Z organizacijo, motivacijo in koncentracijo do desetk

Izpitno obdobje se nam bliža z vrtoglavo hitrostjo in čas je, da se usedemo za knjige in se lotimo priprav ne izpite. Še preden se lotimo samega študija, je najbolje, da si naredimo temeljit načrt.

Razmislimo, kako se bomo pripravljali, kdaj bomo opravljali izpite, kdaj se bomo posvetili študiju in kdaj bomo imeli premor. Dobra organizacija je bistvenega pomena in ključ do uspeha v stresnem izpitnem obdobju.

Potrebno si je narediti (ali priskrbeti) dobre zapiske, si izposoditi ali kupiti obvezno in dodatno literaturo, ki nam bo v pomoč pri študiju. Ker pa je večkrat gradiva zelo veliko, se je potrebno organizirati, kako in kdaj bomo predelali določeno snov. Treba si je zastaviti določene cilje, ki pa morajo biti dovolj natančni in realni, da jih bomo dosegli. Te cilje si je priporočljivo razdeliti na manjše cilje, ki nas bodo postopoma pripeljali do najvišjega cilja. Če si npr. določimo, da bomo v enem dnevu predelali celo knjigo, je velika verjetnost, da tega ne bomo uspeli in bo naša motivacija padla, če pa si zadamo, da se naučimo le poglavje ali dva, pa bomo po vsej verjetnosti tega zmožni in se bo nam bo motivacija za nadaljnje delo povečala in se bomo naslednji dan z večjim veseljem lotili naslednjih dveh poglavij.

Pri študiju je pomembna koncentracija
Priporočljiva je določena rutina, npr. da se vedno učimo v istem prostoru in ob istem času. Ko se začnemo učiti, moramo odklopiti vse zunanje dejavnike, ki nas lahko zmotijo. Glasba, televizija, telefon, računalnik, vse to izklopimo in se posvetimo samo študiju. Obstajajo tudi določene vaje, ki nam pomagajo uriti koncentracijo (npr. se udobno namestimo in opazujemo nek predmet ali določeno točko na steni, poskušamo eno minuto ostati v istem položaju in ne misliti na nič, pri tem odmislimo vse druge predmete, šume in glasove, na tak način se učimo, kako usmeriti pozornost na eno samo stvar).

Pri študiju je pomembno, da najdemo pravo organizacijo gradiva, ki nam bo pomagala, da si kar najhitreje zapomnimo, kar je potrebno naštudirati. Lahko si narišemo miselne vzorce, si naredimo zapiske, glasno beremo besedilo, poglobljeno razmišljamo in prenašamo podatke v prakso, lahko o snovi diskutiramo s prijatelji in se skupinsko učimo.

Seveda so pomembne tudi pavze. Med učenjem si naredimo premor, npr. se učimo 45 minut in se nato 15 minut ukvarjamo z nečim drugim. Na ta način se bomo nato spet lažje skoncentrirali na učenje. 

 

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.