Hitro na smuči na JAHORINO!

Na žalost vseh nas je smučanje postalo precej draga rekreacija. Večina bi si želela iti na smučanje vsako leto, a zaradi vedno višjih cen to postaja čedalje težje. Pa vendarle se vseeno najde tudi kaj za plitkejše žepe.

Za povprečnega Slovenca je smučanje resnično postalo precej draga rekreacija. Še dražje je vse to za študente, ki še nimajo svojih rednih prihodkov. Prav gotovo je to tudi razlog, da je nekdanjo olimpijsko prizorišče Jahorina vedno bolj priljubljeno. Zanimanje se iz leta v leto povečuje, slovenske turistične agencije pa vedno pogosteje organizirajo smučanje na Jahorino.
Jahorina je ena izmed visokogorskih planin Dinarskega sistema. Jahorinsko gorovje je dolgo 30 kilometrov in obsega kar nekaj vrhov, med katerimi je najvišja Ogorjelica s 1916 metri nadmorske višine. Od glavnega mesta BiH Sarajeva je Jahorina oddaljena le 28 kilometrov, od Banjaluke 200, Beograda 320, od Zagreba 350 kilometrov in od Ljubljane 594 kilometrov.
Jahorina je planina, ki se lahko pohvali z zelo posebno in blago gorsko klimo, ki je posledica mešanja celinskih in mediteranskih zračnih tokov. Vsi, ki so kdajkoli počitnikovali na Jahorini, vam bodo povedali, da se tamkajšnje klimatske razmere bistveno razlikujejo od ostalih v regiji. Za smučarje Jahorina večino zime predstavlja idealno kombinacijo debele snežne odeje in vedrega sončnega neba, zlasti februarja, marca in aprila. Jahorina je prekrita s snegom povprečno 175 dni v letu, kar je po tej plati prava redkost v Evropi. Povprečna debelina snežne odeje, ki se zadržuje na planini od oktobra do maja, znaša 106 centimetrov. Spomladi in poleti snežno odejo zamenja gosta travnata preproga, zaradi česar Jahorina v tem letnem času s svojo blago klimo postane raj za izletnike, planince in vrhunske športnike oz. za vse tiste, ki želijo poletno vročino zamenjati s čistim planinskim zrakom.
Jahorina je smučišče nad Sarajevom, ki se razprostira na nadmorski višini med 1300 – 1900 metri. Na olimpijskih igrah leta 1984 so na teh smučiščih potekala tekmovanja žensk v alpskem smučanju. Danes tam lahko uživate na več kot 25 kilometrov prog in 8 žičniških napravah, ki lahko na uro prepeljejo 7500 smučarjev. V zadnjih letih so na Jahorini prenovili skorajda vse objekte, več kot 50 % objektov pa je bilo obnovljenih v zadnjih 4 letih. Na smučišču so urejene dodatne dejavnosti: nočno smučanje, smučarska šola, servis in izposoja smuči, proge za tek na smučeh in sankanje. Dolžina smučarske sezone je odvisno od vremenskih pogojev. Najprimernejši čas za obisk Jahorine je od 15. 12. do 15. 4. Poleg smučarskih užitkov pa ne smemo pozabiti na odlično hrano in gostoljubnost domačinov.

Jahorina je smučarska destinacija, ki je nedvomno najbolj ugodna za študentski žep. Turistične agencije, ki so specializirane za mlade, so lani ponujale tedensko smučanje za 145 evrov na osebo. V to ceno je všteto prav vse: prevoz tja in nazaj, prenočišča v vikendicah
oziroma v apartmajih, tedenska smučarska karta, tudi ogled Sarajeva je vključen in večerno čaganje v glavnem mestu. Za letošnjo sezono ponudb še ni zunaj, zato bodite pozorni, ker bo večina ponudb na voljo že ta mesec. Na Jahorini smučarji ne pričakujte preveč, ker proge niso vrhunsko urejene kot v drugih znanih smučarskih središčih. Se pa iz leta v leto bolj trudijo, gradijo se nove stvari, saj so se začeli zavedati pomena kvalitete in potenciala za turizem. Borderji boste še posebej veseli, ker proge niso ograjene, zato je mogoča vožnja izven smučišč in na bližnjih golih pobočjih. Je pa na tovrstnih odpravah veliko več zabave, rakije se spije v potokih, čevapi te spremljajo na vsakem koraku. Prijaznost domačinov, druženje v bosanskem slogu je še vedno enako.
Smučarje na smučišča prepeljejo štiri dvosedežnice in štiri vlečnice, ki imajo skupno zmogljivost 7500 smučarjev na uro. V neposredni bližini smučišča so okrepčevalnice z razglednimi terasami, v katerih ponujajo jedi z žara ter tople in hladne napitke.
Podatki o smučišču: nadmorska višina 1872 m, skupna dolžina smučarskih prog: 25 km, zahtevnost smučarskih prog: srednje, možnost nočne smuke, srednje težke steze 1600 m, težke steze 3600 m, lahke steze 5 100 m.

Jahorina, lepotica nad glavnim mestom Sarajeva, ki se je vojna ni nikoli dotaknila, v sebi še vedno skriva tisti čar gostoljubnosti in občutek sorodnosti. Potihoma se tam postavlja veliki smučarski center, ki bo zopet postal priljubljena destinacija mnogih. Že danes je zelo zanimiva destinacija. Izkoristite jo, dokler so cene še zelo ugodne!

CENE SMUČARSKIH VOZOVNIC – SEZONA 2007/2008
ODRASLI CENA / EUR
DNEVNA 15,30
2 DNEVNA 26,52
3 DNEVNA 38,25
4 DNEVNA 52,53
5 DNEVNA 64,26
6 DNEVNA 76,50
7 DNEVNA 84,15

Če se nameravate tja odpraviti v lastni režiji, je smiselno najcenejšo namestitev poiskati preko spletnih strani, neposredno pri lastnikih apartmajev. Ponudbe na spletu je veliko in veliko izmed njih je zelo ugodnih.

Zakaj torej na Jahorino?:
– ker 6 dnevna smučarska karta stane le 76 evrov,
– zaradi jugonostalgije in nore zabave v bosanskih ritmih,
– zaradi ugodnih cen hrane in pijače (porcija čevapčičev stane cca. 2,8 evra, malo pivo cca. 1 evrov, kosilo cca. 4 evre),
– bližina Sarajeva (28 km oz. 40 min vožnje z avtomobilom),
– vsi apartmaji in hoteli so oddaljeni le 0 do 500 m od smučarskih prog,
– prijazni in gostoljubni domačini.

Razlogov za to, da se letos ne bi odpravili na smučanje, torej ni veliko. Ponudba za različne žepe je čedalje večja. Treba je le dobro pregledi ponudbo in poiskati ugodno in primerno prenočišče. Jahorina se v tem trenutku ponaša z lovoriko evropskega smučišča z največ snega. Na belih strminah in ob slastnih čevapčičih lahko letos uživate tudi vi.
Če se boste opravili letos tja na smučarijo, nikar ne odhajajte brez potnega lista, ta je namreč obvezen pri vstopu v državo.

Več informacij lahko najdete na spletni strani www.jahorina.org

Darin Geržina

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.