Gen V: Serija, ki udari v drobovje sveta The Boys

Serija Gen V
Serija Gen V Foto: on imdb

Gen V je spin-off serija priljubljene Amazonove uspešnice The Boys, ki navdušuje od leta 2019. Visoka gledanost, pozitivna mnenja kritikov in gledalcev, številne nagrade in internetna slava so hitre povzročile, da bo serija dobila svojo mlajšo sestrico. Tako kot veteranska serija je tudi Gen V predelava stripa The Boys, a tokrat le delčka zgodbe, ki sta jo v 72 zgodbah predstavila Garth Ennis in Darick Robertson. In serija je s pomočjo mlade energije postala uspeh, saj se ne oddalji predaleč od uspešne formule, ki nam jo servira The Boys, a hkrati prikaže svežino mladostniške superjunaške zgodbe.

Gen V je Sky High na steroidih

Sky High na steroidih. Tako bi lahko opisali serijo Gen V. Če se ne spomniš Disneyevega filma Sky High: Šola za junake, ti priporočam ogled za manjšo merico nostalgije in nedolžnosti pred potopom v nasilni in krvavi svet te serije.

Gen V je svojo premiero doživela konec septembra in tedensko izhajala do začetka novembra. Spoznamo mlade superheroje (supes), ki hodijo na Univerzo Godolkin, šolo za superheroje, ustvarjeno s strani Thomasa Godolkina in sponzorirano s strani korporacije Vought International. Znotraj šolanja poteka tudi interno tekmovanje v stilu Battle Royale, kjer so študentke in študenti rangirani na lestvico najboljših supesov.

Emma (Lizze Broadway), Marie (Jaz Sinclair) in Cate (Maddie Phillips) v seriji Gen V
Emma (Lizze Broadway), Marie (Jaz Sinclair) in Cate (Maddie Phillips) v seriji Gen V Foto: on imdb

Spoznamo Marie Moreau, ki se ob prihodu na šolo spoprijatelji s cimro Emmo. Hitro spozna tudi zvezdnike šole, ki se uvrščajo na sam vrh lestvice – Luke, Andre, Cate in Jordan. Vsak od njih ima svoje super moči, seveda pa ne bi bila serija v tem svetu, če ne bi bilo zraven posejanega še veliko nasilja, krvi, moralne sivine in nadvse groznih odločitev. Ko po umoru in samomoru na kampusu ekipa ugotovi, da se v sklopu šole dogaja tudi nekaj skrivnostnega in nevarnega, se morajo odločiti, ali bodo svoje moči uporabili v dobro ali slabo.

Razširitev sveta, ki ga je predstavila serija The Boys

Ker gre za spin-off, je vredno omeniti, da se dogodki prve sezone dogajajo sočasno s četrto sezono The Boys, ki v tem trenutku še ni izšla. Tako vidimo omembe vseh članov Sedmerice in “Boysov” (Pubecov, če se držimo prevoda podkasta O.B.O.D.) ter vodilnih oseb pri Voughtu – vključno z vsem, kar so omenjeni storili v prvih treh sezonah serije. Tako nad vsemi dogodki Gen V še vedno bedi senca višje serije, a se ji spretno izmika zaradi prepričljivih likov in zgodbe. Oboje, tako kot pri izvirni seriji, smo v življenju že večkrat videli, a superheroji brez cenzure vse izpeljejo sveže in noro. Gen V je diabolična serija, bi rekel Butcher in se pri tem ne bi motil.

Jordan v seriji Gen V
Jordan v seriji Gen V je eden od najbolj zanimivih likov, saj je moč najti pomembne pogovore o današnjem svetu Foto: on imdb

Če se morajo mnoge serije in filmi ukvarjati s kritikami na račun modernosti in prilagajanja trenutnemu stanju družbe, se seriji, ki jih ustvarja Eric Kripke, lahko le posmehujeta večkrat prisiljenim poskusom. V svetu, ki sta ga vzpostavili, vidimo vse in še preveč. In tu je morda tudi ena redkih kritik, ki pritiče seriji. Ustvarjalci so nekoliko bolj nagnjeni k zgodbi in postavljanju sveta, kot pa gradnji razmerij med liki. Seveda, v osmih epizodah in glede na potek zgodbe jim uspe precej dobro, a bi lahko z nekaj kvazi premori za zadihanje uspeli izboriti več čustvenega naboja v zaključku prve sezone. To bo nekoliko odvisno od tega, ali bo gledalec serijo užil v bingu ali pa je tedensko čakal na vsako epizodo.

Gen V, mladostniška svežina superherojev brez cenzure

Tudi Gen V odlično slika preobsedenost z družbenimi omrežji in našo percepcijo internetnih življenj, ki jih živimo, satiro superherojskih filmov in serij, pri vsem tem pa predstavi in doda tematikam, ki smo jim priče pri izvirni seriji. Pri vsem tem pa se, zelo pohvalno, ne zanaša na prikaze ali gostovanja junakov iz predhodnice oziroma le, ko je to nujno potrebno.

Homelander in Starlight v seriji The Boys
Homelander in Starlight v seriji The Boys, ki jo razširi Gen V Foto: on imdb

Serija uporabi vse, kar je delovalo pri seriji na katero se naslanja in doda nove like in nove moči, nove zaplete in v stilu zaključi svojo prvo sezono. Tako smo v pričakovanju druge sezone Gen V in četrte sezone The Boys, saj je ta svet dobil razširitev, ki se je nismo nadejali, a smo po ogledu veseli, da je tu.

Gen V - Official Teaser Trailer | Prime Video

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekČe prehodiš toliko korakov, se izogneš smrti
Naslednji članekVelika mitološka kača dala ime novemu bitju prazgodovine

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.