Fakulteta za dizajn s prenovljenim magistrskim programom Vizualne komunikacije in UI/UX

Close up ux developer and ui designer use augmented reality brainstorming about mobile app interface wireframe design on desk at modern office.Creative digital development agency
Foto: Weedezign iz iStock

Fakulteta za dizajn je za vse, ki želite nadgraditi ali dopolniti svoje znanje na področju oblikovanja vizualnih komunikacij, pripravila prenovljen študijski program, ki zajema vsebine s področja uporabniške izkušnje in uporabniških vmesnikov.

Tovrstne kompetence so v zadnjem času pri zaposlenih vedno bolj zaželene in nemalo je podjetij, ki v razvoj teh področij vlagajo veliko sredstev. Navsezadnje, vsi smo potrošniki in uporabniki digitalnih izdelkov in storitev in želimo si preglednih, enostavnih in uporabniku prijaznih oblikovalskih rešitev.

Kakšen je pomen UI/UX oblikovanja?

UX (User Experience) in UI (User Interface) sta dva izraza, ki se nanašata na način, kako uporabniki stopajo v stik s programsko opremo ali spletnimi stranmi.

User Interface (UI) se nanaša na vmesnik, ki ga uporabnik uporablja za interakcijo z aplikacijo ali spletno stranjo. Vključuje elemente, kot so gumbi, meniji, obrazci in ikone, ki uporabniku omogočajo, da se premika po aplikaciji ali spletni strani in izvaja različne naloge. UI oblikovanje je običajno odgovorno za ustvarjanje teh elementov in njihovo razporeditev na zaslonu.

Website designer Creative planning application developer development draft sketch drawing template layout prototype framework wireframe design studio . User experience concept .
Foto: Chaosamran_Studio iz iStock

Cilj UI oblikovanja je, da uporabniku omogoči, da se hitro in enostavno nauči uporabljati programsko opremo ali napravo, ter da mu olajša izvajanje nalog in doseganje ciljev.

User Experience (UX) pa se nanaša na celotno izkušnjo uporabnika, ko uporablja aplikacijo ali spletno stran. Vključuje način, kako uporabnik odkriva in uporablja funkcionalnosti, kako hitro lahko izvede želene naloge in kako enostavno se lahko premika med različnimi deli aplikacije ali spletnega mesta. UX oblikovanje je odgovorno za oblikovanje teh izkušenj in zagotavljanje, da so uporabniki zadovoljni z uporabo aplikacije ali spletnega mesta.

Cilj UX oblikovanja je ustvariti pozitivno uporabniško izkušnjo, ki uporabniku omogoča enostavno uporabo programa ali naprave, brez stresa in zapletenosti. Dober UX lahko vodi do večje uporabnosti, večje lojalnosti uporabnikov in boljših poslovnih rezultatov.

Obe področji oblikovanja skupaj, tako UI, kot UX pomagata zagotoviti, da je aplikacija ali spletno mesto enostavno za uporabo in da se uporabniku zagotovi dobra uporabniška izkušnja. To lahko vodi do večje uporabnosti, boljše prodaje in boljših ocen uporabnikov. Posledično pa do večje lojalnosti uporabnikov in boljših poslovnih rezultatov.

Vpiši se na magistrski študij Vizualnih komunikacij in UI/UX ter postani strokovnjak na področju oblikovanja UI/UX!

UI development. Male hand holding smartphone with wireframed user interface screen prototypes of a mobile application on white background.
Foto: Sergey Peterman iz iStock

Magistrski študijski program Dizajn

Magistrski študijski program Dizajn se izvaja na smereh Notranja oprema, Vizualne komunikacije in UI/UX, Moda in tekstilije in Dizajn management.

Magistrski študijski program Dizajn zasnovan izrazito interdisciplinarno, saj združuje znanja z različnih področij, poleg oblikovalskih  tudi tehnološka, humanistična, družboslovna in managerska znanja ter se tako prilagaja smernicam globalnega gospodarstva, ki od zaposlenih zahteva visoko fleksibilnost, širok nabor znanja ter nov način razmišljanja, ki poraja inovativne rešitve – vse z namenom zagotavljanja višje dodane vrednosti zaposlenega in večje konkurenčnosti organizacije.

Pomembna prednost magistrskega študijskega programa je njegova široka izbirnost – študenti lahko izbirajo med številni izbirni predmeti, ki jim omogočajo pridobivanje specifičnih kompetenc ter oblikovanje lastnega strokovnega profila, ki sovpada z njegovimi individualnimi interesi oz. s potrebami podjetja.

Več informacij o magistrskem študiju po posameznih smereh ter predmetnik je dostopnih na: http://www.fd.si/studij/magistrski/.

