Film tedna: Rush (Dirka Življenja, 2013)

V ponedeljek je 70. letu starosti umrl velikan Formule 1 Niki Lauda, za katerega ste verjetno slišali tudi, če ne spremljate dirkaških športov.
Avstrijski dirkač je bil najbolj znan po neverjetnem okrevanju in povratku za volan svojega Ferrarija le 6 tednov po brutalni nesreči v Nürburgringu, kjer je dobil opekline 3. stopnje po glavi in obrazu, strupeni plini pa so mu poškodovali pljuča. Dosegel je 4. mesto. V prihodnjih letih pa je osvojil 3 naslove svetovnega prvaka. Njegova zgodba velja za enega največjih povratkov v zgodovini športov. Leta 2013 je o njegovi zgodbi nastal film Rush.

Dirka življenja (2013)

Film posnet po resničnih dogodkih, prikazuje rivalstvo med dvema največjima dirkačema svojega časa. Na eni strani imamo privlačnega angleškega playboya Jamesa Hunta, ki ga upodobi Chris Hemsworth, na drugi pa umirjenega, metodičnega, vendar briljantnega nasprotnika Nikija Laudo. Slednjega vrhunsko upodobi Daniel Brühl.
Zgodba prikazuje njun življenjski slog, njune ljubezni in usodno sezono 1976, kjer sta bila dirkača pripravljena storiti vse, da postaneta svetovna prvaka v športu, kjer najmanjša napaka lahko pomeni smrt.

IMDb: 8.1/10

Drugi filmi o Formuli 1, vredni ogleda

  • Senna (2010) – Dokumentarni film o enem največjih dirkačev vseh časov, njegovem rivalstvu s Alainom Prostom in usodni nesreči v Imoli.
  • Grand Prix (1966) – Ameriška drama o dirkanju v Formuli 1, prikazuje fiktivno zgodbo sezone 1966, vključuje pa resnične posnetke takratnih dirk. Film je prejel 3 oskarje in še 4 nominacije.
  • Formula 1: Drive to Survive (2019) – TV mini serija, ki jo najdete na Netflixu. Serija, ki je definitvno vredna ogleda. Pokaže nam vpogled v zakulisje cirkusa, ki je Formula 1. Medtem ko na televiziji spremljamo boje Mercedesa in Ferrarija, se tu osredotočimo na ekipe in dirkače, ki se borijo za vsako točko, saj lahko le ta pomeni obstanek ali brco iz ekipe na koncu sezone.

[avatar user=”alen.krapez”]Alen Krapež – Novinar, F1 enthusiast, movie lover, ASoIaF expert (self proclaimed)[/avatar]

Prejšnji članekPopoln telefon za prijazno ceno!
Naslednji članekMed počitnicami se lahko tudi zasluži

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.