Arcane je najboljša predelava računalniške igre vseh časov

Arcane je animirana serija, ki se je pričela z novembrom predvajati na Netflixu. Postavljena je v svet, ki ga že več kot deset let prikazuje videoigra League of Legends oziroma LOL. Jedro serije sta sestri Vi in Jinx ter mesti Piltover in Zaun. S polnim imenom Arcane: League of Legends je serija ustvarjena za oboževalce igre in vse ostale. Brez kančka dvoma gre za najboljšo predelavo računalniške igre vseh časov, ko govorimo o filmih in serijah.

Arcane je najboljša predelava računalniške igre

Prvo sezono serije Arcane sestavlja devet epizod, ki trajajo okoli štirideset minut. Ustvarjalca serije Christian Linke in Alex Yee sta devet epizod vstavila v tri akte po tri dele. Najbolj glasen dvom je bil razumevanje sveta za tiste, ki igre nikoli niso igrali ali pa imajo tako kot jaz bore malo igralnega časa in še to pred X leti. Verjetno bi imeli oboževalci igre veliko povedati o promociji serije, pomenu animacije in samem svetu ter točnosti. Sam nisem pravi naslov za to. Brez težav pa lahko pišem hvalospeve izjemni animirani seriji, ki je Arcane.

Daleč najbolj poznani imeni v igralski zasedbi sta Hailee Steinfeld in Ella Purnell, ki svoj glas posodita sestrama Vi in Jinx. Oboževalcem Harryja Potterja bo znana Katie Leung, oboževalcem Luciferja pa Kevin Alejandro. Kot pa se animiranim serijam pripiše, je čudovita prav vsa zasedba, ki se preplete z izjemno animacijo in pripovedovanjem zgodbe.

Arcane uspešno ustvari svet in dogajanje, ki ga bodo razumeli tudi tisti brez znanja o League of Legends
Arcane uspešno ustvari svet in dogajanje, ki ga bodo razumeli tudi tisti brez znanja o League of Legends

Kvalitete Arcane so opazne v vsaki sekundi

Zaradi odličnega pripovedovanja zgodbe, večplastnosti likov, stopnjevanja napetosti, razlaganja in širjenja sveta je enostavno pasti v svet serije Arcane. Najverjetneje je bilo tistim, ki so igrali igre, veliko lažje prepoznavati like in opazovati gradnjo sveta, a za čistega amaterja v LOL nisem niti dojemal, da se nanaša na znanje svojih gledalcev. In to je tisto, kar mora krasiti film oziroma serijo, posneto po igri ali knjigi. Ne sme in ne rabi se zanašati na znanje, nabrano iz sveta prej obstoječega medija. To je vsekakor ena izmed najbolj vidnih in pomembnih odlik Arcane, ki blesti tudi v drugih pogledih.

Animacija premeša 2D in 3D risanje ter s peresno lahkotnostjo ustvari prepričljiv, pristen in resničen svet, četudi gre za fantazijo. Ne dosega ravno nivoja Demon Slayerja ali Into the Spider-Verse, a se na trenutke dotakne obeh omenjenih, istočasno pa lebdi visoko nad preostalimi izdelki animiranega sveta. Barvit in globok svet ter like v njem je ustvarilo francosko podjetje Fortiche, ki že ustvarja igro. Zapolniti so morali svoje velike čevlje, ki so se izkazali za premajhne, saj so svojo odličnost še nadgradili.

Arcane je na trenutke tudi intimna serija, ki svoje like uspešno razplasti
Arcane je na trenutke tudi intimna serija, ki svoje like uspešno razplasti

Večplastnost likov in navezanost nanje je odlika Arcane

Pri serijah, ki se lahko pohvalijo z ansambelsko zasedbo, je najlepše dejstvo, ko zaradi obširne kakovosti ni možno izbrati najljubšega lika. Od A do Ž so prav vsi liki fantastični, igralski talent v njihovih glasovih pa je nenadomestljiv. Če bi že moral izbirati, bi se težko odločil med Viktorjem, Silcom in Jinx. To so trije liki, ki so lahko temeljni prikaz vsega, kar lik mora biti. Tako na dobri ali slabi strani. Če scenarij in zgodba dopuščata, vse dobro ni nikoli samo dobro in slabo ni nikoli samo slabo. Zaradi tega je vsak lik edinstven in ostane v spominu. Tako tudi Arcane ne misli zapustiti spomina vsakega izmed gledalcev in bo druga sezona enostaven drugi korak.

Zgodba sama je dokaj klasična za prve sezone, ki imajo najtežje naloge. Potrebno je predstaviti svet in like, ustvariti vsaj en zaplet in konflikt, njegovo delno razrešenje in nove pripovedne niti za prihajajoče sezone. Arcane je tudi tu idealni primer fantastičnosti. Če imajo nekatere druge serije trenutke in aspekte, ki bi jih ob zdolgočasenosti preskočil, se to ne zgodi v tem primeru. Vsaka zgodba je del celote, ki kmalu postane jasna, logična in vpeta v misli gledalca.

Če smo iskreni, je Arcane mojstrovina

Nekje med očaranostjo nad animacijo, fasciniranjem nad liki in zgodbo ter poslušanjem glasov je Arcane nekaj najboljšega v zadnjih letih. Brez dvoma gre za najboljšo predelavo računalniške igre, pri kateri je težko najti najvišjo točko kvalitete. Ne bom rekel, da je prekinjen urok slabih predelav računalniških iger, a Arcane je znak in pokazatelj tega, kako visoko lahko posežejo ti svetovi.

Arcane | Official Trailer | Netflix

 

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKako in komu se trebuhi redé?
Naslednji članekHBO Max v Sloveniji od marca: Vse informacije o novi platformi
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.