Grossmanov festival je tu, prinaša akcije osemdesetih in žanrske grozote

Grossmanov festival 2023
Grossmanov festival 2023

Grossmanov festival bo v srce Prlekije ponovno prinesel svetovne zvezde filmske industrije in žanrske brutalnosti. No, tudi dobrega vina ne bo manjkalo. Po covidnem času lahko mirne vesti rečemo, da se eden najboljših filmskih festivalov v širši regiji vrača na stare tirnice. Ali je kaj lepšega kot vrnitev v stilu legendarnih akcij iz osemdesetih let prejšnjega stoletja? Kaj lahko pričakujemo od letošnjega Grossmana in kaj ima s tem najbolj mačistični stisk rok v zgodovini?

Grossman 2023 v Ormožu in Ljutomeru

Grossmanov festival
Grossmanov festival Foto: on grossman

V Ormožu in Ljutomeru bo med 19. in 24. junijem potekal 19. Grossmanov festival fantastičnega filma in vina. V ponedeljek in torek bodo filmi in dogodki preželi Ormož, nato pa se dogajanje seli v ljutomerski center. Pester filmski program vabi vse filmofile, vinski program pa vse preostale. Tu je še dodatni program, ki je letos še bolj pester, kot sicer.

Lanskoletne uspešnice so bile seveda prihod Roberta Englunda oziroma Freddyja Kruegerja (Nočna mora v ulici Brestov, Nightmare on Elm Street) in Sophie Heikkilä (Valjenje, The Hatching) ter prejemnik nagrade Hudi maček, tajvanska grozljivka Žalost (Ku Bei, Sadness).

Letošnji gost je John McTiernan, režiser akcijskih velikanov

Kot pa se za Grossmana spodobi, bo tudi letos kar nekaj znanih imen svetovnega kova. Nekoč so v prleške kraje privabili Christopherja Leeja, Uda Kiera, Franca Nera in druge, letos pa je glavno ime John McTiernan. Nekdaj veliki režiser je resda že dobri dve desetletji izven režiserskega poklica, a njegovi filmi so večni. Predator, Lov na rdeči oktober in Umri pokončno so klasike osemdesetih, ki jih ob omembi najboljših, vsaj tistega časa, ne smemo spregledati. Tako je program letošnjega festivala močno prirejen v smer njegove filmografije.

Le peščica je takih režiserjev, ki lahko pogumno rečejo, da so zaporedoma ustvarili tri nepozabne in nadvse legendarne filme. No, John McTiernan je eden izmed njih, saj je med leti 1987 in 1990 v kinodvorane po svetu »izpustil« Predatorja, Umri pokončno in Lov na rdeči oktober. Ko pomislimo na največje akcijske filmov vseh časov, so ti med njimi.

Na Grossmanu bo poleg njegovih filmov potekal tudi pogovor z njim (vodila ga bosta Marko Naberšnik in Klemen Dvornik). Organizatorji festivala so rekli, da imajo dovolj post-covidnega obdobja – močan stisk rok v stilu Dutcha in Dillona – in filmskim oboževalcem prinesli nostalgijo in akcijsko mero grozote. Kajdrugega niti ni bilo za pričakovati, kajne?

predator

Program na Grossmanu in ostale informacije

Grossmanov festival
Grossmanov festival Foto: on grossman

Poleg filmov Johna McTiernana bodo na voljo še žanrske novitete, klasike in presenečenja. Vse, kar bo imel Grossman za ponuditi, najdeš na filmskem programu festivala. Ne pozabi še na vinski program in spremljevalni program, ki je poln okroglih miz, delavnic, pogovorov in tradicionalnih zombarij.

 

Vse o 19. festivalu fantastičnega filma in vina pa na spletni strani Grossmanovega festivala. Se vidimo tam!

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekIntervju: Stella – Špela Jezovšek: »Jaz sem na svet prišla živet, ne pa za dnar drhtet. «
Naslednji članekAvtošola Mazzoni te odpelje do izpita
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.