Dokumentarci, ob katerih ne zaspiš

Filmski trak
Včasih je dokumentarni film lahko bolj napet kot pa igrani film.

Citizenfour

Ta dokumentarni film je najbolj napet triler, kar jih boš kdaj videl. Vsebuje namreč dejanske posnetke Edwarda Snowdena, ki je novinarjem pripovedoval o obsegu nadzora NSA. Sneman je bil na skrivaj, dejansko pa vsebuje samo pogovore. Ti so pa tako zanimivi, da te dobesedno povleče do ekrana. Ne moreš ga nehati gledati. Najhuje pa je to, da to sploh ni fikcija, pač pa resničnost.

Citizenfour Official Trailer 1 (2014) - Edward Snowden Documentary HD

The Great Hack

Pretekli škandal s Cambridge Analytico in nadzorom Facebooka je tu opisan do potankosti. Film prikazuje, kako je podjetje na podlagi pridobljenih podatkov s Facebooka vplivalo na volitve po celem svetu. Govori o pomembnosti zaščite osebnih podatkov. Marsikdo si po ogledu tega filma izbriše svoj Facebook profil. Si ga boš tudi ti? Podrobno oceno filma si lahko prebereš tukaj.

The Great Hack | Official Trailer | Netflix

Beatles: Eight Days a Week

Tudi če nisi oboževalec največje pop skupine, ti bo ta film všeč. Slavnim pevcem namreč sledimo od začetka, ko so bili še novopečeni glasbeniki in so povsem navdušili svet. Film izraža toplino in poudarja pomembnost ustvarjalnosti. Kreativnost Beatlov lahko primerjamo z Mozartom. Vsak pozna njihove pesmi, tudi če jih ne posluša namenoma. So res kultni glasbeniki in ta film je bil narejen v njihovo čast.

THE BEATLES: EIGHT DAYS A WEEK – THE TOURING YEARS. Official UK Trailer

The Shock Doctrine

Tale film pa ni za občutljive. Naomi Klein je raziskovala eksperimente, ki so jih ameriške agencije izvajale na psihiatričnih pacientih in znanje izrabljale v svoje namene. Politiki so v revnih državah izvajali šok terapijo, kjer so državo dobesedno uničili in jo ponovno oblikovali po svojih željah. O tej prikriti zgodovini se premalo govori. Priporočamo ti, da v roke vzameš tudi istoimensko knjigo, če želiš iti bolj v podrobnosti.

The Shock Doctrine - Trailer

Lo and Behold: Reveries of the Connected World

Internet vpliva na vsak vidik našega življenja. Kje se je začelo in kakšen bo njegov dolgoročni učinek? O tem je govora v tem dokumentarcu, dotakne pa se tudi umetne inteligence in njenega vpliva na naše življenje. Vidimo tudi družino, ki je povsem odrezana od interneta in ga sploh ne želi uporabljati. V filmu se pojavi celo Elon Musk. Je odlična izbira predvsem za mlade, ki čisto preveč časa preživimo na internetu.

Lo And Behold: Reveries of the Connected World - Official Trailer

Urednica revije Študent

Prejšnji članekProjekt Vida: ko se vsi zamislimo
Naslednji članekBluetooth naprave dovzetne za hekerje

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.