Vodja parade maturantov Tjaž Črnčec: Ples ni samo ples, ampak sprostitev in spodbuda za maturante

Parada ljubljanskih maturantov 2022
Parada ljubljanskih maturantov 2022 l Foto: Dijaška skupnost Ljubljana

V petek bodo Ljubljano in nekatera druga slovenska mesta zasedli maturantje, ki bodo na svoj zadnji srednješolski dan skupaj odplesali četvorko. V prestolnici so organizacijo Parade ljubljanskih maturantov kot lani prevzeli v Dijaški skupnosti Ljubljana (DSL). Udeležba je za vse maturante brezplačna, plesalo pa se bo ne glede na vreme. O tem, pomenu parade, financiranju in nasvetih za bodoče študente sva se pogovarjala z vodjo DSL Tjažem Črnčecem.

Tjaž Črnčec portret
Tjaž Črnčec l Foto: Dijaška skupnost Ljubljana

Kaj pripravljate, kako bo izgledal program?

Dogodek se bo začel in odvijal na Kongresnem trgu. Ob 10. uri, ko se začne zbiranje, bo potekal zabavni program, povezovalec na odru bo Gašper Bergant, zraven bo tudi DJ, ki bo poskrbel za sproščeno vzdušje. Na trgu bodo stojnice, kjer se bo prevzemal promocijski material – brezplačne majice, brezplačna brezalkoholna pijača –, zraven bodo tudi nekatere nevladne organizacije in photo booth, kjer se bodo lahko dijaki brezplačno slikali. Vse aktivnosti, ki se bodo pod našim dogodkom odvijale na Kongresnem trgu, bodo za maturante v celoti brezplačne, ker se nam zdi izjemno pomembno, da obstaja za vse maturante brezplačen dogodek, s katerim se lahko v pozitivni, lepi luči poslovijo od dijaških let in na zadnji dan zaplešejo na Kongresnem trgu.

Glavni del dogodka bo četvorka?

Tako je, osrednji del je četvorka. Zbiranje bo potekalo do 11. ure, kar je dobro predvsem iz logističnega vidika, da lahko vsi prevzamejo material, se podružijo, razdelijo po šolah. Sledi generalka, ob 12.00 pa se hkrati z dijaki iz celotne Slovenije in drugih evropskih mest tudi zapleše. Letos tako kot lansko leto pričakujemo približno 2000 maturantov. Upam, da bomo spet napolnili Kongresni trg.

Parada ljubljanskih maturantov 2022
Parada ljubljanskih maturantov 2022 Foto: Dijaška skupnost Ljubljana

Ste morda povezani še z drugimi slovenskimi mesti? Kje bodo plesali četvorko?

Po drugih mestih bodo tudi plesali, mi pa to organiziramo samo v Ljubljani. Bodo pa tudi v tujini, večinoma na Balkanu, na primer v Srbiji, Črni gori, na Hrvaškem.

Včasih je parado organizirala plesna šola, zato so morali nekateri plačati udeležbo. Letos jo organizirate samo vi z ljubljansko občino?

Glavni organizator smo Dijaška skupnost Ljubljana (DSL) in študentska organizacija (ŠOU v Ljubljani), del katere je DSL. Mestna občina Ljubljana je podporna enota, ki nam omogoča, da izvajamo ples v središču Ljubljane in imamo njihov blagoslov pri sami organizaciji. Mi prevzamemo celoten program, občina pa se ne spušča v samo organizacijo.

Parada ljubljanskih maturantov 2022
Parada ljubljanskih maturantov 2022 l Foto: Dijaška skupnost Ljubljana

Kdo financira dogodek?

Finančno je podprt s strani Študentske organizacije v Ljubljani in nekaterih sponzorjev.

Kako poteka organizacija takega dogodka?

Že lansko leto sem pomagal pri organizaciji, ko se je parada prvič izvajala pod našim okriljem. Letos dogodek poteka spet z naše strani, kar pomeni, da se je organizacija začela dejansko že naslednji dan po izvedenem dogodku lani. Je plod enoletnega prizadevanja, da imamo rezerviran prostor, imamo oder, ves material za izvedbo, primerne osebe, ki sodelujejo in promocijske aktivnosti. Poleg tega stik z ravnatelji, ki smo jih obvestili, da bomo izvedli dogodek, in stik s predstavniki dijaških skupnosti. Največ aktivnosti pa pade na zadnja dva do tri mesece, ko je delo najbolj intenzivno, med drugim se pridobi vsa dovoljenja in tehnika. Načeloma je kar celoletna organizacija, da je dogodek na nivoju in da se res spravi 2000 maturantov na en prostor.

Parada ljubljanskih maturantov 2022
Parada ljubljanskih maturantov 2022 l Foto: Dijaška skupnost Ljubljana

Vas lahko ustavi vreme?

Ne, vreme nas ne bo ustavilo. Zadnje par dni sem se malo tresel, zdaj sem pa gledal, da je za petek napovedano že sonce, tako da pričakujem in verjamem, da bo lepo vreme. Potem ta dogodek ne bo samo ples, ampak tudi pozitivni naboj za maturante, da se jim tudi malo pomaga, malo sprosti, zlasti v luči medvrstniškega nasilja, ki se dogaja. Tak maturantski ples je dodaten motivator oziroma spodbuda k temu, da se maturantje umirijo. Več študij prikazuje, da ples pomaga pri duševnem stanju, pomirja in pozitivno deluje na vedenje. Tudi s to maturantsko parado želimo pomagati maturantom. Ni samo plesni dogodek, ampak naš prispevek k boljšemu počutju maturantov in boljšemu duševnemu zdravju vseh v naši družbi. Maturante želimo spodbuditi in jih motivirati za samo maturo, ki jih še čaka.

Ti si to že dal skozi; kaj si poleg tega, o čemer sva zdaj govorila, želiš, da bi letošnji maturanti odnesli od parade?

Res si želim, da pridejo vsi maturantje. Mislim, da bo lep dogodek, kjer lahko koga novega spoznaš, se družiš. Fotografije in videi ostanejo za vedno, lani so se širili še mesece, ker so se spominjali tega lepega dogodka. Vsi lepo vabljeni 19. maja ob 10.00 na Kongresni trg, da se podružimo in skupaj zabavamo.

Parada ljubljanskih maturantov 2022
Parada ljubljanskih maturantov 2022 l Foto: Dijaška skupnost Ljubljana

Imaš osebno kot že študent kakšen nasvet za maturante?

Naj vas matura ne skrbi preveč, to je samo en korak za naprej. Študentska leta, ki vas čakajo, bodo zelo lepa leta. Pridite na parado in uživajte obdobje zadnjih mesecev, ko ste dijaki. Izkoristite poletje in potem na novo v študentska leta. Zdaj pa se tudi vi udeležite takih dogodkov in skupno pokažimo, da maturantje niso kar tako, ampak da za tisti dan prevzamejo celo Ljubljano in opozorijo nase, da obstajajo, da jih je veliko in da na mladih svet stoji.

Prejšnji članekHuawei Mate X3 presega meje domišljije
Naslednji članekFakulteta za dizajn s prenovljenim magistrskim programom Vizualne komunikacije in UI/UX

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.