Tjaša Gašparič o svojem knjižnem prvencu in vampirjih

Tjaša Gašparič in njen avtorski roman Polnočna zvezda
Tjaša Gašparič in njen avtorski roman Polnočna zvezda

Tjaša Gašparič je pred kratkim izdala svoj knjižni prvenec z naslovom Polnočna zvezda. Vampirski roman, ki je prvi del trilogije o punci in vampirju, je po dolgih letih svež veter v slovenski fantazijski literaturi. Tjaša je z nami spregovorila o nastanku njenega prvega romana, navdihih za zgodbo in like, nadaljevanjih in prihajajočih serijah, ki že nastajajo.

Od kod navdih za vampirsko ljubezensko zgodbo?

Prvo vampirsko zgodbo sem začela pisati pri 12-13 letih. Od nekdaj sem bila velika oboževalka fantazijskih filmov, legend, mističnih bitij in podobnega. Podzavestno je bila zgodba vedno v meni. Deset let kasneje pa sem dobila sanje, kjer se mi je celotna knjiga odvila v tistih nekaj sekundah, preden sem se zbudila. Videla sem vse osebe, vse zaplete, vsa ključna dejanja. Nek občutek me je potiskal naprej, da moram glede tega nekaj ukreniti.

Kako si se odločila za kraj dogajanja?

Vedela sem, da se bo zgodba odvijala nekje v Ameriki, potem pa sem se odločila za prelepo Kanado, ki si jo želim nekoč obiskati. Na srečo obstaja google map, da sem lahko opisala vse kraje, ki jih nisem nikoli obiskala.

Ali so liki nastali po navdihu resničnih oseb v tvojem življenju?

Liki niso nastali po nobenem navdihu. Za Avery sem imela vizijo, da se bo vedno znašla v samem središču dogajanja (dobrem ali slabem), troublemaker. Njenemu karakterju sem tudi dodala lastnosti, s katerimi se bralec lahko poveže.

Koliko časa je nastajala prva knjiga?

Prva knjiga je nastala v 8 mesecih. Tudi preostali dve nadaljevanji (gre za trilogijo) sem pisala nekje časovno tako dolgo, le da se vsaka po številu strani stopnjuje. S prvo knjigo je bilo največ dela, prebiranja, popravljanja, brisanja, ponovnega pisanja … Prvič sem se spoprijela z zalogajem pisanja prave knjige. Pred tem sem pri 16 letih pisala prvi roman, ki ga nisem nikoli dokončala (prišla sem nekje do 100 strani). Ideja, ki sem jo imela v mislih, me je gnala naprej, da sem skoraj vsak dan sedla za računalnik in preprosto pisala. V tem je bilo nekaj sproščujočega in sem nadaljevala, dokler ni bila knjiga končana.

Polnočna zvezda je prvi del trilogije
Polnočna zvezda je prvi del trilogije

Za vse, ki ne vejo, kako težek je proces iskanja založbe, ki bi knjigo tudi izdala, saj vse ni končano, ko je napisan zadnji stavek?

Včasih se mi zdi, da je veliko lažje napisati celotno serijo, kot pa izdati knjigo. 😄 Šala. Postopek izdaje je kar dolg in traja skoraj tako dolgo kot pisanje samo (lektura, tisk). Imela sem podpisano pogodbo z založbo, ki pa je po letu dni prekinila sodelovanje. Potrebovala sem cel mesec, da sem se postavila na noge in se odločila, da bom knjigo izdala v samozaložbi. Želja, da knjiga ugleda luč sveta, je bila premočna, da bi se predala. Poiskala sem distributerja, lektorico in tiskarja. Pa še nekaj manjših korakov. Velik poudarek velja tudi na marketingu in prvi bistveni predstavitvi knjige

Vampirji imajo precej zahtevno mitologijo. Kako je potekal proces odločanja o njihovih lastnostih in zmožnostih?

O vampirskih lastnostih se niti ni bilo tako težko odločati. Priredila sem jih tako, da sem lažje napisala zgodbo. Moč je bila že značilna pri prvotnemu pisatelju Bramu Stokerju, ko je napisal Drakulo. Odpravila sem mit o soncu, da sem ljubezensko zgodbo lažje izpeljala. Močno me je tudi navdušil film Underworld.

Vampirski roman o punci Avery in njenem skrivnostnem fantu Ryonu
Vampirski roman o punci Avery in njenem skrivnostnem fantu Ryonu

Je bilo težko razmišljati o mnenjih bralcev, da bi bila zgodba morda preblizu že poznanim delom o vampirjih?

O tem, da bi bralcem bila zgodba preveč podobna, sem nenehno razmišljala. Še posebej o tistem delu glede Ryonove »prehrane«. Nekako sem se odločila za že poznano smer (Vampirkin dnevnik, Somrak), da sem zgodbo lažje izpeljala do ključnega dela, ki ga ne bom razkrila. Pa tudi, če bi se Ryon lahko prehranjeval z njo, bi bilo preveč enostavno 😊.

Kaj lahko bralci pričakujejo v nadaljevanju oziroma nadaljevanjih? Nam lahko kaj več poveš o tem?

Bralci lahko pričakujejo še dve knjigi. Serija je tudi zaključena in drugi del pride konec tega leta (če bo šlo vse po sreči). Pričakujejo lahko še več akcije. V prvi knjigi sem se osredotočila na Avery in Ryona in njuno razvijanje ljubezni. V drugi knjigi spoznamo nove osebe, nove probleme, ki jih povzroča seveda Avery. Vampirji, volkodlaki in duh iz preteklosti bodo Avery in Ryona ponovno postavili pred izzive. Fantazijsko ljubezenski roman, ki nam pokaže, da je življenje lahko še tako nepredvidljivo, ter nas postavlja pred odločitve, ki nas spremenijo. Tretja knjiga pa je ena sama napeta zgodba, kjer se vse razkrije.

Je v knjigi skritih kaj skrivnih sporočil, tematik oziroma rdečih niti, ki jih bodo bralci zasledili?

V prvi knjigi je že vse razkrito/povedano, le da se bralec tega ne zaveda, dokler ne prebere celotne serije in gre od začetka, hehe. Tudi sedaj, ko pišem že novo serijo (izmišljen mistični svet, nova mistična bitja – nekaj sem si jih tudi sama izmislila in poimenovala, kraljeve družine …) v prvi knjigi razkrijem že skoraj vse.

Ali že veš, kakšen bo konec tvoje serije o Avery in Ryonu?

Konec je seveda napisan in povem le to, da se srečno konča 😊.

Tjaša Gašparič o svoji knjigi Polnočna zvezda
Tjaša Gašparič o svoji knjigi Polnočna zvezda

Tjaši lahko slediš na Facebooku in na njenem blogu. Kaj kmalu se lahko zgodi, da bo sporočila novico o drugem delu.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNe boš verjel, kaj pospešuje staranje!
Naslednji članekWhat’s in a Name: Poezija s pravim naslovom

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.