Filmofil

JAZ, LEGENDA
(I AM LEGEND)
Režija: Francis Lawrence
Scenarij: Mark Protosevich in Akiva Goldsman (po romanu Richarda Mathesona)
Igrajo: Will Smith, Alice Braga, Dash Mihok, Paradox Pollack …
V kinu od 17. 1. 08

Po dolgih letih nabiranja prahu v studijskih predalih je scenarij za tretjo ekranizacijo klasičnega ameriškega horror romana Richarda Mathesona, I Am Legend, končno ugledal filmski trak. Začetek in večji del sredine filma delujeta obetavno; primerno posodobljena literarna predloga, nepozaben začetek, učinkovit prikaz opustošenega New Yorka in izostanek neprimernih enovrstičnic in pokanja frisov Willa Smitha, ki vlogo “zadnjega preživelega človeka na zemlji” odigra priljudno in povsem na nivoju.
Prvo razočaranje nastopi, ko si pobliže ogledamo na svetlobo alergične mutante, ki ponoči kraljujejo New Yorku. Le-ti so namreč skorajda v celoti računalniško animirani in to tako boleče povprečno, da izgledajo popolnoma neprepričljivo. Tako neprepričljivo pravzaprav, da se človek vpraša, kam hudiča je pravzaprav šlo vseh tistih sto in več milijonov dolarjev proračuna!?
Dobro, se potolažim; tako neresnični, tako digitalni, tako Shrekasti so nalašč. Nevillovi smrtni sovražniki poosebljajo laž, Neville pa je človek, ki se mora otresti laži, otresti preteklosti, otresti potrošništva in najti zdravilo, sebe, drugega, boga, resnico. Morda celo karkoli. Pri tem mu ne gre ravno najbolje; čeprav so njegovi cilji plemeniti, se naokrog  podi z bleščečim Mustangom, hodi v videoteko, z bombnika nabija golf žogice in se pogovarja z lutkami. Dolgčas mu je. Oklepa se preteklosti. Čaka, na ostrem robu obupa. Če kaj, je I Am Legend intimna zgodba. No, bi bila, če ne bi brihtni ustvarjalci ob koncu druge tretjine kot strela iz jasnega vključili še dve osebi, za kateri nam ne more biti nič več kot vseeno in, ki sta tam samo kot pomožni stopnički do Nevillove preuranjene, nerodno izpeljane katarze.
Da, vse ima smisel, se tolaži film. Vse je bilo usojeno. Tudi to, da bomo v Hollywoodskem (pre)visoko-proračunskem filmu deležni zvodenelega Hollywoodskega konca. Žal.


ALIENI PROTI PREDATORJU: REKVIEM
(ALIENS VS. PREDATOR: REQUIEM)
Režija: Colin Strause, Greg Strause
Scenarij: Shane Salerno
Igrajo: John Ortiz, Steven Pasquale, Johnny Lewis, Reiko Aylesworth, David Paetkau …
V kinu od 3. 1. 08

Prikolica za Aliens vs. Predator: Requiem je obljubljala, da bo drugi del te pošastne mineštre ostrejši (beri: bolj krvav) od mlačnega prvega dela. No, izkaže se, da čeprav je drugi del res bolj krvav, da so v prikolici pokazali praktično vse najboljše prizore. Izkaže se tudi, da povišan nivo krvi prav nič ne pripomore k temu, da bi bilo nadaljevanje poraznega prvega dela kaj manj porazno. OK, že res, da znajo biti spopadi med Predatorjem, Alieni in pred Alienom na svoj cenen in otročji način zabavni, toda lepo bi bilo, da bi bil AvP:R dejansko film, ne pa več milijonov dolarjev drago masturbiranje na dva nedvomno najboljša monstruma v filmski zgodovini. “Zgodba” in kartonasti liki še za strip ali videoigro niso dovolj dobri, kaj šele za celovečerni film. Alien v gozdu in kanalizaciji? Predator v elektrarni? Kopiraj/prilepi glasba iz prejšnjih filmov? Sram, srAm je lahko 20th Century Fox, da financira takšna posilstva svojih dveh legendarnih filmskih serij, namesto, da bi nam dali Predator 3 oziroma Alien 5 – slednjega seveda pod taktirko nekoga, ki bi si imel s Scottom, Cameronom, Fincherjem in Jeunetom celo kaj za povedati. Kaj pa je največji greh AvP: Requem-a? To, da bo lepo zaslužil prav na račun številčnih ljubiteljev obeh serij, ki jih tako vulgarno zlorablja. Packarija!

Kristjan Dobovšek


Do prihodnje številke imejte na očeh:


Zaklad pozabljenih: Knjiga skrivnosti
(National Treasure: Book of Secrets)
akcijska pustolovščina
Na sporedu od: 24. 1. 2008

Darjeeling Limited
(The Darjeeling Limited)
komična drama
Na sporedu od: 31. 1. 2008

Pošastno
(Cloverfield)
znanstveno-fantastični triler
 Na sporedu od: 31. 1. 2008

Sweeney Todd
(Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet St.)
grozljivka / mjuzikl
 Na sporedu od: 7. 2. 2008

Alvin in veverički
(Alvin and the Chipmunks)
animirano-igrana komedija
 Na sporedu od: 14. 2. 2008

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.