Energijske pijače: miti in resnice

Vsak študent je spil vsaj eno energijsko pijačo v svojem življenju. Ali v borbi proti mačku, v dolgih nočnih urah ali pa je z njo obogatil okus vodke. Vsi odsvetujejo pitje teh napitkov in trdijo, da so neverjetno nezdravi za telo. Na internetu najdemo tisoče člankov, eni promovirajo te pijače, drugi jih obsojajo. Kaj je res in kaj ne?

Mit: Energijske pijače imajo ogromno kofeina.

Resnica: Energijske pijače vsebujejo močno dozo kofeina, to je res. A količina je odvisna od znamke in povprečna energijska pijača vsebuje enako ali celo manjšo dozo kofeina kakor skodelica črne kave. Klasična skodelica črne kave vsebuje od 80-100 mg kofeina, medtem ko klasična pločevinka najbolj priljubljene energijske pijače vsebuje malo manj kot 80 mg kofeina.

Silvester se trese med nalivanjem kave.

Mit: Energijske pijače ti pomagajo, da se koncentriraš in si fizično bolj aktiven.

Resnica: Energijske pijače delujejo, podobno kot kava, samo za kratek čas. Kofein in sladkor naredita svoje in ponudita dodatno surovino, ki jo lahko tvoje telo pokuri. Drugače pa ta efekt izgine po nekaj urah in, po navadi, konzumer začuti utrujenost, ki je bila prisotna pred pitjem (ter velikokrat ne pokuri vseh zalog sladkorja, ki mu jo pijača da in tako pridobiva dodatno telesno težo).

Moški jaha letečega rdečega bika in pije energijske pijače

Mit: Energijske pijače imajo več sladkorja kot ostale pijače.

Resnica: Energijske pijače, tako kakor vse sladke gazirane pijače, vsebujejo ogromno sladkorja. A če preverimo količino sladkorja v pločevinki kole in v pločevinki najbolj priljubljene energijske pijače, ne opazimo očitne razlike. Gre za približno enake količine sladkorja. Zanimiv podatek je tudi, da nekateri komercialni pomarančni sokovi strašljivo vsebujejo enako količino sladkorja kakor kola ali energijska pijača.

Moški poskusi torto in živahno poskakuje ter reče: sugarrrrrr
Mit: Dolgoročno pitje energijskih pijač ima dolgotrajne in nevarne posledice.

Resnica: Kakšne so posledice dolgotrajnega pitja energijskih pijač še ni popolnoma znano, so pa verjetno podobne kakor dolgotrajno in redno pitje ostalih sladkih gaziranih pijač. Nevarnosti prekomernega pitja so se zaznale pri otrocih in najstnikih, srčnih bolnikih in nosečnicah. Tem skupinam se resno odsvetuje pitje energijskih pijač.

Moški drži v roki pomaranče in reče: Gotta stay healthy
Mit: Energijske pijače so narejene iz samih umetnih surovin.

Resnica: Povprečne glavne sestavine energijskih pijač so: kofein, sladkor, ginseng, Ginko biloba, gvarana, L- karnitin (naravna aminokislina, ki jo proizvajamo tudi ljudje), B vitamini in minerali. Energijske pijače uporabljajo ojačevalce okusa in barvila!

Kemikalije v stekleničkah.
Mit: Energijske pijače so varne ob mešanju z alkoholom.

Resnica: Mešanje alkohola z energijskimi pijačami je lahko zelo varljivo, saj kofein prekrije občutek pijanosti. Tako se težje prepozna presežena meja pitja ali pa motorične in mentalne omejitve zaradi alkohola, kar lahko vodi v zastrupitve z alkoholom ali pa nesreče zaradi alkohola, še posebej na cesti.

GIF, oseba reče: Uh, do some jagerbombs, huh?

Seveda kljub nekaterim ovrženim mitom ne priporočamo prekomernega ali rednega pitja energijskih pijač. Kakor vse gazirane pijače, ki vsebujejo veliko sladkorja ali kofein, lahko močno škodujejo tvojemu zdravju.

Prejšnji članekFilmi, ki so bili pred svojim časom
Naslednji članekKako ustvariti popolno fotografsko pripoved?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.