7 živalskih izdelkov, za katere nisi vedel, da jih uporabljaš

Če si vegan, ali ne, je vedno dobro vedeti, kaj se nahaja v izdelkih, ki jih uporabljaš. Sploh, če jih uživaš. V tem članku boš našel nekaj presenetljivih izdelkov, ki so narejeni s sestavinami, ki jih pridobijo iz živali. Tudi, če ti je za to vseeno, boš spoznal stvari, ki jih lahko uporabiš na kakšni zabavi (a je ful očitno, da ne hodim na zabave?).

7. Kapsule

Modro-belie kapsule na mizi

Imaš težave z glavobolom, veliko potrebo, prostato? Če si vegetarijanec ali vegan, izberi pametno. Želatina, ki je pridobljena iz živalske kože, kosti in tkiv, je glavna sestavina želeja, ki se pogosto uporablja tudi za izdelavo kapsul za farmacevtske izdelke. Glavni razlog je strukturna vsestranskost želatine in njena naravna združljivost; laično povedano, kapsule na osnovi želatine so enostavno oblikovane, redkeje povzročajo neželene stranske učinke in so dovolj trpežne, da preprečijo vdor vlage med navedenim rokom uporabe izdelka. Želatinske kapsule so torej odporne na številne obremenitve, ki so pogoj, da zdravila postanejo dovoljena za prodajo in uporabo.

Želatinske kapsule povzročajo kulturni konflikt za skupine, ki se izogibajo uživanju živalskih proizvodov. Nekatere religije, ki so v Indiji zelo razširjene, zahtevajo vegetarijanstvo, kar je povzročilo dolgotrajno farmakološko razpravo v bogati farmacevtski industriji v tej državi. To vprašanje je bilo ključni dejavnik pri razvoju veganom prijaznih alternativ na osnovi škroba, tako imenovane HPMC kapsule, ki so strukturno podobne njihovim želatinskim različicam.

Živalske dele je pogosto mogoče najti tudi v drugih farmacevtskih izdelkih, običajno kot neaktivne sestavine, kot so veziva, polnila in barvila. Sestavine živalskega izvora se lahko uporabljajo tudi za stabilizacijo formulacij cepiv, česar ne spregledajo nasprotniki cepljenja.

6. Sladkor

Bele sladkorne kocke, slikane od blizu

Kostno oglje je porozen, črn, zrnat material, ki nastane z oglenjem živalskih kosti, običajno govejih. Sestavljen je predvsem iz trikalcijevega fosfata, kalcijevega karbonata in oglja, uporablja pa se predvsem za filtriranje in razbarvanje različnih vrst sladkorja. Kosti se prodajajo trgovcem, ki jih nato prodajo ameriški industriji sladkorja. Kostno oglje se uporablja v številnih vrstah sladkorja, vključno z rjavim sladkorjem in sladkorjem za slaščičarstvo, in ga odkrito uporabljajo ugledni ameriški proizvajalci in dobavitelji. Kostno oglje je sicer učinkovito pri filtriranju nekaterih nečistoč, vendar je neučinkovito sredstvo za razbarvanje, zato bolj, kot je sladkor bel, bolj je verjetno, da so bile uporabljene velike količine kostnega oglja.

No, naj te pomirim. V Sloveniji in nasplošno v vseh razvitih državah na svetu je uporaba kostnega oglja v sladkorju strogo prepovedana. V ZDA pa bodi pozoren, če ti seveda ni vseeno, kaj vse vsebuje sladkor, ki ga kupuješ.

5. Cigarete

Cigaret, pokončno postavljen na mizi, gori in se spreminja v pepel

Želiš pokaditi nekaj bobrovine? Vsi kul otroci to počno. Veliko različnih predhodno zvitih cigaret vsebuje castoreum, pridobljen iz »ricinusnih« vrečk bobrov, ki jih bobri uporabljajo za označevanje ozemlja. Za pridobivanje tega izdelka bobre evtanazirajo, njihove ricinusne vrečke, napolnjene s pasto, pa dimijo ali sušijo na soncu, dokler niso podobne suhim figam.

Zakaj bi v cigarete dodajali nekaj iz bobrove riti? Zaradi okusa! Castoreum – ki se uporablja tudi v dišavah za priklic rožnatih not – daje sladkobo in posebno aromo. Če kadiš Marlboro, vedi, da ob tobaku vase vlečeš tudi rektalno aromo bobra.

Zanimivost: še en poseben izdelek, ki uporablja castoreum – in ga odkrito imenuje »naravna aroma« – je švedska pijača, imenovana Bäversnaps (slovensko »bobrov šnops«). Žganje z okusom bobrove riti. Za njeno izdelavo se castoreum namoči v visoko odporen alkohol, ki sčasoma pridobi aromo.

4.  Pivo in vino

Miza obložena z črnim in belim grozdjem, sodom in belim in rdečim vinom

Imaš težave z alkoholom? No, morda jih boš imel, ko prebereš to.

