Kako ustvariti popolno fotografsko pripoved?

Svet je kalejdoskop fantastičnih zgodb in ko vam uspe z nizom največ devetih fotografij opisati dogodek, ki se je pripetil v vaši bližini, se lahko potegujete za privlačne nagrade fotografskega natečaja Next Image 2020.

Kako posneti kakovostne fotografije, ki bodo imele rdečo nit in bodo tudi pripovedno pestre. Potrebujete kanček navdiha, kanček ustvarjalnosti, pomagajo pa lahko tudi nasveti profesionalnih fotografov člankov žirije natečaja. Boste ravno vi postali najboljši pripovedovalec zgodb?

Umetnost pripovedovanja

Fotografije niso brez razloga kulturna dobrina – tako kot besedila pripovedujejo zgodbe, tudi fotografije popeljejo opazovalca k sledenju dogajanja in v njem vzbujajo čustva. Njihova izraznost je neizmerna, vloga fotografa pa je, da jih zavestno združuje in spretno gradi pripoved. Zveni zapleteno? Saj tudi je, a je tudi nekaj trikov, ki vam nalogo močno olajšajo.

Vaša naslednja fotografija lahko pokaže čustva

S portretno fotografijo lahko zavzamete drugačno pripovedno perspektivo – postanete udeleženec in opazovalec upodobljene zgodbe. Fotografirate iz lastne perspektive in vzpostavite stika z objektom portretiranja. Druge osebe na fotografijah ga gledajo od daleč in vsebinsko ne posegajo v zgodbo.

Ne glede na perspektivo ne pozabite na prvo načelo portretiranja – pristnost. Dajte sebi in portretirancu dovolj časa, da se vam odpre in se lahko osredotočite na odsev minljivih čustev. Upoštevajte, da uspeh v pripovedovanju zgodb leži v tem, da vas ljudje očarajo in se jim približate na pravi način.

»Ključen element dobrega portreta je potrpežljivost in čakanje na pravi trenutek, ko se v celoti razkrije človeška osebnost. Uporaba prave svetlobe in ozadje pa prav tako zahteva nekaj prakse. Počakajte na pravi trenutek in poskušajte predstaviti del tega, kar ta oseba je,« svetuje Steve McCurry ustvarjalec legendarne fotografije »Afganistansko dekle«.

Predstavite novo stališče

Sprememba zornega kota naredit pravilno fotografijo vznemirljivo, zgodbo pa pripoveduje na povsem nov način. Seznaniti se s skrivnostmi fotografiranja v različnih časih dneva in noči ter odkrijte, da se pripoved glede na svetlobo spremeni, kot bi uporabili čarobno palico. Morda bodo ravno vaše nočne ali fotografije v slabih svetlobnih razmerah prepričale žirijo natečaja Next Image.

»Ustvarjalnost je zame uživanje in bogatenje življenja, pa tudi način preživetja. V meni je stalno vzbujala motivacijo, da želim videi naslednji dan, kaj bo prinesel meni in moji umetnosti. Upam, da bo ta tema opomnila in spodbudila ljudi, da uporabijo vire, ki so jim na voljo in ustvarijo nekaj, kar se ni zdelo mogoče,« pravi Elizaveta Porodina, umetnica, fotografinja in klinična psihologinja.

Zgradite napetost

Vrhunec je ključni element gradnje čisto vsake zgodbe. Osredotočenost na določen element fotografije – zanimivo teksturo, intenzivne barve ali podrobnosti, ki niso vidne na prvi pogled – lahko pri opazovalcih vzbudijo zelo močna čustva. Zato je vredno uporabiti različne fotografske možnosti pametnih telefonov Huawei in odkriti vse perspektive fotografiranja. Fotografije posnete od daleč z uporabo velike povečave, bližinske fotografije ali nenavadno kadriranja, so ključnega pomena za ustvarjanje vrhunce zgodbe, ki lahko prepriča žirijo.

»Bližinska fotografija razkrije podrobnosti, ki jih na prvi pogled ne vidite. Na primer čudovite teksture rastlin in hrane,« razkriva Reuben Krabbe, fotograf narave in ekstremnih športov.