Študijsko delo in pedagoški pristopi

Pedagoško delo poteka v manjših skupinah, z izrazitim individualnim pristopom pri konzultacijah oz. korekturah. Osnova magistrskega študijskega programa so t. i. STUDII, kjer študenti pridobivajo praktična znanja preko aplikativnih projektov, ki so realno zasnovani za potrebe družbenega okolja in so neposredno prenosljivi v gospodarstvo.  Vsi študijski projekti temeljijo na poglobljenih raziskavah z uporabo ustrezne metodologije.

Celotni študijski proces temelji na konceptu design thinkinga in se dopolnjuje s sodobnimi in inovativnimi pedagoškimi praksami. V študijskem procesu, poleg domačih visokošolskih učiteljev, sodelujejo tudi tuji gostujoči predavatelji in strokovnjaki z različnih področij, kar daje programu mednarodno dimenzijo. Študenti magistrskega programa imajo možnost sodelovanja in predstavitve svojih projektov na vseh strokovnih, znanstvenih in umetniških dogodkih fakultete.

Magistrski študijski program študentom nudi:

  • projektno delo v studijih na konkretnih oblikovalskih projektih;
  • interdisciplinarno povezovanje in sodelovanje s študenti drugih fakultet;
  • gostovanja priznanih domačih in tujih predavateljev;
  • možnost sodelovanja na različnih domačih in mednarodnih natečajih in konferencah;
  • intenzivno sodelovanje z gospodarstvom ter znanstveno-raziskovalno delo v sklopu mednarodnih raziskovalnih projektov;
  • pomoč pri uveljavljanju lastne blagovne znamke oz. lastnega podjetja.

Koordinator magistrskega programa nudi študentom pomoč pri oblikovanju individualnega izobraževalnega načrta in skrbi, da se kompetence študenta ustrezno dopolnjujejo oz. nadgrajujejo. Na ta način študent/-ka svojo magistrsko nalogo prične oblikovati že v času študija. Študij se zaključi s pripravo ter zagovorom zaključnega magistrskega dela, študenti pridobijo naziv magistrica oz. magister dizajna.

Način študija

Študij na drugi stopnji je organiziran izredno in traja 2 leti (4 semestri). Prav zaradi izrednega načina študija želimo izvedbo študijskega programa čim bolj približati študentom. Predavanja, vaje, korekture so organizirane v popoldanskem času, deloma v oddaljenem (on – line) načinu, praktično delo pa se izvaja na lokacijah v Ljubljani (Dunajska 129) in v dislocirani enoti (Hiša za dizajn management in inovacije -HDMI, Gerbičeva 51).

Šolnina

Šolnina za magistrski študijski program je objavljena v Ceniku storitev FD, ki je objavljen na spletni strani fakultete : https://fd.si/akti-in-pravilniki .

Informativni dnevi

Na informativnem dnevu se bodo kandidati podrobneje seznanili z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi informacijami, ki so pomembne za odločanje o študiju.

Na informativne dneve vas vabimo 12. 6., 10. 7., 28. 8., 4. 9. 2023, vsakič ob 13.00 uri po google meet.

Zainteresirani kandidati, ki se ne morejo udeležiti informativnih dni, se lahko udeležijo individualne predstavitve programa, po predhodni prijavi preko e- pošte: referat@fd.si.

Povezava na dogodek je že objavljena na naši spletni strani: https://fd.si/informativni-dnevi-2023.html

Dodatne informacije in kontakti

Vpisni pogoji izhajajo iz Razpisa za vpis v študijski program 2. stopnje in so dostopni na: https://fd.si/razpis-za-magistrski-studij-dizajn-2.html

Vsi kandidati, ki ne prihajajo iz oblikovalskih ali sorodnih VS institucij,  morajo pred vpisom opraviti preizkus nadarjenosti. Pri preizkusu nadarjenosti se kandidatova usposobljenost na oblikovalskem področju preverja na osnovi pisnega dela (portfolia)  in ustnega dela (razgovor s kandidatom).

Kandidati za vpis na razpisane študijske smeri se na vpis prijavljajo neposredno na Fakulteto za dizajn. Seznam obveznih prilog je na voljo v Razpisu za vpis v magistrski študijski program, ki se nahaja na spletni strani FD.

Ne spreglejte: Prijavni rok je odprt od 15. 2. 2023 do 25. 8. 2023.

Na vsa vaša vprašanja vam bomo z veseljem odgovorili v Referatu za študentske zadeve (ga. Mileva Miškovič): 059 23 50 10, 031 383 883 ali preko maila: referat@fd.si.

Dodatne informacije lahko pridobite tudi na spletni strani FD http://www.fd.si/.

Spremljajte nas na družabnih omrežjih :

Instagram ( https://www.instagram.com/fakulteta_za_dizajn/)

Facebooku (https://www.facebook.com/fakultetazadizajn.facultyofdesign/).

Za dodatne informacije pa si oglejte še naš YouTube kanal:

Fakulteta za dizajn · Faculty of Design [OFFICIAL PROMO VIDEO]

Galerijo projektov FD pa si lahko ogledate tukaj: https://galerija.fd.si/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.