Festival Liffe – letos se (najverjetneje) vrača v ustaljene tirnice

Svojo (po)koronsko izvedbo bo dočakal tudi osrednji filmski festival v Ljubljani, 32. Liffe (Ljubljanski mednarodni filmski festival) se po lanski selitvi na splet letos skoraj v celoti vrača v svoje naravno okolje – na filmska platna.

Obiskovalcem bodo omogočili vpogled v najboljše in najbolj sveže, kar so v tem zahtevnem času pripravili filmski ustvarjalci. Festival bo potekal med 10. in 21. novembrom na več prizoriščih v Ljubljani (Cankarjev dom, Kinoteka, Kino Bežigrad, Kino Komuna, Kinodvor) del programa pa si bo mogoče ogledati tudi v Mariboru (Maribox), Celju (Kino Metropol Celje) in Novem Mestu (ATP Novo mesto). Letos bo festival potekal v hibridnem sistemu kina in spletnega pretakanja, ki je lani doživel izjemen odziv gledalcev, ki so lahko festivalsko dogajanje spremljali iz celotne Slovenije. Kar okrog 45 filmov iz izbora si bo mogoče ogledati prek platforme VOD (videa na zahtevo) celoten čas trajanja festivala. Vsak bo imel unikatno kodo, s katero si ga bo mogoče ogledati v roku štirih ur.

Na ogled bo približno 100 filmov v 10 programskih sklopih (Perspektive, Predpremiere, Kralji in kraljice, Panorama svetovnega filma, Ekstravaganca, Kinobalon, Fokus: Novi gruzijski film, Retrospektiva: Prepovedane ženske, Posvečeno: Belmondo in Evropa na kratko). Podelili bodo več festivalskih nagrad, 10 filmov iz sklopa Perspektive pa se poteguje za glavno nagrado festivala – vodomec. O nagrajencu bo odločala tričlanska žirija v sestavi scenaristke Zsófie Ruttkaye, režiserke Leyle Yılmaze ter igralca Sebastiana Cavazze.

Festival bo otvoril film Pravi moški (Ich bin dein Mensch / I’m Your Man; Nemčija, 2021), režiserke Marie Schrader. Tragikomična zgodba, ki raziskuje človekovo dojemanje ljubezni in hrepenenja ter se poglobi v vprašanje, kaj nas dela ljudi.

Prizor iz filma Pravi moški

Novi vladni ukrepi za zajezitev epidemije so že nekoliko spremenili prvotno začrtan potek festivala. Zasedenih bo lahko le polovica prej načrtovanih sedišč v kinodvoranah, organizatorji pa so že napovedali morebitne dodatne projekcije filmov, če bo to potrebno, tudi še po uradnem zaprtju festivalskega dogajanja.

Na Liffu upajo na obuditev skupinske gledalske izkušnje. Kot pravi programski direktor festivala Simon Popek »Naredili bomo vse, da bo festival v živo, želimo si, da se gledalci vrnejo v dvorane.« So se pa že, v luči aktualnih razmer producenti odločili, da odpovejo premiero prvega slovenskega božičnega filma Kapa, v režiji Slobodana Maksimovića. Ta bo na ogled na Liffu prihodnje leto.

Prejšnji članekNajbolj grozljiv Halloween look
Naslednji članek10/10 na selfiju, v živo pa ne?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.