Uspešna mlada baristka

Tjaša Rogelj, zelo uspešna mlada baristka, ki je pred kratkim tudi zmagala na regijskem tekmovanju v Barcaffe barista centru, nam je v kratkem pogovoru zaupala, kako je prišla do svoje strasti – ustvarjanja s peno.

Umetnost ustvarjanja z mlečno peno
Foto: osebni arhiv

Tjaša je študentka na Biotehniškem izobraževalnem centru v Ljubljani, poleg tega pa opravlja študentsko delo v hotelu Intercontinental v središču Ljubljane, kjer je opravljala tudi praktično izobraževanje. Občasno dela tudi pri Topespressu, kjer pomaga poučevati osnove barista in latte umetnosti.

Tjaša, za začetek nam prosim povej, kaj sploh je latte art? Kdaj te je začelo zanimati ustvarjanje z mlečno peno in kako je do tega sploh prišlo?

Latte art je umetnost risanja z mlečno peno po kavi. To je ena izmed kategorij, ki bi jo dober barist moral obvladati. Na prvem mestu je seveda dober napitek, ta neka dodana vrednost pa je potem slikica na kavi, ki marsikateremu gostu polepša dan oziroma čas, ki ga nameni uživanju kave.

Sami začetki segajo 4 leta nazaj, ko sem se tudi prvič spoznala s pravo pripravo kave in sem takrat tudi začela s tekmovanji. Samo ustvarjanje z mlečno peno me je pa začelo bolj zanimati lansko leto, ko je v Slovenijo prišel latte art grading system (kar je sistem iz Italije, 6 različnih stopenj oziroma lončkov). Takrat sem tudi opravila prve stopnje latte arta. Sedaj pa imam že 5. stopnjo, črni lonček, ki ga imamo zaenkrat v Sloveniji le štirje.

To ustvarjanje me je začelo sprva zanimati zato, ker kava izgleda čisto drugače, če se potrudiš in na njo nekaj narišeš. Je pa res, da me je sam latte art začel še bolj zanimati, ker si pri tem lahko zelo kreativen in ustvarjalen.

Kako se pripravljaš na tekmovanja? Na katerih tekmovanjih si že sodelovala in kakšne rezultate si dosegla?

Na tekmovanja se pripravljam tako, da se zaprem v trening center in treniram po 2 do 3 ure, odvisno kako zahtevno je tekmovanje. Sodelovala sem že na kar nekaj tekmovanjih in sicer:

  • GTZ Radenci 2016 priprava in postrežba kave – zlato priznanje
  • GTZ Kranjska Gora 2017 priprava in postrežba kave- zlato priznanje in bronasta medalja
  • Gourment cup Makarska 2018 – 3. mesto
  • AEHT Leeuwarden, Nizozemska 2018- 1. mesto
  • Topespresso latte art grading system državno prvenstvo 2019 – 2. mesto (kategorija črni lonček)
  • Kimbo barista cup Budva, Črna Gora 2019 –  mesto
  • Barcaffe barista cup 2019- 1. mesto
Foto: osebni arhiv

Kje iščeš navdih za ustvarjanje umetnin s peno? Spremljaš koga, ki se s tem ukvarja profesionalno? 

Navdih iščem predvsem iz vzorcev najboljših latte artistov na svetu. Spremljam kar nekaj zelo dobrih latte artistov kot so: letošnja svetovna prvakinja Manuela Fensore, Carmen Clemente, Chiara Bergonzi, lanski svetovni prvak Irvine Quek, Michalis Karagiannis in še bi lahko naštevala.

Zdaj pa najpomembnejše vprašanje: ali piješ kavo? Če ja, katera je tvoja najljubša znamka in koliko je spiješ na dan?

Seveda pijem kavo! Na dan jo spijem tam nekje od 5 do 6 skodelic, kajti kave nikoli ni preveč. Res je, da ima prevelika količina zaužite kave lahko nekaj slabih učinkov, vendar ima tudi nekaj zelo dobrih. Meni osebno je vsaka znamka kave dobra, če je pripravljena po pravilnem postopku ter da je sam kavomat redno očiščen.

Kaj bi bralcem svetovala, kje je skrivnost v pripravi popolne skodelice kave?

Skrivnost v pripravi popolne skodelice kave je predvsem znanje, ljubezen do kave ter  dobra volja do priprave tega okusnega napitka.

Foto: osebni arhiv
Prejšnji članekHuawei P30 Pro izbran za najboljši telefon leta 2019
Naslednji članekŠtudent študentu: težave v spolnosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.