Akolit, zadnji žebelj v krsto Vojne zvezd?

Acolyte, konec Vojne zvezd
Acolyte, konec Vojne zvezd

Je v krizi Vojna zvezd ali njeni oboževalci? Zdi se, da gre za vprašanje za milijon dolarjev. Odgovora nanj verjetno ne pozna nihče oziroma se mora debata vrteti okoli specifične zadeve. Tako bi lahko izpostavili vprašanji, če je Vojna zvezd res tik pred koncem in ali je za to krivo družbeno gibanje? Kakšno vlogo igra pri tem najnovejša serija Akolit (The Acolyte), ki jo lahko spremljamo na Disney+.

Vojna zvezd že predolgo zre v prepad

Že ob prelomu tisočletja se je zdelo, da bo Vojna zvezd propadla, ko je luč sveta ugledala epizoda I oziroma prvi del trilogije predhodnikov. Ampak ni. Slednje je postalo jasno z leti, ko je franšiza s pomočjo nove trilogije in pridruženih animiranih serij prejela še več oboževalcev, mlajših kakopak. In ko se je zdelo, da Lucasu zmanjkuje idej ali pa vneme, se je odločil za prodajo svojega LucasFilma konglomeratu Disneyju.

Leta 2015 je v kinodvorane prispela epizoda VII in oboževalcem vrnila nostalgični občutek skozi svetlikanje leče kamer, ki jih je vihtel JJ Abrams. Svarila, da zna le začeti in nikoli končati, so bila preslišana, saj se je zdelo, da je film na višji ravni od svojih predhodnikov izpred petnajstih let. Sledil je še Rogue One, ki je dokaj hitro obveljal za nekaj najboljšega v franšizi, nato pa je sledil razkol. In kaj pravi politična zgodovina? Če želiš premagati nasprotnika, ga razdeli na dva pola. Oboževalci so se razdelili na dva očitna pola – tisti, ki jim je bila všeč epizoda VIII in tisti, ki so jo sovražili. Vsega ni bilo konec, jasno pa je zazevala razpoka, ki se je ne bi branila niti veverica iz Ledene dobe.

Trilogija Vojne zvezd, ki vključuje epizode VII, VIII in IX
Trilogija Vojne zvezd, ki vključuje epizode VII, VIII in IX Foto: on tmdb

Hiter pregled zadnjih let petih let. Vzpon Skywalkerja oziroma epizoda IX je bil zadnji film, za zdaj tudi žebelj v krsto filmov te franšize. Potem pa so tu še igrane serije; Mandalorian, The Book of Boba Fett, Obi-Wan Kenobi, Andor, Ahsoka in The Acolyte. Prištejmo še animirane serije The Bad Batch, Visions in Tales. Bi si upali sami odgovoriti, katere od naštetih naslovov bi si želeli brez obotavljanja ogledati še enkrat? Zdi se, da je pri vseh nekaj opomb, kot je slaba tretja sezona Mandaloriana, padec pričakovanj pri Obi-Wanu in zamujena priložnost pri Visions.

Andor, najboljša serija Vojne zvezd, ki se ji za zdaj ni približala še nobena
Andor, najboljša serija Vojne zvezd, ki se ji za zdaj ni približala še nobena Foto: on tmdb

Zaradi česa je zapadla Vojna zvezd?

Tisti najbolj preprost in daleč najbolj primeren odgovor sta naveza slabe zgodbe in scenarija. Klišejskost, nezainteresiranost, nepovezanost, nejasnost in nesmiselnost večine dogodkov v serijah, ki so povsem pozabljive. Edina izjema je Andor, pri katerem pa ne gre mimo dejstva, da gre za serijo počasnega tempa, pri kateri se bi oseba s pomanjkanjem pozornosti težko fokusirala na izjemne dialoge. Je v tistih petih urah serije Obi Wan-Kenobi kaj vrednega omembe izven dvoboja Vader-Obi Wan? Ne. Je Boba Fett postal stranski lik svoje dolgočasne serije, ko je vanjo pristopil Mandalorian? Da. Ali je v tretji sezoni Mandaloriana očitna stagnacija kakovosti? Prav tako je odgovor pritrdilen.