Navdihnite druge

Najboljše zgodbe so tiste, ki imajo v sebi sporočilo, o katerem bi radi izvedeli več. Fotografije pa vam omogočajo, da ga poveste v vsem razumljivem jeziku. Omogočajo pa tudi pripovedovanje v epizodah. Ko se lotite gradnje »fotoreportaže«, poskrbite, da ima izbrana pripoved jasno temo, hkrati pa tudi navdihujoče elemente, ki pritegnejo pozornost gledalcev.

»Svoje zgodbe skušam povedati skozi vizije in interpretacije, ki jih vidim v svoji glavi, čeprav se prava zgodba pojavi šele v očeh opazovalca. Razmišljam in ustvarjam svojo osebno zgodbo na podlagi lastnih izkušenj in stališč ter upam, da ga bo kljub temu navdihnila,« pravi o svojem pristopu Karolina Henke, priznana modna in umetnostna fotografinja.

Razkrijte svoj talent

Delite čustva, ki širijo ljubezen, pristne kretnje, ki prikazujejo resnico, čudovit sončni zahod in resnične lepote narave, ki navdihujejo ustvarjalnost. Vse to in še veliko več lahko pričarate z naslednjo fotografijo, zato sodelujete v fotografskem natečaju Huawei Next Image 2020, osupnite svet in žirijo priznanih fotografov ter si prislužite eno od bogatih denarnih nagrad. Natečaj bo potekal na dveh ravneh, državni in globalni, zato imate več možnosti biti opaženi. Rok za prijave je 31. julij do 23.59 po srednjeevropskem času, prijavite pa se lahko tukaj: https://bit.ly/huawei-next-image-slovenija.

Na natečaj se lahko prijavijo lastniki pametnih naprav Huawei, na voljo pa jim je pet ustvarjalnih kategorij:

 • Blizu daleč: Uporabite fotografski sklop pametnega telefona za fotografiranje skritih »draguljev« in različnih perspektiv. Bodite znotraj ali zunaj.
 • Lahko noč: Ujemite zabavne trenutke ponoči ali pri šibki svetlobi. Poskušajte zajeti odsev vzdušja in bodite ustvarjalni.
 • Pozdravljeno, življenje: Slika pove več kot tisoč besed, zato ulovite in delite čustva ali navdih, ki jih je v vašem življenju polno.
 • Obrazi: Ujemite najbližje. Poskusite se v portretni fotografiji.
 • Pripovedovalec zgodb: S kolažem iz treh do devetih fotografij izrazite čustva in razkrite zgodbo, ki jo je spisalo življenje.

Uresničite svoje sanje

Tekmovalci lahko na globalni ravni natečaja osvojijo naslednje nagrade:

1) Glavna nagrada: Fotograf leta (3 dobitniki)

 • Denarna nagrada v vrednosti 10 tisoč ameriških dolarjev (pred obdavčitvijo) iz sklada Next Image.
 • Pametni telefon Huawei P40 Pro
 • Digitalno potrdilo o nagradi

2) Zmagovalci kategorij (15 dobitnikov)

 • Denarna nagrada v vrednosti tisoč ameriških dolarjev (pred obdavčitvijo) iz sklada Next Image.
 • Pametni telefon Huawei P40 Pro
 • Digitalno potrdilo o nagradi

3) Druga nagrada (50 dobitnikov)

 • Pametni telefon Huawei P40 Pro
 • Digitalno potrdilo o nagradi

4) Tretja nagrada (5 dobitnikov)

 • Pametni telefon Huawei P40 Pro
 • Digitalno potrdilo o nagradi

Huawei pa je letos zagotovil tudi dragocene nagrade za zmagovalce tekmovanja Next Image na lokalni ravni. Dobitnik nagrade za najboljšo lokalno fotografijo bo prejel pametni telefon Huawei P40, podeljeni pa bodo še štirje stativi Huawei Wireless za najboljše fotografije v preostalih kategorijah.

Več informacij o natečaju Huawei Next Image 2020 in možnostih sodelovanja najdete na uradni strani Huawei skupnosti: https://bit.ly/huawei-next-image-slovenija

Več o natečaju na globalni ravni pa na spletni strain https://bit.ly/huawei-next-image-global.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.