Sponzorirano

Dokumentarni film Misija Mangart gre v Cannes

naslovnica filma
Sponzorirano

»Mission mangart«, film o ameriški smučarski tekmi na Mangartu leta 1945, se je uvrstil na svetovni Festival filma v Cannesu. Po besedah avtorja filma Chrisa Anthonyja, nekdanjega ameriškega ekstremnega smučarja in filmskega producenta hiše Warren Miller, je bila uvrstitev na festival izjemna novica. 70-minutni dokumentarec je bil na festival predložen v treh kategorijah – zgodovina, prvič filmski ustvarjalec in zgodovinska biografija.

76 let od smučarske tekme pod Mangartom

Izobraževalni dokumentarec govori o 10. gorski diviziji ameriške vojske in njihovi prisotnosti na slovenskem območju v času druge svetovne vojne. »3. junija leta 1945 je v nekdanji Jugoslaviji potekala smučarska tekma, ki so jo organizirali možje 10. gorske divizije. Nikjer v naših knjižnicah ta tekma ni bila dokumentirana, jo pa proslavljajo v Sloveniji,« je ob snemanju svojega filma pojasnil Anthony.

Režiser Chris Anthony ob snemanju dokumentarnega filma.

Nerešeno mejno vprašanje

Razlog za prisotnost ameriške 10. gorske divizije na zahodni slovenski meji po drugi svetovni vojni je bil nerešeno mejno vprašanje. Po prihodu divizije v Posočje, konec maja 1945, so njeni člani med gorniškim urjenjem na zasneženih meliščih Mangarta zaznali priložnost za organiziranje divizijske tekme v slalomu. Tekme se je udeležilo 73 smučarjev, medtem ko jih je v cilj srečno prispelo le 25. Najboljši čas je osvojil švicarski emigrant v ZDA Walter Pranger, ki je sicer veljal za aktualnega svetovnega prvaka v smuku.

Tekmovalci na dan smučarske tekme, 3. junija 1945.

Edinstveno smučarsko tekmovanje

Smučarsko tekmovanje leta 1945 je bilo prvo tekmovanje ameriških alpskih smučarjev na evropskih tleh po zimskih olimpijskih igrah leta 1936. Te so potekale v Garmisch-Partenkirchnu, kjer smučarska tekmovanja spremljamo še danes. Organizatorji so ob opisovanju zgodovinske tekme dejali, da so tekmovalci opremo – tako smuči, kot tudi čevlje – zaplenili nemškim gorskim enotam.

Promocija slovenske pokrajine

Predstavitev dokumentarnega filma na svetovnem filmskem festivalu v Canessu bo po vsej verjetnosti izjemnega promocijskega pomena za gorato pokrajino v Julijskih Alpah – Bovško in Slovenijo na sploh. Festival bo potekal med 6. in 17. julijem, prilagojen pa bo epidemiološkim razmeram, zaradi katerih bo določeno, ali bo potekal hibridno ali virtualno. V ustreznejših pogojih bo premierna upodobitev filma s slovenskimi podnapisi potekala tudi v Sloveniji, natančneje v Bovcu.

Četrti najvišji vrh v Sloveniji – Mangart s svojimi 2679 metri.

 

Sponzorirano

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

Exit mobile version