16., zadnja obletnica legendarne Ambasade Gavioli?

Redkokdo ob omembi imena Ambasada Gavioli previdno obmolči, saj gre za eno najbolj znanih diskotek pri nas.

Predvsem v nedavni preteklosti je bila ‘Ambasada’ tudi sedež in zbirališče ‘elektronske’ subkulture v prijetnem izolskem obmorskem ambientu. ‘Ambasadi’, kot ji skrajšano pravijo ljubitelji elektronskih ritmov, pa že kar nekaj let grozi konec, zaprtje. Čeprav se ta konec ‘obljublja’ že leta in ga mnogi ironično razumejo že kar kot nekakšen marketinški trik, gre po dostopnih podatkih tokrat zares.

V tedniku Mladina (pa tudi marsikje drugod) so o nameravanem zaprtju pisali že vsaj leta 2008; tistega leta je namreč nepremičnina, v kateri se diskoteka nahaja, prešla v last ‘najboljšega soseda’, Mercatorja. Vseeno je podjetje Fetch the vibe ostalo najemnik objekta in v njem prirejalo zabave. To je počelo vse do letošnjega leta, ko bo Mercator nepremičnino, v kateri je ‘Ambasada’, prodal. Edis Bebić, vodja Fetch the vibe, pravi, da jo po njegovih informacijah kupujejo osebe, povezane s slovensko vejo televizije Pink, in naj bi jo uporabile za studio.

Organizatorji zabav pravijo, da če se diskoteka že res mora zapreti, naj bodo vsaj zabave pred ‘koncem’ glasne in nepozabne. V tem duhu se je 17. decembra odvilo praznovanje 16. obletnice diskoteke; glavni akter zabave je bil njen nekdanji ‘hišni’ DJ, Valentino Kanzyani, ki je pripravil zabavo, kot se spodobi. ‘Domači ljubljenec’ je v svoj set vtkal kar nekaj glasbe s prihajajočega prvega avtorskega albuma, ki ga bo začel s serijo krajših plošč predstavljati spomladi, kot celota pa naj bi izšel v eni večjih klubskih založb ob koncu naslednjega poletja.

Da ne bi bil Kanzyani za didžejskim pultom sam, so mu družbo delali tudi nekateri drugi mojstri vrtenja ploščkov. Najbolj znana izmed njih je bila rezidentka večerov Circoloco v ibiškem superklubu DC10, Cassy, ki jo imenujejo tudi ‘vroča mačka ibiškega in berlinskega podzemlja’. Poleg nje je na rojstnodnevni zabavi nastopilo še nekaj drugi podpornih didžejev; vsi skupaj so pokazali, zakaj je Ambasada Gavioli tudi po 16 letih še vedno pravi glasbeni tempelj, ki navdihuje umetnike in ljubitelje klubske kulture daleč naokoli.
Zimski programski zasuk v bolj alternativne vode, ki ga je nakazal že nedavni izjemni nastop Garnierjevega tria L.B.S., je naletel na odličen odziv, tokrat je bilo vse v znamenju toplega ibiškega poletja, kar so s svojimi čutnimi gibi še poudarile atraktivne plesalke.

Marca bo lastnik nepremičnine postal primorski podjetnik Vejsil Hot, ki pa zanika, da to pomeni žalosten konec Ambasade Gavioli, saj je prepričan, da uspešno zgodbo lahko nadaljujejo, ker poleg turbo folk scene in sodelovanja s Pink.si obljublja tudi elektronske dneve.

Kakorkoli že, Ambasada v sedanji obliki še ni rekla zadnje besede, ampak nameravajo organizatorji zadnja dejanja diskoteke pripraviti tako, kot si diskoteka glede na svoje ime zasluži; zaupali so nam, da bo 3. 2. v Ambasadi nastopil znani didžej Axwell. To pa ne bo edina zabava pred zaprtjem, o vseh vas bomo pravočasno obvestili na naši spletni strani www.student.si.

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.