Eksperimentalni celovečerec Ne misli, da bo kdaj mimo slavil na 26. Festivalu slovenskega filma

Nagrajenci festivala.
Zaključil se je 26. Festival Slovenskega filma v Portorožu. Foto: on FSF

Slovensko primorje je cel teden gostilo izbrano bero najboljše slovenske filmske produkcije letošnjega leta. Na sklepni slovesnosti, ki je potekala v Glavni dvorani Avditorija Portorož so podelili nagrade vesna in druge festivalske nagrade. Glavno nagrado, vesno za najboljši celovečerni film, je odnesel eksperimentalni celovečerec Ne misli, da bo kdaj mimo pod katerega se podpisuje režiser Tomaž Grom.

Nagrade vesna vsako leto podelijo za najvidnejše dosežke filmskih ustvarjalcev v preteklem letu. Vesna simbolizira priljubljeno filmsko junakinjo legendarnega istoimenskega filma, ki ga je leta 1955 režiral František Čap, režiser češkega rodu, ki danes predstavlja enega stebrov zgodovine slovenskega filma.

Jure Ivanušič.
Zaključno slovesnost sta povezovala igralec, režiser, scenarist in pianist Jure Ivanušič (na fotografiji) in moderator Toni Cahunek. Za glasbo sta poleg Jureta Ivanušiča poskrbela še basist Jošt Drašler in bobnar Žiga Kožar.Foto: on FSF

»Ne misli, da bo kdaj mimo – film, ki vseskozi beži, beži pred nečim ali nekom, pred samim sabo …«

Subtilen prikaz soočanja z izgubo otroka je film, ki »noče biti film, temveč opis, dnevnik poti, dni in življenj, ki so ušli, ki so ušli nadzoru, življenju samemu … Kar je, beži, a beži tudi tisto, česar ni, in v nobenem od njiju ni nič romantičnega, predvsem pa ni boga … Morda le čas, ki ga odšteva glasba, ki dominira nad begom.« Grom se poleg režijske taktirke podpisuje tudi kot scenarist, direktor fotografije, montažer, oblikovalec zvoka in avtor glasbe. Za slednje je bil tudi nagrajen z vesno za najboljšo izvirno glasbo.

Tomaž Grom
»Želel sem zorni kot, ki napeljuje na neko drugo prisotnost, ki ni prisotnost človeka, ki gleda, stoji, hodi. Film ima podnaslov: 25. 4.–26. 1. To sta datuma smrti in rojstva mojega sina. Zame dva pomembna mejnika. To sta tudi začetek in konec snemanja. Vmes je točno devet mesecev,« je o filmu povedal režiser Tomaž Grom. Foto: on FSF

Zbudi me nagrajen s kar 5 vesnami!

Novi celovečerni film Marka Šantiča sledi zgodbi Roka, ki trpi za izgubo spomina. Za lažjo rekonstrukcijo preteklih dogodkov se vrne v rojstno mesto, kjer izve, da njegov brat stopa po isti napačni poti, po kateri je hodil sam.

Film je dobil vesni za najboljši celovečerni igrani film in najboljši scenarij (Marko Šantić, Goran Vojnović in Sara Hribar). Vesno za najboljšo glavno moško vlogo je prejel Jure Henigman, ki v filmu odigra vlogo Roka, za vlogo antagonista Damjana je bil z vesno za najboljšo stransko moško vlogo nagrajen Jurij Drevenšek. Lija Ivančič je slavila vesno za najboljšo masko.

Jurij Drevenšek.
Jurij Drevenšek je prejel vesno za najboljšo stransko moško vlogo. Bil je Damijan v filmu Zbudi me. Foto: on FSF

Vesna za najboljšo režijo v roke Ivanu Gergoletu

Režiser filma Mož brez krivde, ki problematizira težave z azbestom v soški dolini je dobitnik vesne za najboljšo režijo.

Ivan Gergole.
»Rodil sem se in odraščal na območju severovzhodne Italije, tik ob meji s Slovenijo, kjer azbest povzroča strahotno katastrofo. Film ta družbeni konflikt prenese v družinski, osebni in intimni konflikt v skupnosti, ki je bila zastrupljena od znotraj,« je Gergole povedal o filmu. Foto: on FSF

Film Mož brez krivde je dobil tudi nagrado Art kino mreže Slovenije in nagrado IRIDIUM za najboljši celovečerni prvenec.

Psihološki triler Opazovanje dobitnik treh nagrad

Film Janeza Burgerja je slavil v kategoriji najboljše glavne igralke, Diana Kolenc je za vlogo Lare prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo, Špela Jelovčan in Vasja Kokelj sta prejela vesno za najboljšo scenografijo, Julij Zornik in Igor Popovski pa vesno za najboljši zvok.

Diana Kolenc.
Diana Kolenc je slavila z vlogo Lare. Foto: on FSF

Vesno za najboljšo stransko žensko vlogo je prejela Vesna Pernarčič za vlogo Špele v filmu Vzornik Nejca Gazvode, ki je dobil tudi vesno za najboljšo kostumografijo, pod katero se je podpisala Katarina Šavs.

Vesno za najboljšo montažo je dobila Sara Gjergek za film Duhovnica Maje Prettner, ki je prejel tudi nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk. Marko Brdar je bil nagrajen za najboljšo fotografijo za film Varen kraj (Juraj Lerotić), ki je dobil tudi vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo.

Vesno za najboljši dokumentarni film je prejel film Telo (Petra Seliškar), vesno za najboljši kratki igrani film Kako sem se naučila obešati perilo (Barbara Zemljič), vesno za najboljši animirani film Borbike (Nika Jurman) in vesno za najboljši študijski film Alenka (Kristian Bernard Irgl).

Vesna Pernarčič.
Vesna Pernarčič je prejela vesna za najboljšo stransko žensko vlogo v filmu Vzornik Nejca Gazvode. Foto: on FSF

Vesni za posebne dosežke sta prejela dva filma

Podeljeni sta bili še dve vesni za posebne dosežke, in sicer celovečernemu dokumentarcu Pero (Damjan Kozole) in kratkemu filmu Zemlja (Alex Cvetkov). Vesne za najboljši eksperimentalni film člani žirije niso podelili. Nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk FIPRESCI in vesno za najboljši film po izboru občinstva (povprečna ocena 4,82) je prejel dokumentarni celovečerec Duhovnica (Maja Prettner).

Film Duhovnica.
Film Maje Prettner Duhovnca je slavil kot najboljši film po izboru občinstva s povprečno oceno kar 4,82. Foto: on FSF

Naslednjo jesen se slovenski film ponovno vrača v Portorož

Letošnjo strokovno žirijo za celovečerne filme so sestavljale igralka Anuša Kodelja, režiserka in scenaristka Andrina Mračnikar ter filmska kritičarka Ana Šturm. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali ustvarjalec animiranih filmov Dušan Kastelic, antropolog in cineast Naško Križnar ter producent in montažer Vladimir Šojat, pa je odločala o vesnah za kratke igrane, dokumentarne, eksperimentalne, animirane in študijske filme.

26. FSF Portorož je z zaključno slovesnostjo zaprl svoja vrata do naslednje jeseni. Organizatorji pa že vabijo na druženje s slovenskim filmom in filmskimi ustvarjalci tudi v prihodnjem letu.

Prejšnji članek5 knjig, ki jih priporoča Tanja Špes
Naslednji članek10 fantastičnih fotografij vesolja, ki so navdušile v zadnjih letih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.