Dalaj Eegol, umetnik s pridihom raperja

»Slovenci, zalijte rože«

Pisalo se je leto 1994, ko je deviška kožica slovenskega rapa počila. Na sceno je vpadel Ali En in z doslej verjetno najboljšim slovenskim rap albumom Leva Scena opozoril na (ne)kvaliteto slovenske glasbe. Sledil je bolj funky album Smetana za frende, sprememba imena, še dva, sicer medijsko manj odmevna albuma, in sprememba načina  življenja, ki ga je, v skejterskem žargonu rečeno, zavrtela za three sixty grands.  Tako je danes  Dalaj Eegol, ki skupaj s soprogo Mirando svobodo in srečo išče v indijskem mestecu Auroville.

S čim te je Indija do zdaj napolnila, pa te Slovenija v času, ko si živel tu, ni, in ali v Indiji pogrešaš kaj iz Slovenije?
Predvsem s toploto, v Indiji sem namreč že od januarja. Polni se vsekakor komunikacija na mednarodnem nivoju in za razliko od Slovenije bančni račun. Včasih pogrešam le kakšno kvalitetno osvežujočo gozdno senčko.

Prevod tvojega imena (Dalaj Eegol) pomeni “ocean kroži”. Kje pa kroži tvoja ustvarjalnost v teh časih?
Ukvarjam se s kar nekaj projekti, ki jih lahko zasledite na www.kerubin.com, kar je spletna stran naše galerije v Izoli. Med drugim montiram Art video spot za projekt Stoli/Chairs in nekaj komercialnih projektov, ki so “uleteli” sproti. Izdali smo DVD Manhattan N.Y. in Kodeks DVD, kjer najdete šest mojih videospotov, na Kodeksu pa Mirandino e-knjigo Kodeks in Lidia.

Večina se nostalgično spominja Ali Ena. Ga tudi ti še čutiš v svojem telesu?
Iz lastne izkušnje vem, da temu dejansko ni tako. Ko sem lani izdal  CD Dalaj D’Rap, so se kvazi Ali Enovi fani odzvali zelo slabo. Sicer sem pa CD posnel zgolj zaradi prošenj po bonus rap materialu, ki naj bi ga taisti fani bili na smrt potrebni. Prodalo se je nekje 120 CD-jev, kar pomeni, da me v Sloveniji ne pogreša ravno masa ljudi. Smetana za frende je namreč bila prodana v približno 3500 izvodih in to v samozaložbi, Red’a’Red pa je bil izključno Art projekt, ki še traja. Hecno je to z Ali Enom; menim, da je podobno situaciji, ko se naučiš voziti kolo in ga nato za dolgo časa opustiš. Sam sem precej na kolesu, tako da je mogoče primerjava slaba – morda je boljši primer smučanje. Smučam pa ne, odkar sem začel s skateboardingom. Sicer se pa tudi v Indiji najde skate park.

Po čem hrepeniš, ti budizem to nudi?
Budizem je smer, ki nam, vsaj meni, približa smisel življenja. Budisti namreč sledijo učenju Bude, ki je pokazal, da se lahko že v tem življenju osvobodimo spon, ki nas vežejo, za razliko od krščanstva in islama, ki učita, da bomo odrešeni šele v onostranstvu. Cilj je torej svoboda in sreča, a vsekakor ne na račun izkoriščanja drugih bitij. Živeti le za sendvič in za plačevanje davkov je grozota. Slovenija je šele dobro stopila na pot kapitalizma, tako da bolj “hard” obdobje šele prihaja. Vendar je to zgolj moje osebno mnenje.

Katerega svetovnega voditelja bi, če bi imel priložnost, zamenjal in kaj bi bile tvoje glavne poteze?
Zagotovo bi najprej menjal “grmovje” v ZDA in postavil Hillary ali pa Obamo na oblast. Tako bi prvič dobili žensko za predsednico ali pa prvega temnopoltega predsednika v ZDA. Naslednji izbor bi bil kitajski predsedniški moment, s čimer bi razrešil problematiko na Tibetu in HH Dalai Lami ter ljudstvu Tibeta povrnil vsaj delček za vse hudo storjenega. Poskusil bi kaj ukreniti tudi na talibanskem področju in brcnil britanskega modela na igrišče, da se sprosti na tekmi fuzbala.

Meniš, da mladi dovolj izražajo svojo kreativnost ali so preveč pasivni?
Vsekakor pasivni. Za pozitiven slovenski zgled si morda oglejte www.zek.si.

Katere barve v tem trenutku najbolje naslikajo tvojo osebnost in kaj poosebljajo?
Glejte naslovnico albuma D’Rap na www.dalaj.com in ga kupite kljub pasjim kritikam.

Katero indijsko besedo bi v razmislek poslal Slovencem in zakaj?
Om, ker zajema vse, kar je, je bilo in bo. In Om Namaha Shivaya, da ne pozabimo. Om Veliki Gospod Shiva. God is a DJ. Pa zalijte rože.

Če si bil nekoč “vesoljček”, ki naj bi bival onstran, in če danes krožiš kot ocean, kakšna prihodnost se torej obeta?
Ja, s prvimi zaslužki CD-ja Leva Scena sem si dal pod desno koleno vtetovirati Alien Workshop logotip, kar vsekakor ni bilo lebdenje onstran. Dalaj je bil že ob svojem penetriranju v zemeljsko orbito bolj “spejsi” kljub temu, da so mediji krasno poskušali zadevo zabrisati in vse skupaj izničiti. Sedaj je Ali En zaplaval v oceanu in se  še uči  leteti v telesu. V sanjah namreč že zna.

Tadej Buzeti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.