Il Milled it-Tajjeb ali Vesel Bozic!

Božično-novoletni prazniki na Malti niso bili pogledi na bele sipine in rdeče noske kot je bilo to drugje po Evropi ali v domači Sloveniji. Sanje o belem božiču so odmevale le v skladbah nacionalnega orkestra na glavnem trgu, ter ob pogledu na okrašene palme z božički in sanmi. A vendar pravih Božičkov na otoku ni manjkalo. Na ulicah in supermarketih so razvajali otroke, delili bombone in zvonili z zvončki.

Prazniki imajo za Maltežane vseh starosti poseben pomen. Na ta dogodek se začnejo pripravljati že v mesecu novembru. Izložbe butikov in ulice so bile pretirano okrašene v skomercializiranem stilu, trgovinske police s hrano prenatrpane z raznoraznimi sladkimi dobrotami uvoženimi večinoma iz Italije. Supermarketi so izjemoma v tem času odprti cel dan z izostankom t.i. sieste, ki je od druge do pete ure tukaj normalna. Predbožični nakup je mnogim olajšala malteška vlada s pomočjo sponzoriranja javnega avtobusnega prevoza. Na plakatih in oglasnih deskah so se množično pojavljali oglasi z vabilom na nepozabne božične in novoletne zabave, na katerih so si Maltežani rezervirali mesto veliko prej.
Za božične praznike nas je ostala le majhna skupina mednarodnih študentov, vendar smo si praznike naredili res nepozabne. Organizirali smo si razna skupna dogajanja; božično-novoletno večerjo, obdarovanje, nočni taborniški pohodi in kopanja v morju. Predbožično skupinsko nakupovanje za božično večerjo v sončnem vremenu in s kratkimi rokavi je bil lep začetek priprave na praznike. Miza obložena iz številnih mednarodno pripravljenih dobrot, skupno okraševanje novoletnih okraskov, malteška vina in ameriške božične pesmi so božični večer naredili domač. Po končani večerji pa smo se skupaj z malteškimi študenti odpravili k polnočnici v katedralo Sv. Paula v pravljično mestece Mdina. Nekateri so nadaljevali noč oz. jutro v mestu zabave Paceville tudi na božično noč. Toliko bolj nenavadna pa je bila pokušina morske vode na zadnji dan v letu 2007. Po razburljivih deževnih dneh z deročimi rekami in potoki med ulicami med prazniki nas je presenetilo sonce na zadnji dan tega leta in nas zvabilo iz študentskega gnezda. Gnejna zaliv s čudovitimi nasipi blata, ki so se strmo vzdignejo iz morja v strme plezalne žlebe so nas vabili, da smo zagrizli do kolen v blato in se nato osvežili v hladnem sedemnajst stopinjskem morju. Zlati sončni žarki, zahajajoči za čudovitimi rumenimi obalnimi klifi, sinje modra luža pod njimi nad živo zelene travnate terase so bile najlepše slovo starega leta. Večer in pričakovanje nove številke je imel na Malti poseben pomena, saj so s prvim januarjem dobili tudi novo valuto. Veliko javno slavje je bilo v zalivu Waterfront glavnega mesta Vallette, kjer se je izvršil velik ognjemet, nastopile so številne glasbene skupine in se zvrstili razni vladni govori. Spet drugi smo odštevali minute na odprti ravni strehi mediteranske hiše, ki je tipična za mediteranski stil in odkoder se je videl čudovit razgled na ognjemet.
Nova prijateljstva, novo okolje, hrana in kultura, ki si jo po nekaj mesecih narediš tako domače, da uživaš za novo leto in se počutiš kot bi bil doma. Seveda z mislimi še vedno pri slovenskih gorah, potici in domačimi obrazi.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.