Filmi, ki so spremenili … filme

Filmi, ki so spremenili filme
Filmi, ki so spremenili filme

Vsako leto lahko v kinu vidimo toliko različnih žanrov in filmov. Od 3D verzij do poletnih block-busterjev, ki se držijo načela klasičen Hollywood film. Potem pa vsake toliko časa na velikih platnih vidimo film, ki spremeni naš pogled na filme. Kateri so bili tisti filmi skozi zgodovino, ki so spremenili tiste, ki so jim in jim bodo sledili?

Sneguljčica in sedem palčkov – 1937

Animirani celovečerni film studia Disney, ki je spremenil marsikaj. Prepričani v polom risanke je ta presenetila vse in zaslužila več milijonov dolarjev. Dejanskih 183 milijonov, a prirejeno z inflacijo kar 973 milijonov. Nagrajena je bila še z dvema oskarjema in postavila temelje vsem risankam, ki jih gledamo sedaj.

Heigh Ho - Snow White and the Seven Dwarfs

Svet igrač – 1995

Nadaljujemo kar z risanko. Studio Pixar je nadomestil klasično ročno risanje na papir s piksli. Tako tudi še zdaj nastajajo vsi animirani filmi, ki prihajajo v kinematografe.

Toy Story (1995) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Noč živih mrtvecev – 1968

Čeprav uradno ni prvi film, ki je prikazal zombije, je film začetnik zombijev, ki vstanejo od mrtvih in jejo ljudi. Romero je s tem filmom začel sago o zombijih, ki so ena najbolj predstavljenih podskupin v filmu. Obstaja več kot 550 filmov o zombijih.

Night of the living Dead (1968) TRAILER

Gospodar prstanov – 2001

Celotna trilogija je pokazala, da lahko tudi film znanstvene fantastike poseže po nagradah in astronomskem zaslužku. 475 nagrad ob 800 nominacijah je absolutni rekord filmske serije, ki ne bo nikoli presežen. A poleg tega sta sama velikost produkcije in revolucionarni računalniški efekti tista stvar, ki vodi film. Zajem gibanja je postal slaven z likom Golluma in s tem se je začela množična uporaba računalniških efektov, ki nam že počasi preseda.

The Lord of the Rings Ultimate Trilogy Trailer 2012 HD

Vojna zvezd – 1977

George Lucas je ustvaril sago, ki ima največ oboževalcev po celem svetu. Film, ki je presegel platna in postal vera in kultura mnogih. Več filmov, ki se nanašajo na galaksijo tam daleč bolj cenimo filme, ki jih je s srcem ustvaril Lucas. Zanimivost je ta, da se je Lucas odpovedal plači in je podpisal pogodbo, ki bi mu dala 40 % prodaje mercha.

STAR WARS Original Trailer (Restored) - 1976

Avatar – 2009

Prvi in edini film, ki se ga je splačalo gledati v 3D tehniki. Do lanskega leta film, ki je z 2,95 milijardami zaslužka gospodoval na vrhu lestvice. Režiser James Cameron je v Gospodarju prstanov videl priložnost, da lahko ustvari cel film z zajemom gibov (motion capture). Ostalo je zgodovina, čakamo na nadaljevanje, ki bo izšlo naslednje leto.

Avatar | Official Trailer (HD) | 20th Century FOX

Jurski park – 1993

Če film v današnjih časih ne doseže posebnih učinkov tega filma je slabo narejen. Film z dinozavri je postal merilo v tem primeru in pri uporabi praktičnih efektov.

Jurassic Park Trailer

Kater filme smo pozabili in si po tvoje zaslužijo biti na tem seznamu? Je to Izžarevanje, Iron Man, Spider Man, 2001: Vesoljska odiseja ali kaj drugega?

Zapiši jih v komentar spodaj.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekTe čakajo obveznosti, ti pa imaš mačka? Učinkovite rešitve so tu!
Naslednji članekKatera glasba je postala popularna, ko si se rodil?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.