12 sijajnih risank Cartoon Networka

Najboljše Cartoon Network risanke
Najboljše Cartoon Network risanke Foto: on collider

Kdor je otroštvo preživljal v prvem desetletju 21. stoletja in imel dostop do kanala Cartoon Network, ve, da je zlata doba CN risank žal že mimo. Ko se nismo igrali zunaj, nas je od dvajsetih minut čiste zabave ločil le daljinec. Stare risanke so svojevrstna časovna kapsula. Sprehodi se skozi vrhunce animacije na prelomu tisočletja. So to morda celo najboljše risanke Cartoon Networka?

Dexter's Laboratory Dexter
Foto: on IMDb

1Dexter’s Laboratory

Dexter je ameriški wunderkind, ki za knjižno polico skriva laboratorij. Vsaj pred starši – njegova hiperaktivna starejša sestra Dee Dee je pač neustavljiva sila, ki Dexterju načenja živce in zavira eksperimente. Dexter za razliko od družine govori s težko razberljivim naglasom, ki ga je ustvarjalec Genndy Tartakovsky razložil tako: »znanstvenik je. Vsi znanstveniki so tujci in imajo naglase … Ni res nemški naglas. Vzhodnoevropski je.« Kot vsak izjemnež ima tudi Dexter nasprotnika. Antagonist je v tem primeru njegov genijalni sošolec Mandark, ki je zaljubljen v Dee Dee.

Johnny Bravo
Foto: on IMDb

2Johnny Bravo

Johnny je postaven, nekoliko butast in vase zatrapan ženskar, ki nikoli ne sname sončnih očal. Govori z elvisovskim naglasom in živi v mestu Aron City (Presleyjevo srednje ime je bilo Aaron). Njegovi stalni spremljevalki sta mala Suzi in Bunny, mama Bravo, ki je brez sončnih očal ne srečamo nič večkrat kot Johnnyja.

Cow and chicken cartoon
Foto: on IMDb

3Cow and Chicken

Krava in piščanec sta (biološka) sestra in brat. Če to risanke ne proda: njuna starša sta človeški bitji, ki ju vidimo le od pasu navzgor, antagonist je rdeč vražiček, ki rad kaže zadnjico, vsi pa bolj vpijejo kot govorijo. No, tudi uvodni komad gre lepo v uho: »Mama had a chicken, mama had a cow, dad was proud, he didn’t care how!«

Kids Next Door cartoon
Foto: on IMDb

4Codename: Kids Next Door

KND je mednarodna skrivna organizacija, v sklopu katere se otroci zoperstavljajo hudobnim odraslim in najstnikom. Bazo imajo v drevesni hiški, njihovi opremi pa bi zavidala marsikatera otroška domišljija. V risanki se seznanimo s Sektorjem V, ki ga sestavlja pet agentov: 1, 2, 3, 4, 5 oziroma Nigel, Hogarth, Kuki, Wally in Abby. Glavni junaki so med sabo tako po poreklu kot osebnosti tako raznoliki, da se zlahka vživijo še tisti, ki jim umivanje zob in domača naloga ne predstavljata več velekrivice.

Powerpuff girls
Foto: on IMDb

5The Powerpuff Girls

Profesor Utonium se je spravil ustvarit popolno punčko, a mu je v mešanico sladkorja, začimb in vsega lepega padla Kemikalija X. Tako je postal oče superherojk: občutljive Bubbles, samooklicane vodje Blossom in čemerne Buttercup. Z njimi smo dobili ene boljših animiranih zločincev z Mojom Jojom na čelu.

ed edd n eddy
Foto: on IMDb

6Ed, Edd n Eddy

Trije Edi so popoln recept za komedije propadlih misij. Pedantni Edd (Double D) je brihta in inovator. Njegovo popolno nasprotje je Ed: če je Double D možgan, je butast, a dobrosrčni Ed mišica. Vodja Edov je Eddy, nizkorasel in temperamenten zvitež z oderuškimi ambicijami. Njihov cilj je priti do denarja, da bi si lahko privoščili jawbreakerje (»lomilce čeljusti«, trde okrogle žvečilke, ki spominjajo na ameriške gobstopperje). Na prigodah srečujejo ostale soseške otroke in nevarne sestre Kanker.

