Bluetooth naprave dovzetne za hekerje

Nova raziskava kaže, da obstaja velika napaka v načinu, kako naprave komunicirajo med seboj preko Bluetootha. Gotovo nisi edini, ki uporablja pametno uro ali kako drugo napravo, ki deluje preko Bluetootha. Te zanima, kje se skriva največja težava?

Te naprave so ranljive za hekerje. Prvič že v trenutku, ko so med seboj povezane, drugič pa med samim delovanjem. Zakaj to predstavlja težavo? Samo pomisli na to, koliko podatkov se nahaja na tvojem telefonu in ostalih napravah.

Hekerji lahko tako ugotovijo, katere naprave sploh uporabljaš. Če pri tem tvoja naprava ni zavarovana, bi lahko celo začeli prisluškovati in ukradli tvoje podatke. Če recimo uporabljaš pametno uro, bi prišli celo do tvojih zdravstvenih podatkov.

Raziskovalci z univerze v Ohio so naredili poskus in namestili neke vrste hekersko napravo. S tem so želeli ugotoviti, če lahko zaznajo Bluetooth naprave v neposredni bližini. Ugotovili so, da težava obstaja že na začetni stopnji, ko se dve napravi med seboj povežeta.

Na primer, ko uporabiš svoj prstni odtis, da odpreš telefon in ga preko Bluetootha povežeš s pametno uro. Na tej točki je treba izboljšati varnostne ukrepe in tako hekerji ne bodo tako zlahka prišli do tvojih podatkov.

Seveda je strašljivo, če pomislimo, kako zlahka bi hekerji lahko prišli do naših podatkov. Dejansko naši telefoni vsebujejo vsa naša življenja, od slik do osebnih podatkov. Pazljivi moramo biti predvsem pri aplikacijah, ki zahtevajo dostop do številnih vsebin.

Urednica revije Študent

VIRSci Tech Daily
Prejšnji članekDokumentarci, ob katerih ne zaspiš
Naslednji članekOcena filma: Bitka za Midway

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.