Voda je vir zdravja

Vas mučijo takšne ali drugačne težave pa ne veste zakaj? Eden od vzrokov je lahko tudi, da popijete premalo tekočine dnevno, in zato vam vaše telo ne more normalno funkcionirati. Telo namreč vsak dan potrebuje tekočino za normalno delovanje, česar se velikokrat niti ne zavedamo, predvsem dejstva, kako pomembna je tekočina za telo, za nemoteno delovanje vašega organizma in koliko tekočine naše telo potrebuje. Zato vam podajamo nekaj osnovnih informacij, ki jih morate vedeti o tekočini.

Voda je osnovna sestavina živih bitij in je tudi odlično topilo. Ljudje izgubljamo naravni občutek žeje, ki ga moramo nadomestiti z načrtnim pitjem vode. Ponavadi namesto, da bi popili zdravilne napitke, raje popijemo tisto, kar še bolj škoduje našemu telesu.
Da vašemu telesu primanjkuje tekočine, so velikokrat znak prav suha usta. Zaradi pomanjkanje vode naše telo razvije varčevalne ukrepe, pojavijo se različne alergije, kronične bolečine, kot so zgaga, revmatične bolečine, bolečine v križu, bolečine v prsnem košu, bolečine v nogah, glavobol, zvišan krvni tlak. Najnovejše raziskave kažejo, da se zmanjša imunska sposobnost organizma ob primanjkljaju tekočine v telesu. A to še ni vse kar lahko povzroči pomanjkanje tekočine, v skrajnem primeru lahko nastanejo različni raki na sečilih, rodilih in dojkah. Pomanjkanje vode v telesu povečuje učinek stresa, slabše razpoloženje, zavira čiščenje telesa, povzroča motnje delovanja notranjih organov. Raziskave dokazujejo, da ženske potrebujejo približno dva litra, moški pa kar tri litre tekočine dnevno.
Kaj naj pijete? Od vseh pijač je najboljša voda, zeliščni čaji in sadni sokovi, ki vsebujejo samo naravno sadje. Kava in različni pravi čaji, predvsem napitki, ki vsebujejo kofein, poživljajo in nas celo zelo dobro odžejajo in ohladijo, a pri tem ne smete pozabiti, da ravno ti napitki odtegujejo vodo telesu in povzročajo zasvojenost. Pivo, vino in žgane pijače odtegujejo telesu vodo, škodijo jetrom, srcu in drugim organom in tudi redijo, saj vsebujejo veliko kalorij.
Za vaše zdravje morate poskrbeti kar sami. Da bi ohranili vaše telo zdravo in preprečili kronično dehidracijo, morate vsak dan popiti od 1 do 2,5 litrov vode. Kar pa se mnogim zdi skoraj nemogoče. Res pa je tudi, da je potreba po vodi od telesa do telesa različna glede na starost, letni čas in telesno dejavnost. Otroci potrebujejo še enkrat več tekočine kot odrasli. Poleti potrebujete več vode kot pozimi, podnevi več kot ponoči. Pa tudi vrsta hrane vpliva na potrebe po vodi. Če boste uživali suha, slana živila, boste potrebovali več vode, kot če boste uživali živila z veliko vsebnostjo vode, kot sta sadje in zelenjava. Če pijemo pijače, ki vodo odvajajo, kot so alkoholne in kofeinske pijače, potrebujemo ustrezno več vode. Ni vseeno, kdaj in kolikokrat pijemo vodo.
Se kdaj sprašujete, kje največ tekočine izgubi vaše telo? Telesno tekočino izgubljate neprenehoma. Izgubljate jo z dihanjem, s potenjem, uriniranjem ter tudi s prebavljanjem hrane.
Vaše telo potrebuje povečan vnos tekočine predvsem v poletnih mesecih, ko so višje temperature. Z vnosom tekočine nadomestimo izgubo vode zaradi potenja in s tem zmanjšamo nevarnost izsušitve. Tudi po telovadbi je potrebno piti in ob stresu. Vnos tekočine, povečan vnos ugodno deluje pri uravnavanju telesne temperature, pri preprečevanju in zdravljenju bolezni ledvic, pri odpravljanju prebavnih težav, pri kašlju, hkrati pa vpliva tudi na videz … Tudi raziskave kažejo, kako pomembna je tekočina za naše telo. Zadnje, najnovejše raziskave so pokazale, da je koristno piti vodo pred obroki, ne pa med jedjo ali po jedi kakor mnogi prakticirajo in priporočajo. Vodo je pijte preden zaužite kofeinske ali alkoholne pijače. Vodo pa pijte tudi med pitjem alkoholnih in kofeinskih pijač, namreč zmanjšuje škodljive učinke pitja kave, alkohola in drugih umetnih pijač. V času študija in ko si želite, da bi vam čim več informacij ostalo v spominu, je potrebno popiti čim več tekočine, saj le ta vpliva na spomin.

Mojca Polc

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.