10 zanimivosti o filmih Gospodar prstanov

Zanimivosti o filmih Gospodar prstnaov
Zanimivosti o filmih Gospodar prstnaov

Igralci bi lahko bili zelo drugačni

Vajeni smo teh, a kaj ko bi bilo malo drugače? Russel Crowe, Vin Diesel ali Nicolase Cage kot Aragorn? Sean Connery ali Patrick Stewart kot Gandalf? Jake Gylenhaal kot Frodo? Uma Thurman ali Kate Winslet kot Eowyn in Ethan Hawke v vlogi Faramirja? Bilo bi čudno mar ne?

Vin Diesel in Aragorn
Vin Diesel kot Aragorn

So najbolj nagrajeni filmi vseh časov

Tretji del Kraljeva vrnitev drži rekord po številu Oskarjev (11) in celotna serija tudi. Nominirani so bili za rekordnih 800 nagrad in jih dobili, prav tako rekordnih 475.

Oskarji

Producenti so želeli ubiti enega od Hobitov

Producenti, med njimi brata Weinstein, so svoje mnenje izkazali tako, da so želeli enega od Hobitov mrtvega. Da vsi preživijo se jim je zdelo preveč neresnično. K sreči ni bilo tako.

Hobiti

Veliko jezdecev Rohana so ženske z brado

Ker je bilo za scene Rohirrima potrebno veliko statistov na konjih, je zmanjkalo moških jezdecev. To so rešili tako, da so ženskam na obraz nalepili brade.

Jezdeci Rohana

Christopher Lee (Saruman) je spoznal J. R. R. Tolkiena

Sir Christopher Lee je edini v filmski zasedbi, ki je spoznal avtorja knjig. Gospod Tolkien naj bi mu tudi dal blagoslov, da zaigra Gandalfa v filmih, če se to zgodi.

Saruman

Za noge Hobitov so potrebovali 90 minut

Na dan snemanja so Hobiti stali uro in pol, da so jim na stopala pravilno oblekli tiste velike kosmate, ki jih vidimo v filmu.

Kosmate noge Hobitov
Kosmate noge Hobitov

Ena bolj čustvenih scen je bila posneta eno leto narazen

Prizor, ko sredi stopnišča Frodo nažene domov Samwisea, je bil posnet kar eno leto narazen. Najprej so posneli prizore s Frodom, eno leto kasneje pa še s Samwiseom.

Frodo

Veliko zlomljenih kosti

Aragorn si je zlomil prst na nogi in zob, Legolas si je zlomil rebro in roko, Gimli hrbet in roko ter Pippin prst. Igralec, ki je igral Samwisea, je stopil na steklo, zaradi hujše krvavitve pa so ga morali odpeljati v bolnišnico. Večina poškodb se je zgodila na snemanju, a nekaj (Pippin) tudi med surfanjem. Aragornov zlomljen prst je pristal tudi v filmu, ker je odigral fantastično.

Trenutek, ko si Viggo Mortensen zlomi prst
Trenutek, ko si Viggo Mortensen zlomi prst

Orki so morali piti zeliščni liker

Ker je bila kri Orkov črna so hoteli, da imajo notranjost ust tudi črno. Tako so morali igralci pred scenami popiti ustno vodico na bazi zelišč. Tako so dobili pristen videz gnusnosti.Uruk-hai

Za filme so naredili več prstanov

Za potrebe filmov so naredili več prstanov. Normalne velikosti, ki so jih igralci imeli na rokah in večje za posnetke od blizu. Tisti večji so bili tudi magnetni, da se od tal niso odbijali.Prstan Mogote

Extra podatek: Gimli je bil največji izmed igralcev

John Rhys-Davies, ki igra škrata Gimlija, je bil z 1,85 m največji v druščini. Od igralcev Hobitov je bil ravno dovolj višji, da niso potrebovali dodatnih trikov, ki bi pokazali koliko višji je škrat od Hobitov.

Gimli čisto na levi
Gimli čisto na levi

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekRotary klub Ljubljana razpisuje nagradno štipendijo za šolsko leto 2020/2021
Naslednji članekTroboj reprezentanc: atleti Slovenije, Srbije ali Hrvaške?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.