Deadpool 2

Marvelov anti junak se je vrnil. Z dvojno dozo nasilja in trojno dozo straniščnega humorja in pop kulturnih referenc, ki smo jih prejeli v prvem filmu. Tokrat pod vodstvom Davida Leitcha, ki je režiral odlične akcijske scene Johna Wicka in Atomske blondinke.

“Iz studia, ki je ubil Wolverina…”

Kdor je gledal prvi film, ko je prišel v kina leta 2016 ve, da je Deadpool prinesel svež veter med množico filmov o superjunakih, ki so do takrat delovali po istem kopitu. Norčavi, prostaški in neumrljivi anti junak, ki je tudi v najbolj resnih in eksplicitno nasilnih situacijah popolnoma neresen, je bil neizmerno zabaven. Ustvaril je prelomnico, po kateri so tudi drugi hitro izrabili ta patent. Videli smo uspeh zadnjega dela Wolverina, ki je bil prvi film o X-men in superherojih nasploh, ki je prikazal ekstremno nasilje. In bodimo pošteni, tudi zelo dober. Drugi, ki je šel po komični odštekanosti Deadpoola, pa je bil Thor: Ragnarok, ki je stresal šale neprestano in je bil zabavna akcijska komedija.

To je pa pomenilo, da Deadpool 2 ne bo imel več tistega elementa presenečenja, ki smo ga doživeli v prvem delu. Sedaj smo bili pripravljeni na njegovo komunikacijo s publiko, ti. prebijanje 4. stene, šal na svoj račun in brez sramno norčevanje iz vseh aktualnih filmskih likov, ljudi in pop kulture. Tako iz svojega lastnega Marvelovega studia, kot tudi konkurenčnega DC-ja. Prizanesli niso niti filmu Frozen. Zahvaliti se gre predvsem Ryanu Reynoldsu, ki po mojem mnenju v liku Deapoola igra samega sebe in ob tem neizmerno uživa. Kljub nekaterim že prežvečenim šalam in slišanim referencam, še vedno izvablja salve smeha ob vsakem prizoru.

“Delati pravo stvar je umazano. Če se hočeš boriti za pravico, se je včasih treba boriti podlo.” Deadpool

Ker je morel film nadrgraditi prvi del kako drugače kot samo z več šalami in nasilja, tokrat spoznamo Deadpoola  v drugačni luči, ko po tragediji ki ga doleti, začne dvomiti vase in če ima srce še na pravem mestu. Da bi razrešil to svojo težavo, se pridruži Možem-X, ker pa ne more iz svoje kože kmalu pristane v zaporu za mutante, kjer spozna mladega razdvojenega mutanta Russlla. Njegova sposobnost je ta, da lahko manipulira z ognjem in sam sebe poimenuje Fire Fist, Ognjena Pest.

“Tako temačen. Si prepričan, da nisi iz DC univerzuma?” Deadpool Cablu

Russell je tarča mutanta iz prihodnosti, ki sliši na ime Cable in ga upodobi Josh Brolin, ki je trenutno najbolj priljubljena izbira antagonista pri Marvelu. Tudi Deadpool ga vmes pokliče kar Thanos. Lahko rečemo, da je letos kar Brolinovo leto, saj ko je ukradel šov v Avengerjih, je tudi v Deadpoolu izstopal z odličnim večplastnim kompleksnim likom. Čeprav se z začetka res ne razlikuje pretirano od militaristično hladnega lika Thanosa.

Deadpool se odloči, da pomaga mlademu mutantu pred Cablom, zato v slogu drugih super junakov tudi sam sestavi  svojo ekipo X-Force. Člani le te so mutanti z razlicnimi močmi, ki jih med drugim upodabljata Terry Crews in Brad Pitt. Ena izmed boljših čanic ekipe je Domino (Zazie Beetz), katere super moč je sreča. Deadpool sicer deli skeptičnost s publiko, da to ni uporabna moč in ni pretirano cinematična, vendar nam David Leitch (Tisti tip, ki je ubil psa Johna Wicka), z dobrimi akcijskimi scenami in tudi tokrat z dobro izbiro glasbene podlage, dokaže nasprotno.

Akcije se v filmu ne manjka in sčasoma ne zvodeni tako kot pri drugih filmih. Reynoldsova karizma z lahkoto premika meje filma iz krvavega kaosa do komičnih vlozkov in spet nazaj, občasno pa naredi nekaj prostora za mehkobo in čustvenost, toda ne preveč. Takoj, ko že izgleda, da film zapade v pocukranost ga vrnejo na svoj stari tir.

Deadpool sicer ni višek kinematografije in ne bo več tako udarno presenečenje kot je bil prvi del, toda vseeno izpolni vsa pričakovnja in fanov ne bo pustil na cedilu.

Film se vrti v vseh Cineplexxovih kinih, od 15.5 dalje.

AK

Prejšnji članekBTC Campus šesto generacijo mladih izzval s hekatonom
Naslednji članekUniverza v Novem mestu vabi k vpisu na programe 2. in 3. stopnje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.