Filmi, ob katerih ti bo zastal dih

Wow! Surprised young woman throwing her popcorn while watching an exciting action movies at the cinema
Foto: Antonio_Diaz iz iStock

Od leta 2005 27. januar obeležujemo kot Dan spomina na grozote holokavsta. Na ta dan so bili osvobojeni zaporniki v taborišču Auschwitz. Poiskali smo nekaj dobrih filmov na to temo, ob katerih ne moreš ostati ravnodušen.

 1. Kljubovanje (2008)
  Film Hollywoodske produkcije in je delno posnet po knjigi ameriške sociologinje, ki se ukvarja s holokavstom. Zgodba je postavljena v čas nemške okupacije Belorusije, trije bratje judovskega porekla pa so odločeni maščevati smrt staršev. V glavni vlogi ponovno ne razočara Daniel Craig.
 2. Ida (2013)
  Poljski film, ki je prejel kup nagrad in nominacij, med drugim tudi Oskarja za najboljši tujejezični film. Zgodba govori o bodoči nuni, ki tik preden se zaveže k Bogu, izve, da je judovskega porekla in se odpravi iskati resnico o smrti njenih staršev.
 3. Bralec (2008)
  Film z izjemno igralsko zasedbo, igralka Kate Winslet mu je prislužila tudi Oskarja za najboljšo žensko igralko v glavni vlogi. Gre za nemško-ameriško romantično dramo, zgodba govori o najstniku, ki ima afero s starejšo žensko, nekaj let pozneje pa se njuna življenja spet prepleteta, ko on kot mladi odvetnik spremlja sojenje paznicam iz koncentracijskega taborišča.
 4. Europa Europa (1990)
  Kljub temu, da je film star že krepko več kot dve desetletji, je njegova zgodba še vedno močna in dobro prikaže takratno stisko ljudi. Film temelji na avtobiografskem romanu in je evropske produkcije, zato je dobra izbira za tiste, ki niste ljubitelji Hollywoodskih filmov. Glavni junak Solek prikriva svoje židovsko poreklo za preživetje in se pridruži Hitlerjevi mladini.
 5. Deček v črtasti pižami (2008)
  Večkrat nagrajen film pripoveduje zgodbo o holokavstu skozi otroške oči. Sin vodje koncentracijskega taborišča se spoprijatelji s fantkom na drugi strani ograje. Film sicer kljub nekaterim netočnim zgodovinskim dejstvom, uspe prikazati nepredstavljivo, ki se je dogajalo v taboriščih.

Novinar

Prejšnji članekDan spomina na holokavst
Naslednji članekPrve stopničke svetovnega pokala za Timija Zajca

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.