Samurai Jack vs Aku
Foto: on IMDb

7Samurai Jack

Z uvodnikom, ki gotovo še komu danes pozvanja v glavi, in oglatoglavim junakom Jackom se je risanka hitro znašla med favoriti občinstva in kritikov. Pred davnimi časi v daljni deželi je Aku, gospodar teme, v svet poslal neimenljivo zlo. Ko ga je izzval samuraj s čarobnim mečem, je Aku odprl portal in ga pahnil v prihodnost, kjer je njegovo zlo zakon.

Courage the Cowardly Dog
Foto: on IMDb

8Courage the Cowardly Dog

Sredi Kansasa je mesto Nikjer, malo stran od njega pa hiša, v kateri živi ostareli par z rožnatim psom. Eustace ljubljenčka ne mara, Muriel, ki ga je rešila z ulice, pa ga je poimenovala Pogum. Risanka se poslužuje konvencij, ki smo jih vajeni iz grozljivk, a včasih se za zla bitja izkaže, da so zgolj nerazumljena. Travmatizirani kuža, ki mu je zmešan veterinar starše izstrelil v vesolje, nenehno presega samega sebe, da bi zaščitil lastnika.

Grim Adventures of Billy and Mandy
Foto: on IMDb

9The Grim Adventures of Billy & Mandy

Smrt ali Grim Reaper je po izgubljeni stavi obsojen na prijateljstvo z naivnim Billyjem in cinično Mandy. Grim, ki ima v risanki jamajški naglas, se z otrokoma zbliža in ju ima kljub želji, da bi se sčasoma osvobodil, za prava prijatelja. Razen stalne družbe – nadležne sošolke Mindy, Billyjevih staršev, pajka Jeffa, ki je prepričan, da je Billy, sicer arahnofob, njegov oče, in drugih – težko govorimo o kontinuiteti med epizodami, vsaka je dogodivščina zase.

Foster's home for imaginary friends
Foto: on IMDb

10Foster’s Home for Imaginary Friends

Fosterjev dom je sirotišnica za namišljene prijatelje, ki so jih otroci prerasli. Tja je osemletni Mac prisiljen izseliti Blooja, ko se mami zdi, da je prestar za namišljenega prijatelja. Mac dom obišče vsak dan in se naveže tako na stanujočo druščino kot skrbnico Frankie, vnukinjo ustanoviteljice doma.

My gym partner's a monkey cartoon characters
Foto: on IMDb

11My Gym Partner’s a Monkey

Adama pomotoma umestijo v šolo za živali (njegov priimek je Lyon, kar zamešajo za »lion« ali leva). Spoprijatelji se z opico Jakeom in drugimi živalskimi sošolci, vanj se zagleda žirafa Ingrid, pouku pa fant bolj težko sledi, saj novih predmetov ni vajen.

Camp Lazlo CN
Foto: on IMDb

12Camp Lazlo

Camp Lazlo nosi naslov po protagonistu Lazlu, opici, ki s prijateljema, slonom Rajem in nosorogom Clamom, preživlja poletje v skavtovskem taboru Kidney. Njihove sosede na drugi strani jezera so skavtinje, varovanke tabora Acorn Flats. V glavnem spremljamo Lazla in fantovski trio, ki si pogosto pride navzkriž z vrhovno avtoriteto tabora, slabovoljnim losom Lumpusom.

Prejšnji članekZveza EUTOPIA študente vabi na Klub idej EUTOPA: Vse o dogodku in prijavi
Naslednji članekNova rožnata Nokia G42 5G: Obarvaj me tako PINK!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.