Festival dokumentarnega filma 2021

Camera lens with with multi-colored backlight. Optics
Foto: Borislav iz iStock

Marčevski festival dokumentarnega filma bo tako kot Liffe potekal na domačih tleh. Predstavljenih bo dvajset celovečernih dokumentarcev iz petih festivalskih sklopov – tekmovalni, aktualni in družbenokritični, miti in ikone, intimni in globalni portreti in posvečeno: Matjaž Ivanišin. Festival bo potekal od srede, 24., do srede, 31. marca 2021. Dokumentarne filme boš lahko spremljal na VOD-platformi Cinesquare.net. Cena enega filma je 6,5 evrov.

Tekmovalni sklop

V tekmovalnem sklopu najdeš filme na temo človekovih pravic, zapostavljenih žensk, manjšin, delavskih migrantov in političnih azilantov ter ekološke tematike. Nagrado za najboljši film na temo človekovih pravic bo podeljevala Amnesty International Slovenije, ki jo sestavlja tri članska žirija Nataša Bučar, Dragan Barbutovski in Ketty Nivyabandi.

Filmi, ki tekmujejo za nagrado so romunski film Acasa, moj dom (Acasa, My Home), ameriški Nasmeh Helen Keller (Her Socialist Smile), švicarski Nemesis, nemški Primer spolne zlorabe (The Case You) in francosko-danski film Punčka (Petite fille).

Posvečeno: Matjaž Ivanišin

Na voljo bo tudi šest dokumentarnih filmov v režiji Matjaža Ivanišina, slovenskega filmskega režiserja in scenarista. Letošnji prejemnik nagrade Prešernovega sklada v svojih filmih označuje dinamike med ljudmi, različnimi folklorami, kulturami in običaji.

Ogledi kratkih filmov v okviru retrospektive Matjaža Ivanišina je brezplačen, cena za ogled celovečernih filmov v okviru retrospektive Matjaža Ivanišina je 3 evre.

Kot že omenjeno bomo filme iz vseh sklopov lahko spremljali le iz domačih naslonjačev, za kar vodja filmskega programa Cankarjevega doma, Simon Popek, pravi, da je srce parajoče, saj so številni filmi »rojeni za veliko platno«.

Seinfield

Prejšnji članekMaribor išče prostovoljce!
Naslednji članekZnani so vsi nominiranci za oskarje, med njimi nekaj presenečenj

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.