Obi Wan-Kenobi, nostalgičen poizkus, ki ne upraviči raztegnjenega časa
Obi Wan-Kenobi, nostalgičen poizkus, ki ne upraviči raztegnjenega časa Foto: on tmdb

Ampak dejstvo je, da Vojna zvezd izgublja na priljubljenosti, tudi tistih najbolj gorečih oboževalcev, ki ne smejo ponuditi kritičnega pogleda, saj jih ustvarjalci serij v ZDA označijo za sovražnike. V zadnjih letih so na oboževalce letele opazke, da so homofobi, transfobi, rasisti in še kaj. V nasprotno smer pa so na ustvarjalce s strani kvazi-oboževalcev letele opazke, da so zgodbo postavili na stranski tir in lastno agendo (woke) na prvo mesto. In filmski ljubitelji vedo, kakšne težave povzročajo trenja na tej relaciji v številnih franšizah – nazadnje Mala morska deklica, Prstani moči in prav Vojna zvezd. Primer je obtoževanje oboževalcev, da ne prenesejo ženske v glavni vlogi izdelka Vojne zvezd, čeprav so ti isti oboževalci film Rogue One razglasili za enega najljubših v franšizi. Razlika? Kvaliteta.

Akolit, konec Vojne zvezd ali zgolj aboten scenarij?

Pri vsem tem velja dejstvo, da je baza oboževalcev prav komično obupana do te mere, da je tudi najmanjši kiks v bistvu rak rana za neuspeh celotne serije. Zabaven primer je bil v intervjujih, ki jih je imela igralska zasedba serije Akolit pred njenim izidom. V enem od njih je igralec Charlie Barnett povedal, da je Anakin razstrelil Zvezdo smrti – šlo je za napako, saj jo razstreli Luke. Že sredi maja je bila serija obsojena na propad zaradi te izjave in nekaj neposrečenih izjav glavne igralke in ustvarjalke, kjer niti ne gre zameriti obtožb, da so bile nekatere reči, kot je spolna usmerjenost likov, bolj pomembne od zgodbe. In zgodba je v veliki večini abotna. Akolit je serija, ki je brez duše.

Akolit, serija Vojne zvezd
Akolit, serija Vojne zvezd Foto: on tmdb

Na prvem mestu je slab scenarij, ki mu sledi sicer zanimiva zgodba, a s porazno izpeljavo. Seveda, zaradi vseh prej omenjenih težav s franšizo, je bila (žal) serija že prej obsojena na propad. Kot oboževalec določenih franšiz bi si upal reči, da so te ustvarjene za oboževalce, ki si lahko ob tem dejstvu drznejo zahtevati višjo kakovost, zvestobo koreninam in (medsebojno) spoštovanje. Tako ne gre mimo dejstva, da je mnogo negativnih kritik uperjenih v določeno smer serije. Prav tako pa ne gre mimo dejstva, da je serija Vojne zvezd ekstremno dolgočasna, česar si slednja nikakor ne zasluži. Če si dovolimo malo dramatičnega vložka, to je Vojna zvezd za božjo voljo. Žal seriji tedensko izhajanje epizod ne dela usluge, a težava je v scenariju, ki peša kot najslabši trenutki Ahsoke, Obi Wana in Mandaloriana. Priznati je treba, da v določenih trenutkih doseže tudi najboljše trenutke teh, a so ti trenutki posejani vesoljske milje daleč drug od drugega.

Senzacionalističen naslov nikakor ni pravi. Daleč od resnice je dejstvo, da bi se Vojna zvezd kar končala. Vsekakor pa je jasno, da se bodo morali ustvarjalci v prihodnosti bistveno bolj potruditi, če bodo želeli oboževalci spraviti na svojo stran. Ko so dali v ospredje zgodbo in like, jim je to že uspelo. Žal pa si je bolj enostavno zapomniti negativne plati kot pa pozitivne. Se kdo spomni Anakinovih oči, ki so v dvoboju z Obi Wanom menjale barve? Verjetno je teh ljudi manj kot pa tistih, ki imajo v spominu porazno posnet beg mlade princese Leie.

Mandalorian, serija, ki je Vojno zvezd obudila od mrtvih
Mandalorian, serija, ki je Vojno zvezd obudila od mrtvih Foto: on tmdb

Prihodnost Vojne zvezd

Že leta 2026 naj bi izšel film Mandalorian in Grogu (The Mandalorian & Grogu), ki ga bosta ustvarila Jon Favreau in Dave Filoni. Vsekakor oboževalci najbolj pričakujejo prav tega, četudi se je pričakovanje znižalo po tretji sezoni Mandaloriana in seriji o Boba-Fettu. Čeprav je statistika ogledov na strani Akolita, se (vsaj za zdaj) ne vidi razloga, da bi se nadaljeval. Vsekakor pa je veliko prostora za napredek – pri Ahsoki, Mandalorianu in celo Akolitu, če smo iskreni. Vojna zvezd je v kratkem času prešla od kokoške, ki nese zlata jajca do mačka v žaklju, ki bi znal biti prijazen, a je večja verjetnost, da ti bo spraskal obraz.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekZakaj imajo nogometaši strgane nogavice?
Naslednji članekMineva 64 let od uporabe prvih kontracepcijskih tablet

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.