Filmi, ki so bili pred svojim časom

Nekaj je filmov, ki so nastali pred svojim časom. In kaj to sploh pomeni? To pomeni, da je bil film v času izida tako napreden (režija, scenografija, tematika), da se ga ni cenilo tako kot bi se ga danes. Kot vedno pa obstaja tistih nekaj, ki so v tem pri vrhu.

2001: Vesoljska odiseja (1968)

Vizionarski režiser Stanley Kubrick je bil tako dober, da je on tisti, ki je posnel ameriški pristanek na Luno. Eden najbolj zanimivih filmov in eden tistih, ki najbolj razdvajajo gledalce. Ni narejen na akcijski način in verjamem, da lahko postane dolgočasen. A pred časom sem si ga spet ogledal v Cankarjevem domu in lahko rečem, da je bil za leto 1968 to neverjeten izdelek. Od tehnologije v filmu, tematike o neznanem pa vse tja do same režije filma. Nujen ogled, vsaj enkrat v življenju.

2001: A Space Odyssey IMAX® Trailer

Trumanov šov (1998)

Jim Carrey je komični igralec, ki je najbolj poznan po vlogah v Maski, Acu Venturi in Vsemogočnem Bruceu. Ampak ko se poda v dramske vode, nastane čudovit film. Trumanov šov je film o Trumanu Burbanku, ki svoje življenje živi v resničnostnem šovu, le da se on tega ne zaveda. Iz ideje za serijo Zona Somraka (The Twillight Zone) je nastal čudovit film. Film je postal podlaga za različne teze o krščanstvu, resničnosti, eksistencializmu, zasebnosti, resničnostih šovih in filozofiji.

The Truman Show - Trailer

Metropolis (1927)

Poznanec slovenske dežele, Fritz Lang, je posnel nemi film imenovan Metropolis. Distopični film svoj nauk najde v razkolu med delavskim razredom in vodjami kapitalizma. Film je vpisan v Unescov register dediščine zgodovinskih dokumentov. Zaradi svoje tematike bo film še dolgo zelo aktualen. Zanimivost o poznanstvu slovenske dežele pa je ta, da je Lang preživel nekaj časa v Ljutomeru pri svojem prijatelju Karolu Grossmannu.

Metropolis (1927) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Otroci človeštva (2006)

Alfonso Cuaron je s filmom Otroci človeštva (Children of men) posnel nekaj, kar v letu 2006 ni bilo dovolj cenjeno. Ni pokril proračuna, čeprav je bil film uspešen pri kritikih. Človeštvo že 18 let ni dobilo novega novorojenčka, prav tako pa je svet skoraj v celoti opustošen. Tematika begunstva med vrhuncem vojne v Iraku ni bila tako aktualna, kot je dandanes. Filma ne gre prehvaliti, saj ima odlično zgodbo, kinematografija je fenomenalna, tematika natančno opisana in da sekvenc z enim posnetkom sploh ne omenjam. Čudovit film, ki ti da misliti o več stvareh.

Children of Men Official Trailer #1 - Julianne Moore, Clive Owen Movie (2006) HD

Gora Brokeback (2005)

Ena najlepših ljubezenskih zgodb režiserja Anga Leeja. Ennis (Heath Ledger) in Jack (Jake Gyllenhaal) se spoznata leta 1963, ko odideta na goro Brokeback past ovce. Njuno prijateljstvo se počasi spremeni v globoko ljubezen, toda ko se vrneta v civilizacijo, se morata soočiti z ljudmi, ki ne odobravajo take ljubezni. Da bi razmerje skrila, se Ennis poroči z dolgoletno prijateljico Almo, Jack pa si ustvari družino z ambiciozno Lureen. Pravi pomen besede brezmejnost ljubezni. In res je tako.

Brokeback Mountain Trailer

Psiho (1960)

Grozljivka Alfreda Hitchcocka o lastniku motela Bates, Normanu Batesu in njegovih materinskih težavah ter gostih motela. Čeprav se lahko sprašuješ, zakaj je sploh bil pred svojim časom, lahko to pojasnimo zelo na hitro. Prvič si je neporočen par delil posteljo, prvič je bilo posneto izplakovanje stranišča in prvič je bila na filmu ženska oblečena le v spodnje perilo. Poleg tega pa je postavil nove temelje pri prikazovanju nasilja, krvi in golote. Kot zadnje pa je ustvaril tudi žanr slasherjev.

Psycho Official Trailer 1960 HD

V komentar zapiši tisti film, ki je bil po tvoje pred svojim časom.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKako sta se na pripravljalnih tekmah odrezala Dončić in Dragić?
Naslednji članekEnergijske pijače: miti in resnice
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.