5 kratkih Netflixovih humorističnih serij za preganjanje poletnega dolgčasa

igralca na odru pred občinstvom

Vsi vemo, kako je, ko so poletne počitnice v polnem zanosu. Vsi so na morju, klubi so zaprti in ti nimaš družbe. Avgustovski izpiti se sicer bližajo, a s tem se še ne bi ukvarjal. Edini, ki te aktivno vabi v svojo družbo je Netflix. Danes ti priporočamo top 5 humorističnih serij, ki v povprečju trajajo od 20-35 minut in ti ponujajo vpogled v različne življenjske teme.

Superstore

Ključne besede: preprosta komičnost, igranje s stereotipi, življenje malega človeka 

Najbrž najbolj površinska serija na našem seznamu, ki bazira predvsem na komičnosti nekoliko stereotipiziranih nastopajočih likov. V vsaki epizodi spremljamo dogajanje v ameriški trgovini Cloud Nine, kjer duhomorno polnjenje polic postane zabavno. Zgodba se prične zaposlitvijo dveh novih delavcev. 

Prvi je Jonah, mladenič z nedokončano študijsko kariero in družino z nekaj denarja pod palcem, kar ga karakterizira kot tistega, ki štrli ven v kolektivu. Drugi je Mateo, ki svoje delo jemlje vse preveč resno ter nenehno išče potrditev kot najboljši delavec v poslovalnici. Gledalci preko njiju spoznamo še ostale osebe, ki dolgočasno trgovino spremenijo v pisan mozaik imen in zgodb. Bolj ali manj vsi sovražijo svoje delo in se iz njega norčujejo. Izjema je nadzorni direktor, ki bi dušo prodal za svojo poslovalnico.

Ta serija združuje delo in zabavo ter humorizira slabe delovne pogoje delavcev ter finančne in čustvene težave nižjih slojev, ki jim stalno skušajo ubežati.

Superstore serija
Superstore serija Foto: on tvinsider

Gentefied

Ključne besede: komična drama, gentrifikacija, identiteta migrantov, kulinarika, spomini, boiling pot

Gentefied je izjemna serija, ki predstvlja proces gentrifikacije v Los Angelesu preko osebnih zgodb družine priseljene iz Mehike. Počasi lahko spremljamo prihod bogatejših slojev z debelimi denarnicami in glavami polnimi hipsterskih idej, ki spreminjajo izgled in s tem tudi strukturo soseske. Ena izmed glavnih junakinj ima tako prvič priložnost prodajati svojo umetnost, hkrati pa s tem izdaja okolje, v katerem je odrasla. 

Glavni lik je zopet mladenič, ki planira odhod v Pariz, kjer naj bi se izučil za vrhunskega kuharja, a mu življenje pod noge meče polena. Tako je prisiljen, da se potem ko izgubi službo, postavi na noge z delom v dedkovi taqueriji – mali restavraciji s tacosi. Družinske dogodivščine in mali prepiri delajo serijo ne le zabavno, temveč tudi slikajo vprašanje identitete migrantov, izpostavljajo njihove težave pri vključevanju v večinsko populacijo in prikazujejo razlike med različnimi generacijami priseljencev.

Gentefied | Official Trailer | Netflix

The Kominsky Method

Ključne besede: staranje, minljivost, izguba, humor, performativnost, prespraševanje življenja

The Kominsky Method se po drugi strani ukvarja s temo staranja in minljivosti. Protagonista sta stara prijatelja, odsluženi 60-nekaj-letni igralec s svojo igralsko šolo Sandy Kominsky in njegov 20 let starejši menedžer Alan Arkin. To, kar si delita ni le večletno profesionalno sodelovanje, temveč tudi čudovito prijateljstvo; polno neprimernih šal in internih prigodb. Oba skozi svoje vsakdanje opravke, obroke in mnoge pogrebe (ki pač pridejo z leti) reflektirata o svojem življenju, boleznih in prihajajoči smrti. Pa tudi o njunem seksualnem življenju, stvareh, ki jima gredo na živce in svojih bolj ali manj uspešnih karierah. Njuna razlika v letih je zanimiv dodatek, ki gledalcem ponuja perspektive različnih faz staranja oziroma starostnih skupin, ki se različno odzivajo na spreminjajočo se okolico.

Serije The Kominsky Method
Serije The Kominsky Method Foto: on netflix

 

Grace & Frankie

Ključne besede: staranje, ločitev, ženska samostojnost, karierne priložnosti, spolno življenje starostnikov

Tudi serija Grace and Frankie obravnava temo staranja, toda z manj filozofskega ali premišljujočega vidika. Na pot se podamo z dvema ženskama, ki sta ju moža ravno obvestila, da se od njiju ločujeta, da bi se poročila med sabo. Ogorčeni se ženski začneta spopadati z leti varanja in laganja ter z izgubo življenjskih partnerejev. Čeprav se 74- in 80- letnica nikoli nista marali, njune razlike premosti potreba po bližini in razumevanju. Ker sta v tistem trenutku edini, ki si delita enako izkušnjo, postaneta s časom najboljši prijateljici. To pa kljub temu ni le romantična zgodbica o popolnem prijateljstvu, ampak zapletena štorija o razhodih in srečanjih, o obrazih iz preteklosti, o bolečinah v križu in vstajanju z WC školjke, o ustvarjanju vibratorja za ženske v letih in o skritih pištolah ter davčnih utajah. Ko bom stara, si želim tako razburljivo življenje, sem si rekla. In mislim, da si boš ti tudi.

Serija Grace & Frankie
Serija Grace & Frankie Foto: on netflix

After Life

Ključne besede: črna komedija, žalovanje, črn humor, depresija, novinarstvo, novi začetki

After Life bo navdušila ljubitelje črnega humorja, ki se ne bojijo velikih “tabu” tem. Smejali se bodo izjavam Rickyja Gervaisa, ki je tako glavni igralec kot tudi režiser in se lahko sicer pohvali tudi s svojima uspešnicama v kategoriji comedy special; SuperNature in Humanity. 

Glavni lik, ki ga igra, Tony, izgubi ženo in z njo voljo do življenja. Nato hodi okrog in ljudem v svoje malem mestu greni življenja s svojimi izjavami in nenehno ponavlja, da bo naredil samomor. Njegove svojce in kolege skrbi zanj, a nič mu ni v uteho tako kot pijača in stari videi Lise, njegove edine velike ljubezni. Preko dialoga s sovaščanko, ki je prav tako izgubila svojo boljšo polovico, se vokalizirajo Tonyjeve turobne misli in gledalci z njim začnemo raziskovati njegov proces poslavljanja in iskanja novega smisla ter s tem novega začetka. Najbrž se v tem trenutku sprašuješ, kaj natanko je tukaj komičnega. Hkrati vse in nič, saj gre za resne teme, ki se jim ljudje ne upajo smejati. A zakaj se jim ne bi, bi najbrž rekel Tony.

After Life | Official Trailer [HD] | Netflix

 

Prejšnji članekPadec žice na državni meji je simbol nove smeri
Naslednji članekNajden veliki plenilec iz Pirenejev, medvedji pes Tartarocyon

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.