10 zanimivosti o Barbie lutkah ali barbikah

Zanimivosti o Barbie lutki
Zanimivosti o Barbie lutki Foto: on goodhousekeeping

Od svojega prvega pojava leta 1959 je postala Barbie ena najbolj ikoničnih figur vseh časov. Zaradi svojega glamuroznega občutka za modo in raznolikih kariernih izbir je ujela srca in domišljijo milijonov ljudi po vsem svetu, vseeno pa ostaja veliko več za izvedeti. Pridruži se nam pri razkrivanju najbolj zanimivih dejstev o Barbiki in njenem sanjskem svetu, ki jih morda ne poznaš.

Kdo je ustvaril Barbie?

Barbie je ustvarila soustanoviteljica Mattela in ameriška poslovnica Ruth Handler. Navdihnil jo je hčerkin ljubeč odnos do papirnatih punčk, zato se je odločila ustvariti svojo! S pomočjo Jacka Ryana – raketnega znanstvenika – smo dobili Barbie, ki jo vsi poznamo danes.  

Polno ime Barbike je Barbara Millicent Roberts

Ime “Barbie” je bilo navdihnjeno po Ruthini hčerki Barbari, “Ken” igrača pa je bila navdihnjena po njenem sinu Kennethu.

Imela je več kot 200 različnih poklicev

V svojem življenju je Barbie prevzela več kot 200 različnih poklicev. Od astronavtke do gasilke do raperke. Barbie nam je pokazala, da dekleta lahko postanejo karkoli si želijo!

Barbie ima veliko družino in veliko prijateljev

Skozi leta je Barbie v svojem svetu sprejela veliko ljudi, med njimi tudi družinske člane: Skiper, Stacy in Chelsea. Ne pozabimo na njene prijatelje, kot so Theresa, Summer in Nikki.

6 International Women's Day poster with silhouettes of multicultural women's faces in paper cut style and copy space. Sisterhood, female independence and equality in 3D illustration

Doživela je veliko modnih preobrazb

Barbie je znana po svojem modnem slogu – glamuroznih oblekah, ikoničnih kopalkah in pravljičnih pižamah. Toda ali si vedel, da je Barbie tudi superherojka? Leta 2019 se je preoblekla v X-menove junakinje Mystique, Dark Phoenix in Storm.

5 Nightly Earth in the outer space. Abstract wallpaper. City lights on planet. Civilization. Elements of this image furnished by NASA (url: https://eoimages.gsfc.nasa.gov/images/imagerecords/79000/79765/dnb_land_ocean_ice.2012.3600x1800.jpg)
Foto: dima_zel iz iStock

Bila je že v vesolju

Barbie je že večkrat potovala v vesolje – leta 2021 je opravila let v ničelno gravitacijo. Leta 2022 je Mattel v sodelovanju z Mednarodno vesoljsko postajo poslal dve punčki v orbito za “Misijo sanjske zvezde”, v oktobru 2022 pa je astronavtka Samantha Cristoforetti vzela svojo dvojnico Barbiko na vesoljsko postajo! S tem je postala prva punčka, ki je potovala v vesolje.

4 car, transport, sport car
Foto: ElvisCZ iz Pixabay

“Barbie Pink” je njena značilna barva

Barbie je dobro znana po svoji zbirki rožnate barve – od avtomobilov do čevljev do hiš. Dejansko je bilo med snemanjem filma “Barbie” leta 2023 uporabljene toliko rožnate barve, da je to povzročilo kar pomanjkanje po vsem svetu!

3 the white house, washington dc, landmark
Foto: 12019 iz Pixabay

Za predsednico se je potegovala že šestkrat

Barbie je prvič kandidirala za predsednico leta 1992, a na žalost še ni zmagala na nobenih volitvah. Morda pa prihodnje leto?

Obiskala je več kot 150 držav

Od svoje stvaritve leta 1959 je bila Barbie prodana v več kot 150. državah. To pravzaprav pomeni, da je najbolj priljubljena punčka na svetu. 

1 Margot Robbie v vlogi Barbie
Margot Robbie v vlogi Barbie Foto: on barbie

Barbie je kulturna ikona

Barbie je prikazana v razstavah; muzejskih razstavah in celo v več Barbie tematskih atrakcijah po vsem svetu. Njen vpliv na popularno kulturo je nedvomno izredno velik. Še več poznavalcev pa bo prejela zaradi težko pričakovanega filma Barbie, za katerega mnogi že zdaj menijo, da je mojstrovina.  

Prejšnji članekSmoothie s konopljo? Ja, prosim! 3 recepti za smutije s konopljo
Naslednji članekKonec srčnih spodbujevalnikov? Razvita naprava, ki bo korenito zmanjšala število smrti zaradi bolezni srca

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.