Mineva 64 let od uporabe prvih kontracepcijskih tablet

Woman hands opening birth control pills in hand. eating Contraceptive pill. Contraception reduces childbirth and pregnancy concept.
Foto: Rattankun Thongbun iz iStock

Kontracepcijske tabletke pogosto opisujemo kot enega najpomembnejših medicinskih dosežkov 20. stoletja. Čeprav se 64. obletnica ne zdi nič posebnega, je vredno pogledati v arhive in videti, kako se je leta 1960 začela zgodba kontracepcijskih tablet.

Razvoj in začetki uporabe kontracepcijske tablete

Tabletke – kombinacijo hormonov estrogena in progestina, ki so neločljivo povezane z razmahom 60. let prejšnjega stoletja, svobodno ljubeznijo in osvoboditvijo žensk, je v petdesetih letih prejšnjega stoletja v ZDA razvil ameriški biolog dr. Gregory Pincus.

FDA (Ameriška zvezna uprava za hrano in zdravila) je z registracijo okleval več let, zaradi politično-moralnih zadržkov. Dovoljenje za prodajo tabletke je bilo izdano 23. junija 1960, vendar pa se za obletnico pogosto šteje tudi  9. maj.

Za izdajo so bile kontracepcijske tabletke odobrene leta 1960 in kmalu za tem so bile že v množični uporabi. V dveh letih po izdaji jih je uporabljalo kar 1,2 milijona Američank. Tabletke so danes na voljo v 32 različnih oblikah, po vsem svetu pa jih jemlje okoli 100 milijonov žensk.

birth control pills on wooden background, close up .
Foto: towfiqu ahamed iz iStock

Strahovi in stranski učinki

Strahovi glede zdravja so tabletke spremljali že od samega začetka. Kmalu po začetku prodaje so v ZDA poročali, da so uporabo tabletk povezovali s krvnimi strdki, možgansko kapjo, srčnimi napadi in sladkorno boleznijo.

Kljub stranskim učinkom je število žensk, ki so tabletke jemale še naprej naraščalo. Število uporabnikov je začelo upadati v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja, zaradi strahu glede varnosti. Raziskave so namreč nakazale možne povezave med uporabo tabletk in rakom dojke, možgansko kapjo, srčnim infarktom in krvnimi strdki.

Woman hands opening birth control pills in hand. eating Contraceptive pill. Contraception reduces childbirth and pregnancy concept.
Foto: Rattankun Thongbun iz iStock

Pozitivna plat tabletk pa je tudi, da ščitijo pred rakom jajčnikov in maternične sluznice ter pred medenično vnetno boleznijo, ki je glavni vzrok neplodnosti pri ženskah.

Uporaba tabletke lahko povzroči rednejše menstruacije, vendar ni priporočljiva za ženske starejše od 35 let, tiste, ki veliko kadijo, so prekomerne teže ali tiste z visokim krvnim tlakom, zgodovino bolezni srca, krvnimi strdki ali drugimi specifičnimi boleznimi, kot je npr. rak dojke.

Maša Kraljič

Junior novinar

Prejšnji članekAkolit, zadnji žebelj v krsto Vojne zvezd?
Naslednji članekŠtudenti, ne pozabite na ta pomemben rok!
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.