Ocena filma: Padec lune

Padec lune oziroma Moonfall je najnovejši film režiserja Rolanda Emmericha. Poznamo ga po filmih katastrofe, kot so Dan neodvisnosti, Godzilla, Dan po jutrišnjem, Univerzalni vojak in drugih. Tokratni film pripoveduje zgodbo o koncu sveta, ki ji ne grozi meteor, ampak kar luna. Padec lune je film, za katerega bi lahko trdili, da se brez težav postavi ob bok Armagedonu, Zadnjemu udarcu, Grenlandiji in nekaterim drugim. Če je to pozitivno ali negativno, pa je odvisno od marsičesa.

Padec lune je klasičen film Rolanda Emmericha

Padec lune je eden najdražjih neodvisnih filmov vseh časov. Njegov proračun znaša približno 150 milijonov dolarjev, v kar niso všteti stroški marketinga. Režiser Roland Emmerich je poznan po filmih katastrofe, pri katerih je nekako polovično uspešen. Daleč najboljši in najbolj znan je Dan neodvisnosti, ki ga je posnel leta 1996. Sledili so Godzila, Dan po jutrišnjem, 2012, Dan neodvisnosti: Nova grožnja in Midway. Prav zadnja naslova sta najslabša izdelka v njegovi karieri, celo slabša od Godzile.

Halle Berry in Patrick Wilson v filmu Padec Lune režiserja Rolanda Emmericha
Halle Berry in Patrick Wilson v filmu Padec Lune režiserja Rolanda Emmericha

Tokrat bo svet ponovno na robu propada. Grozi mu kar luna, ki pa skriva temačno skrivnost. Naproti se jim lahko postavi trojica Berry, Wilson in Bradley oziroma podpredsednica NASE, bivši astronavt in teoretik zarote. Zdi se primerno letu 2022, kajne? »Skrivnostna sila iztiri luno iz njene orbite in jo s tem izstreli proti Zemlji. Trčenje lune bi pomenilo konec življenja na Zemlji, kot ga poznamo,« je zapisano v opisu filma. In ravno toliko norl kot se bralcu zdi opis, tako nor je celoten film. Od začetka do konca. Je to slabo? Niti ne, odvisno od tega, kaj pričakuješ od filma.

Padec lune je neodvisen film z največjim proračunom v zgodovini, ki je dosegel približno 150 milijonov dolarjev
Padec lune je neodvisen film z največjim proračunom v zgodovini, ki je dosegel približno 150 milijonov dolarjev

Padec lune: koliko norosti? Ja.

Roland Emmerich je tisto, kar Michael Bay želi biti v nekaterih filmih. Nemec je boljši režiser, ki bolje razume filme katastrofe oziroma žanr disaster-movie, če ta obstaja. Istočasno pa se zdi, da je Padec lune mešanica obeh in njunih filmov. Dan neodvisnosti pomešan s Transformerji, ampak slabšimi verzijami obeh in nekoliko izboljšanimi zaradi zares norih stvari. Peljati teorijo zarote tako daleč, da je resnična, je zavidanja vredno. Točno to stori Padec lune in pri tem ne pusti presenečenj. Vsak naslednji prizor je bolj nor, večji in manj realen. Je eden najbolj norih filmov zadnjih let, kar je lahko največja pohvala ali pa največja graja. Tokrat oboje hodi z roko v roki.

Ekipo, ki v Padcu lune rešuje svet sestavljajo John Bradley, Patrick Wilson in Halle Berry
Ekipo, ki v Padcu lune rešuje svet sestavljajo John Bradley, Patrick Wilson in Halle Berry

Glavna trojica igralcev – Halle Berry, Patrick Wilson in John Bradley – opravi svoje delo. Postavi se za vso brezglavo norenje in akcijo ter postane pozabljiva. Popolnoma vseeno bi bilo, katera imena bi bila v filmu, vse bi bilo popolnoma isto. Glavna naloga je zabava in odsotnost logike. Če je kadarkoli obstajal popkorn film, potem je Padec lune pravi primer tega. Manj kot se posvetiš znanosti, logiki in izbranim korakom filma, bolj boš užival. No, saj to je tako ali tako znano dejstvo. Film razpade pri prvi točki razmišljanja, zato je bistvenega pomena, da možgane pustiš pred vrati in samo uživaš v poplavi brezsmiselnosti.

PADEC LUNE | Moonfall | V KINU OD 3. FEBRUARJA

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Padec lune
Prejšnji članek7 živalskih izdelkov, za katere nisi vedel, da jih uporabljaš
Naslednji članekFuzijski reaktor podrl nov rekord
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-padec-lunePadec lune oziroma Moonfall je najnovejši film režiserja Rolanda Emmericha. Poznamo ga po filmih katastrofe, kot so Dan neodvisnosti, Godzilla, Dan po jutrišnjem, Univerzalni vojak in drugih. Tokratni film pripoveduje zgodbo o koncu sveta, ki ji ne grozi meteor, ampak kar luna. Padec lune...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.