na kako različne načine lahko izvedemo en sam gib. Ples nas pokaže takšne, kot smo. Pusti in celo spodbuja nas k izražanju najglobljih čustev, ki jih sicer nemara težje izrazimo – ali sploh ne. Skozenj lahko pokažemo naklonjenost drugi osebi, saj je ples družbeno sprejet stik med posameznikoma, pri katerem lahko izrazimo najčistejšo ljubezen ali skrita hrepenenja, privlačnost in naklonjenost soplesalcu.

Kakšen ples je zame?

 • O tem, za kakšen ples se posameznik odloči,      odločata predvsem njegova starost in glasbene zvrsti, ki ji je naklonjen.
 • Starejši se navadno odločajo za klasične zvrsti,      saj uživajo v melodijah mirne klasike.
 • Otroci in mlajši si želijo predvsem energičnega      gibanja ob modernih glasbenih zvrsteh in priložnosti, da porabijo odvečno      energijo.
 • Nekateri si želijo le zbližati s svojim      partnerjem, zato izberejo katerega od bolj seksualno nabitih      latinskoameriških plesov.
 • Številni ljudje pa si želijo obenem sprostiti      napetost, se zabavati in obenem pohitriti srčni utrip – takšni se odločijo      za rock’n’roll.
 • Najbolje je slediti svojim željam, izkušnjam in      partnerjevim željam, če si želita plesa v dvoje. Vprašajte se, kakšno      glasbo najraje poslušate in kateri ritmi so vam najbolj blizu – ali imate      raje hiter tempo in napornejše oblike gibanja, s katerimi si boste      oblikovali telo in izboljšali telesno pripravljenost – ali pa sta vam      bližje pozibavanje s partnerjem in druženje.

 

S plesom razgibamo tudi možgane

Raziskovalci trdijo, da je ples odlična vadba za krepitev spomina. Ko se pri plesni vadbi učimo novih korakov, zaposlimo in urimo tudi možgane. Izsledki angleške raziskave izpred nekaj let pravijo, da so imeli ljudje, ki so vsaj dvakrat na teden obuli plesne čevlje, manj možnosti, da zbolijo za boleznimi, povezanimi z izgubo spomina (Alzheimerjeva bolezen in druge oblike demence). Bolniki so ob plesu na pesmi, ki so jih poslušali v preteklosti, celo priklicali nekatere spomine.

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.