Grozljivke, ki so postale kultne

V navalu grozljivk, kjer je ena slabša od druge, se vedno vračamo k starejšim. Z izjemo nekaj izjemnih grozljivk, ki so nastale v zadnjem desetletju (Prepovedano zlo, Zbeži!, Babadook) so ostale porazne. S tem seznamom si boš zapolnil luknjo, ki je ostala po ogledu še ene obupne grozljivke. Za malce drugačen seznam od ostalih, bomo izpustili filme Drakula, Mumija, Frankenstein, Nevidni mož in Stvor.

Hellraiser

Film, ki je za slovensko javnost poznan kot Gospodar pekla, je kultna klasika. Frank po svoji smrti, kjer odpre vrata v drugo dimenzijo, vstane od mrtvih. Film ima devet nadaljevanj, ki, z izjemo drugega dela, niso originalu niti do gležnjev. Najbolj znan je seveda lik Pinhead, ki je eden izmed najbolj znanih pošasti v zgodovini.

Hellraiser
Hellraiser

Slasherji

Noč čarovnic, Petek trinajsti, Teksaški pokol z motorko, Krik in Mora v ulici Brestov. Slasher grozljivke so lik groznega morilca, ki je imel težko otroštvo, pognale v nebo. Noč čarovnic ima 10 delov, od katerih sta le original in predlanski Halloween (ignorira nadaljevanja) dobra. Petek trinajsti ima 12 delov, zadnji med njimi je izšel leta 2009. Teksaški pokol z motorko ima 8 delov, zadnji je prišel leta 2017. Krik ima 4 dele, zadnji leta 2011. Mora v ulici Brestov pa kar 9 delov, zadnji iz leta 2010.
Razen originalov in ene izjeme, so vsi filmi porazni. Klasični primeri grozljivk, ko je treba do zadnjega izžeti vse možnosti.

Prijatelji slasherji
Prijatelji slasherji

Hiša Amityville / Izganjalec hudiča

Filma o zakletih hišah in osebah, ki živijo v njej. V franšizi hiše Amityville je skupno 10 filmov, v Izganjalcu hudiča pa borih 5. Kot pri ostalih, je tudi tukaj isti recept. Prvi del je neverjetna uspešnica, ki bo zapisana v zgodovinske knjige. Sledijo slaba in ravno dovolj uspešna nadaljevanja, da se filmi nadaljujejo.

Izganjalec hudiča
Izganjalec hudiča

Žaga

Prvi film je mojstrovina Jamesa Wana in ekipe. Psihološki triler, narejen z mizernim proračunom, je bil velika uspešnica. Sledilo je 7 nadaljevanj. V tem letu pa lahko pričakujemo še film Spiral, izpod rok Chris Rocka in Samuela L. Jacksona.

Žaga
Žaga

Ameriški volkodlak v Londonu / Pasji vojaki

Filma o volkodlakih, ki imata sicer samo eno nadaljevanje (Ameriški volkodlak v Parizu), ampak jih ne potrebujeta. Ameriški volkodlak v Londonu je film, ki je populariziral žanr o volkodlakih in ima po mnenju mnogih najbolj dovršeno sceno transformacijo iz človeka v volkodlaka. Pasji vojaki je angleški neodvisni film, ki je pridobil kultni ogled zaradi svoje zgodbe, likov in volkodlakov, ki so še vedno najboljši volkodlaki na filmskem platnu.

Pasji vojaki
Pasji vojaki

Karkoli z zombiji

Noč živih mrtvecev, Zora živih mrtvecev, Zlobni mrtveci, Dan živih mrtvecev, Dežela zombijev, Svetovna vojna Z, REC, Horda, 28 dni pozneje ali Vlak za Busan. Zombi žanr je najbolj popularen žanr grozljivk, a le nekaterim uspe narediti dober in kakovosten film. Zadnji tak je bil prav korejski Vlak za Busan, ki mu bo sledilo nadaljevanje in ameriška priredba.

28 dni pozneje
28 dni pozneje

Žrelo

Nihče si ni upal v vodo po tem filmu. Še vedno je mojstrovina, ki je začela obdobje poletnih blockbusterjev. S tremi nadaljevanji, ki ne dosegajo originala, je franšiza trenutno zaključena.

Žrelo
Žrelo

Krog / Zamera

Japonski grozljivki, ki sta v svoji državi dobili nešteto nadaljevanj. Ne smemo pa pozabiti na holivudske priredbe. Skupaj je v dveh franšizah kar 26 filmov. Kot smo navajeni, tudi nadaljevanja in priredbe ne dosegajo originalov. V kinu smo lahko pred kratkim gledali obupen poskus oživitve filma Zamera.

Krog
Krog

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSpomladansko čiščenje garderobe – kam z oblačili?
Naslednji članekRakuten Viber zaradi koronavirusa podvojil število udeležencev v skupinskih klicih na 10 uporabnikov
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.