Izinglass je želatini podobna snov, ki jo pridobivajo iz posušenih mehurjev sladkovodnih rib, kot so jesetri. Gre za vrsto kolagena, ki se pogosto uporablja za prečiščevanje različnih vrst piva in vina. Izinglass je še posebej dragocen za proizvodnjo piva v sodih, kar pomeni, da je njegova uporaba še posebej pogosta v Združenem kraljestvu in Nemčiji.

To sredstvo se uporablja za čiščenje zgoraj omenjenih pijač. Skrbi, da se v njih ne bi znašle odmrle celice kvasovk, bakterije, beljakovine in ostali ostanki, ki bi pokvarili te alkoholne zvarke.

3.  Jedi z rdečim barvilom

Rdeči bomboni s srčastim vzorcem

Za barvanje z rdečo so največkrat uporabljeni hrošči! Natančneje, takšni izdelki vsebujejo rdeče košeniljske hrošče (njami), ki so posušeni in zdrobljeni v prah, imenovan karmin. V živilski industriji je karmin splošno znan kot zelo učinkovito barvilo. Sirupi z okusom češenj, malinovi džemi in številne rdeče obarvane pijače, pogosto uporabljajo karmin, prav tako pa tudi številni mlečni izdelki. Karmin je proizvajalcem živil dolga leta prinašal dodatno prednost. Ker gre v bistvu za prah žuželk, se lahko upravičeno imenuje povsem naraven. Če pustimo ob strani vse nejasnosti glede sestavin, številni nadzorni organi zdaj zahtevajo, da je karmin izrecno naveden na etiketah.

Če pa misliš, da se lahko izogneš zaužitju žuželk preprosto tako, da se izogibaš rdečkastim živilom, premisli še enkrat. Če si že kdaj jedel kakršen koli trdi ali svetleči bombon, si najverjetneje v njem našel veliko količino izločka žuželk, imenovanega šelak. To je smola, ki jo izločajo samice hroščev na drevesih v gozdovih južne Azije. Zbirajo, predelujejo in prodajajo se v obliki suhih kosmičev, nato pa se raztopijo v alkoholu za izdelavo slaščičarske glazure. Večina trdih ali svetlečih bombonov je premazana s to snovjo, predvsem raznobarvni sladkorni bomboni. Okusi mavrico hrošče!

2. Kondomi

Odprti kondomi različnih barv

»Ne bI s kOndoMoM, kER seM vEgAN« Senad odvrne, ko ga povpraša, če ima pri sebi kondom.

Medtem ko je glavna sestavina večine kondomov lateks, ki je rastlinskega izvora, večina tičjih nogavic vsebuje tudi kazein in glicerin. Za večino je kazein manjši prekršek. Kazein, ki izhaja iz mlečne beljakovine, se uporablja za pomoč pri izdelavi gladkih in tankih gumijastih kondomov. Običajno se dodaja, ko je lateks še v tekoči obliki, zato postanejo trdni materiali bolj gladki in prožni. Kazein daje večini rokavic iz lateksa tudi značilen kiselkast vonj. Medtem ko je kazein živalskega izvora, je glicerin pogosto živalskega izvora, a to ni nujno. Glicerin, ki se uporablja v najrazličnejših izdelkih, se lahko pridobiva tudi iz rastlinskih olj, vendar se v večini ščitnikov za penis uporablja živalska različica, ki zagotavlja obilno mazanje. Na srečo veganskih nožnic in penisov so na voljo »ščitniki« za spermo, ki so 100-odstotno brez živalskih proizvodov.

Drugi izdelki, ki vsebujejo glicerin, so zobne paste, vlažilna sredstva, šamponi in balzami, detergenti, kreme za britje in različna kozmetika. Največkrat ni definirano, ali je glicerin živalskega ali rastlinskega izvora.

1.Voščenke

Voščenke različnih barv

Se še spomniš, ko smo v osnovni šoli drgnili voščenke na risalni papir in vohali tisti značilni vonj, ki so ga puščale med drgnjenjem? Prav te voščene paličice so narejene iz goveje maščobe. Pravzaprav je nostalgičen vonj, ki ga močno povezujemo z zabavnim brezskrbnim barvanjem, pravzaprav vonj po stearinski kislini – predelani goveji maščobi. Stearinska kislina se uporablja kot kemikalija za strjevanje. To pomeni, da pomaga, da se barvice pravilno strdijo in ostanejo konsistentne skozi celotno življenjsko dobo.

Stearinska kislina se pogosto uporablja tudi v drugih voskastih izdelkih, na primer svečah. Stearinsko kislino je sicer mogoče pridobiti tudi iz nekaterih rastlinskih proizvodov, vključno s kokosovimi orehi, vendar je ta postopek bolj delovno intenziven in zato manj stroškovno učinkovit. Zato organizacije za pravice živali potrošnikom priporočajo, naj domnevajo, da je stearinska kislina v svečah živalskega izvora, če ni izrecno navedeno drugače.

Žan T. Urbanija

Junior novinar

Prejšnji članekZa kaj telo v resnici porablja energijo?
Naslednji članekOcena filma: Padec lune
Žan T. Urbanija

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.