5 filmov za vroče, poletne dni

man sitting on the blanket eating snacks in front of big screen on open air cinema at public city park
Foto: Vera_Petrunina iz iStock

Poletje je čas druženja, zabav, potovanj in raznoraznih užitkov. Obenem pa je tudi čas vročine, komarjev in lenarjenja. Zato je v slednjem primeru pomembno, da imamo primerno zamoto, ki nam lajša temnejšo plat poletja. In kaj drugega bi to bilo kot filmi z zanimivimi zgodbami in liki! Za piko na i dodamo še kozarec vina in tudi ne tako prijetni poletni dnevi lahko postanejo prijetni.

Kronike podzemlja: Mesto kosti (The mortal instruments: City of bones)

Na prvem mestu najdemo Kronike podzemlja – urbani, fantazijski film, ki je posnet po prvi knjigi serije The Mortal Instruments, avtorice Cassandre Clare. Zgodba nas popelje v svet Clary Fray, najstnice, ki uživa v umetnosti in svojem preprostem življenju v New Yorku. Kaj kmalu pa se ji to postavi na glavo, saj ugotovi, da je potomka linije Shadowhunterjev – tajnega kadra mladih semi-angelskih bojevnikov, ujetih v starodavno bitko ščitenja našega sveta pred demoni.

Že takoj na začetku film našo pozornost ujame s skrivnostnostjo, ki te sili, da gledaš naprej. Nato pa te prepriča z zanimivo, edinstveno zgodbo, napetim dogajanjem, prelepo romanco (glavna igralca sta bila par tudi v resničnem življenju) in odlično igralsko zasedbo, ki vključuje Lily Collins, Jamieja Campbell Bowerja in Leno Headey.

The Mortal Instruments: City of Bones Official Trailer #2 (2013) - Lily Collins Movie HD

Prepričevanje (Persuasion)

Ameriška drama, ki je na Netflixu izšla pred kratkim, in sicer 15.7. 2022 je kot nalašč za sproščene, poletne dni. Film je posnet po istoimenskem romanu legendarne Jane Austen, v zgodbi pa sledimo dekletu iz višjega razreda, Anne Elliot, ki se je sedem let prej pustila prepričati v zavrnitev snubitve. Zdaj, v njenih poznih dvajsetih letih se je Anne primorana soočiti s svojo odločitvijo, ko se njen bivši snubec vrne v njeno življenje.

V filmu zasledimo znane obraze, kot so Dakota Johnson, Henry Golding in Richard E. Grant. Na kratko se mogoče sliši kot izredno resen film z resno tematiko, pravzaprav je pa posnet na zelo simpatičen, humoren način in svojo resnost tako oblaži. V filmu se lahko obenem smeješ, jokaš od sreče in žalosti ter tako doživiš polno čustev, ki so značilna za nore poletne dni.

Persuasion starring Dakota Johnson | Official Trailer | Netflix

Trilogija Razcepljeni (Divergent)

Tu za ceno enega dobiš kar tri filme! Divergent je posnet po istoimenskem romanu Veronice Roth in gre za ameriški distopični znanstvenofantastični film, ki te popelje v popolnoma drug svet. Ta je razdeljen v frakcije glede na osebnostne značilnosti ljudi – Abnegation (nesebični), Amity (miroljubni), Candor (iskreni), Dauntless (pogumni) in Erudite (inteligentni). Vsi 16-letniki so testirani, da se ugotovi, v katero frakcijo spadajo. Do težav pa pride pri Beatrice Prior, katere test je neodločilen (pripada k Abnegation, Dauntless in Erudite). Za to ne sme izvedeti nihče, saj je biti razcepljen v svetu, kjer si lahko samo eno, zelo nevarno. Kaj kmalu poveže moči s skrivnostnim Fourom, da izve, kaj je tisto, zaradi česar se vplivneži bojijo ljudi, kot je ona.

Film je poln akcije, kompleksnih likov, odličnih učinkov in tudi romance, brez katere seveda ne gre. Zgodba nam da veliko za misliti o marsičem, predvsem pa o povezavi oziroma odnosu med nesebičnostjo in pogumom. V filmu lahko spremljamo znane obraze, kot so Theo James, Shailene Woodley in Kate Winslet.

Divergent (2014) Official Trailer - Shailene Woodley

Umazani ples (Dirty Dancing)

Ta klasika je ameriški romantični dramski plesni film iz leta 1987. Drznemo si ga označiti za brezčasnega, saj ga lahko pogledaš vsako poletje in se ga ne naveličaš. V filmu spremljamo zgodbo Baby, ki preživlja svoje poletje v gorovju Catskills, kar ni ravno njena idealna ideja zabavnega poletja. Ko spozna Johnnyija, plesnega učitelja letovišča, postane njegova soplesalka za zadnji veliki ples poletja. Nepresenetljivo se zaljubita, vendar ji oče prepove že samo druženje z Johnnijem. Očitno pa se pri tem ne zaveda, da Baby nihče ne postavi v kot.

Čarobno filmsko vzdušje nam pričarata Jennifer Grey in Patrick Swayze s svojo kemijo in čudovitimi plesnimi gibi. Tako magično poletje, kot ga imata onadva, pa si vsi želimo doživeti vsaj enkrat v življenju.

Dirty Dancing (1987) Official Trailer - Patrick Swayze, Jennifer Grey Movie HD

Briljantina (Grease)

Ko si pogledaš film kot je Umazani ples, si takoj zaželiš še eno klasično zgodbo, saj nočeš, da se to vzdušje konča. Za nas tak film predstavlja ameriška glasbena romantična komedija iz leta 1978, Briljantina. Sandy in Danny imata poletno romanco na plaži, ki pa se kmalu konča, saj se mora Sandy vrniti v Avstralijo. Po nekem usodnem preobratu pa Sandyjina družina ostane v Kaliforniji in tako Sandy konča na isti srednji šoli kot Danny. Vendar pa Danny, ki ga je Sandy spoznala poleti, ni isti Danny, ki je »glavni frajer« v šoli s svojimi srednješolskimi kolegi. Ali jima lahko kot paru po koncu poletja uspe, čeprav sta si tako zelo različna?

Film nas s kemijo med glavnima igralcema – Olivio Newton John in Johnom Travolto, odlično glasbo in simpatično zgodbo definitivno prepriča. Ni čudno, da je bil v svojem času najbolj dobičkonosen filmski muzikal vseh časov, dokler ga 30 let pozneje ni premagal Mamma Mia (2008).

Grease (1978) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Prejšnji članekDel sveta bo ostal brez dreves, ki se tja ne bodo vrnila
Naslednji članekBranko Grims: »Želite izriniti vsako drugačno mnenje«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.