Anime za začetnike

Vsi smo že slišali za »anime«– animacijo, ki izvira iz Japonske. Verjetno smo vsi gledali Pokemon ali pa Yu-Gi-Oh risanko. Mnogi jih poznajo po stereotipu, da so v »animeju« vsa dekleta razgaljenja in njihova telesa ne ubogajo zakone fizike, da se en boj odvija tudi po deset epizod in da jih gledajo samo »devičniki v maminih kleteh«. Medtem ko se nekateri zgražajo nad to vrsto »risank«,  drugi posvečajo celoten življenjski in celo modni stil temu vzhodnem fenomenu. Verjamem pa, da obstaja veliko ljudi, ki bi radi izkusili »anime« a ne vejo kje in kako začeti. Zato smo pri reviji Študent zbrali nekaj »animejov«, ki bi lahkotno začetnika predstavili tej drugačni obliki animacije in pripovedi zgodb.

Manjše opozorilo! Spodaj našteti »animeji« niso primerni za otroke ali pa za ljudi, ki so zlahka šokirani.

Death note

Zbirko začenjamo z slavnim in napetim »animejem« Death note, ki bi ga lahko surovo prevedli kakor »Notes smrti«. Medtem ko je zgodba obdana z elementi japonske mitologije je način pripovedi in zgodba še vedno dovolj »zahodna«, da pritegne povprečnega gledalca.

Light Yagami je odličnjak in popularen dijak srednje šole. Kmalu ga svet okoli njega začne dolgočasiti in zaželi si intelektualnega izziva. Ta pride v obliki »notesa smrti« (death note), ki poseduje božansko moč »Shinigamijev«, japonskih bogov smrti. Ko v notes napišeš ime posameznika ga to označi za smrt. Light s tem dobi svoj izziv, saj želi s pomočjo notesa očistiti svet zla.

Kar sledi je igra mačke in miši med Lightom in najboljšim detektivom sveta, nadnaravni obiski na zemlji in napeti dialogi ter strateško »šahiranje« med glavnimi junaki. »Anime« je lepa kombinacija detektivke in trilerja, ki sta nam »zahodnim« gledalcem poznana žanra. S tem je Notes smrti lep prehod v svet »animeja«.

Hellsing

Sestavine so sledeče. Vampirji, ki se med sabo pobijajo z najbolj pretiranimi strelnim orožjem. Bitke med katoliško in anglistično cerkvijo. Supernaturalni nacisti. Drakula v modernih časih. Ogromno krvi in »Lovecraft« tematike. Bitke do smrti. Obglavljanje in najbolj slikoviti pokoli. Pogrejemo še s prekomerno »gotsko« tematiko in dobimo Hellsing.

Glavni junak Hellsinga je Alucard (beri ritensko), vampir, ki za organizacijo Hellsing pobija druge vampirje. Zgodba ga pelje skozi različne spletke proti organizaciji Hellsing in mnoge spopade, ki jih te spletke zanetijo.

Čeprav je Hellsing testosterona, nasilna, divja, eksplozivna zmeda, ima v sebi nam znane prvine. Grof Drakula, krščanske zdrahe, naciste in druge evropske mite ter zgodovinske sestavine. Tako da je čudovita mešanica naše kulture postrežene na vzhodni način.

Berserk

Kaj bi se zgodilo če bi vzel evropsko identiteto žanra fantazije in jo predstavil v »anime« načinu? Dobiš Berserk. Čudovito animirano zgodbo v kateri prevladujejo gradovi, dvorne spletke, zla energija ter bitja, litri krvi, epične bitke in titanski dvoboji.

Guts je plačanec, ki vihti ogromen, debel in surov meč. Tava od bitke do bitke in išče smisel življenja. Ta pa ga najde kar sam, saj pritegne pozornost najemniške vojske Skupina Sokola, ki jo vodi karizmatični in pravljični Griffith. Guts se v negotovi prihodnosti pridruži in kmalu najde dom med najemniškimi vojaki. Ali je našel svoje poslanstvo pri njih?

Če si oboževalec Igre prestolov bo Beserk ravno pravšnja zamota medtem ko čakaš nove sezone HBO–jeve uspešnice. Pripoved teče gladko, borbe, zla ter krvi je zadosti in tudi zgodba je polna presenečenj.

Nana

Večino zgoraj omenjenih »animejev« je precej temačnih. Zato smo se odločili dodati še en anime, ki je bolj resničen in posveten.

Na vlaku sedita dve dekleti. Sta si popolnoma različni. Ena je punk pevka, druga tiho plašno dekle. Ena išče kariero, druga ljubezen. Skupno jima je le to, da je obema ime Nana. Usoda poskrbi, da se med sabo spoznajo in začnejo deliti življenje.

Zgodba zna biti prisrčna in prijetna za dušo, zna pa tudi biti realna in kruta. Obe glavni junakinji sta globoki in izklesani ter realistični. Za začetnika »animejev« bi bila Nana prijeten začetek spoznavanja japonske animacije.

Če je med bralci kakšen poznavalec “animejev” pa naj v komentarjih pusti svojo priporočilo za začetnike.

Prejšnji članekNBA All-Star 2019
Naslednji članekKako doktor prepozna simulanta

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.