5 knjig, ki jih priporoča Tanja Špes

5 knjig, ki jih priporoča Tanja Špes
5 knjig, ki jih priporoča Tanja Špes

Tanja Špes je mlada mariborska pisateljica in psihologinja, ki je nedavno izdala svoj prvenec, zbirko kratkih zgodb z naslovom Nedaleč stran. V njem odstira distopično prihodnost, ki je ob razmahu umetne inteligence morda bližje, kot si sami predstavljamo. Zbirka 17 zgodb z elementi znanstvene fantastike, antiutopije, kriminalke in grozljivke, a s temelji trdno v psihološkem realizmu je izšla pri Cankarjevi založbi.

Kaj mladi avtorici pomeni branje in katere knjige priporoča? Kaj je povedala o izdaji prvenca in svojem literarnem ustvarjanju lahko preberete v intervjuju.

Tanja Špes.
Tanja Špes predstavlja nov, samosvoj literarni glas generacije mladih pisateljev, rojenih v začetku devetdesetih let, ki imajo še veliko povedati. Za svoje literarno delo je že prejela mednarodno nagrado energheia, dvakrat pa je bila nominirana za najboljšo kratko zgodbo revije Sodobnost. Foto: Lara Polh

Kaj ti pomeni branje in kaj ti pomenijo knjige?

V moji glavi je branje = knjige. Tako brez branja kot brez knjig si svojega življenja ne znam predstavljati. Brati sem se naučila že zelo zgodaj in branje knjig je ena izmed mojih ljubših prostočasnih aktivnosti. Knjige pogosto nosim s sabo, kamorkoli grem, ker nikoli ne vem, kdaj se bo pojavila priložnost za branje 😊 Ko sem se prvič za pol leta selila v tujino, sem si s sabo nesla nekaj najljubših knjig, ker sem vedela, da če se ne bom počutila dobro, bom v njih našla to, kar potrebujem. George R. R. Martin je nekje zapisal, da bralec živi tisočero življenj, medtem ko tisti, ki ne bere, živi samo eno. Mislim, da to pove vse. Uživam v odkrivanju teh različnih življenj, pogledov, svetov, pa tudi v slogu napisanega. Knjige mi predstavljajo polje za odkrivanje neznanega, prostor za sprostitev in zabavo, priložnost za samorefleksijo, učenje, vživljanje v druge, občutenje različnih čustev. Vsaka knjiga je svet zase in skozi branje lahko vstopam v te svetove, ne da se bi mi bilo treba premakniti kam daleč.

5 knjig, ki jih priporoča:

Izbrati le pet knjig je zelo težka naloga, ker bi o mnogih, ki sem jih prebrala, lahko trdila, da »to moraš prebrati, ker je res ful dobra Nekaj sem jih omenjala že na drugih mestih, tokrat pa sem izbrala:
  • Ursula K. Le Guin: Mož praznih rok
  • Alessandro Boffa: You’re an animal, Viskovitz!
  • Robin Hobb: Trilogija dinastije Videc
  • Josip Osti: Izgon v raj
  • Dijana Matković: Zakaj ne pišem
Knjige, ki jih v branje priporoča mlada pisateljica Tanja Špes. Foto: Tanja Špes
Knjige, ki jih v branje priporoča mlada pisateljica Tanja Špes. Foto: Tanja Špes
Prejšnji članekVietnamske jedi za pesketarijance
Naslednji članekEksperimentalni celovečerec Ne misli, da bo kdaj mimo slavil na 26. Festivalu slovenskega filma

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.