Najden veliki plenilec iz Pirenejev, medvedji pes Tartarocyon

Medvedji pes Tartarocyon najden v francoskem deli Pirenejev
Medvedji pes Tartarocyon najden v francoskem deli Pirenejev Foto: Denny Navara on peerj.com

Mednarodna skupina paleontologov je odkrila novo vrsto plenilcev, ki so nekoč živali na področju Evrope. Najdeni fosili pričajo o veliki skupini mesojedih, ki jih poznamo tudi pod imeni medvedji psi. Ekipa paleontologov na čelu z Bastienom Mennecartom, je na južnem delu Pirenejskega gorovja naletela na več ostankov teh bitij.

Najdena nova vrsta medvedjih psov

Bastien Mennecart iz Prirodoslovnega muzeja v Baslu je skupaj s svojo ekipo paleontologov na jugozahodu Francije ob vznožju Pirenejskega gorovja naletel na ostanke velikih plenilcev. Kot prva je bila odkrita čeljustnica, ki so jo našli v delu kamnin morskega nasutja starimi približno 12 milijonov let.

Čeljustnica je bila opazna zaradi svojih velikih zob. Bitje je imel unikaten četrti predmeljak, kar je bilo še kako pomembno pri ugotavljanju vrste. Kaj kmalu so ugotovili, da so našli povsem novo vrsto zgodovinskih bitij. Poimenovali so jo Tartarocyon. Ime izhaja iz besede Tartar, ki tu ni predstavljal grškega kraja ali prvotnega boga. Gre za velika enookega velikana iz mitologije Baskov. Legenda o Tartaru je znana tudi v regiji Bearn, kjer je bila čeljustnica najdena.

Najdena čeljustnica medvedjega psa, ki je živel pred milijoni let
Najdena čeljustnica medvedjega psa, ki je živel pred milijoni let Foto: on peerj

Tartarocyon naj bi tehtal do 200 kilogramov

Bitje je bilo nekakšna mešanica medveda in velikega psa, poznana tudi bolj kot medvedji pes. Njihovo znanstveno ime je »Amphicyonidae«, pripadajo pa skupini mesojedov, kamor uvrščamo tudi pse, mačke, medvede in tjulnje. V obdobju Miocena pred 23 do 5 milijoni let so bili velik del evropske favne. Bili so bogata in raznolika vrsta, ki je tehtala vse od 9 pa tja do 400 kilogramov.

Novi primerek Tartarocyon naj bi tehtal približno 200 kilogramov, v Evropi pa je izumrl pred približno 7,5 milijoni let.

Urednik portala Student.si

VIRPeerJ Life & Environment
Prejšnji članek5 kratkih Netflixovih humorističnih serij za preganjanje poletnega dolgčasa
Naslednji članekPrenosnik MateBook D 16 nudi visoke zmogljivosti in velik zaslon

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.