Igra prestolov: Zanimiva dejstva o televizijskem in knjižnem velikanu

Igra prestolov je eden največjih uspehov produkcijske hiše HBO. Serija, posneta po knjigah Georga R.R. Martina, je požela nešteto nagrad in pridobila zveste spremljevalce po celem svetu. In ker kmalu (kakor zima) prihaja nova sezona smo na portalu Študent zbrali nekaj zanimivih dejstev o svetu, produkciji in avtorju knjig. Poskusili smo zbrati manj znana dejstva, saj podobnih člankov kar mrgoli po spletu. Preden pa nadaljuješ- članek je temačen in poln »spoilerjev«.

Črpanje iz zgodovine

Martin je ogromno idej pridobil z pogledom v zgodovino. Študent zgodovine tako lahko vidi marsikatero podobnost med zgodovinopisjem in serijo knjig Pesem ledu in ognja.

Boj med Starki in Lannisterji je skorajda zrcalna verzija vojne med plemiškima družinama York in Lancaster za angleški prestol.

Marsikdo lahko tudi vidi podobnost med divjimi konjeniki Dothraki in mongolsko hordo, kakor tudi podobno poimenovanje vodji v teh dveh kulturah ( Khal pri Dothrakih in Khan pri resničnih Mongolih).

Pretresljiva »Rdeča svatba« (Red wedding v originalnem jeziku) je strašljivo podobna Šentjernejski noči (ko so francoski katoliki na poročno noč princese Margot poklali tisoče hugenotov, ki so bili njihovi gostje v Parizu) in Črni večerji (izdaja in umor škotskih plemičev med »prijateljsko« večerjo).

Ideja za ledeni Zid, ki brani Sedem kraljestev pred Divježi, je verjetno prišla iz Hadrijanovega zidu. Tega so Rimljani zgradili na severu Britanije v bran pred divjimi Pikti.

Verjetno bi lahko v vsakem dogodku, ki se odvije v knjigah ali seriji našli zgodovinsko paralelo, kar pa je le hvala Martinovi razgledanosti.

Ljubezenske rane

Junaki serije in knjig imajo ogromno ljubezenskih ran in tegob. Te rane jih definirajo in vplivajo na njihov odnos do ostalih junakov. Lahko bi rekli, da se podobno godi tudi na snemanju.

Igralca, ki igrata hladno in okrutno kraljico Cersei (Lena Headey) ter brutalnega a karizmatičnega plačanca Bronna (Jerome Flynn) sta bila nekoč par. A se je zveza tako grdo končala, da imata v pogodbah napisano željo po tem, da si ne delita niti enega kadra.

Verjetno zna biti to kar naporno za produkcijsko ekipo, še posebej ker se oba junaka nahajata na isti (fantazijski) lokaciji.

Morilec Martin

Martin je postal znan kot največji literarni morilec. Njegova strast do šokantnih smrti glavnih junakov je marsikaterega bralca/gledalca spravila ob živce.

Ko je avtor imel dovolj vprašanj o tem, kdaj bo dokončal knjige, je zagrozil, da bo vsakič ko ga kdo vpraša ali je že blizu koncu, umoril po enega Starka. Tako da dovolj vprašanj!

Peter Dinklage bi moral biti grši!

Peter Dinklage, ki igra iznajdljivega, zvitega in pritlikavega Tyriona Lannisterja je bil obtožen, da je prelep. Tyrion je v knjigah opisan kot šepav, z enim zelenim in drugim črnim očesom in po bitki na Črni vodi (2. sezona, 9. epizoda) brez nosa.

Medtem pa so Peter–a Dinklage poimenovali za najlepšega pritlikavca in mu celo dodali vzdevek »Brad Pitt pritlikavcev«.

Jon »Sneg«

Medtem ko je v seriji potrjeno, da je pankrt Eddarda Starka– Jon Sneg v resnici sin Lyanne Stark in Rheagarja Targaryena, so bralci knjig še vedno nepotešeni.

Teorija je namignjena a še vedno je zraven ogromno namigov, ki kažejo prst na druge teorije in zarote.

Asha ali Yara

Divja kapitanka železno–otoških ladji ima kar dve imeni. Asha v knjigah in Yara v seriji. Producenti serije so Asho Greyjoy preimenovali v Yara, saj so se bali, da bi povprečnega gledalca zmedli podobni imeni Asha in Osha (ime divježine, ki skrbi in varuje Brana ter Rickona Starka).

Valonqar

Cersei bilo prerokovano, da jo bo ubil »valonqar«, kar naj bi v izmišljeni visoki valyrščini pomeni »mali bratec«. To je eden izmed skritih razlogov, zakaj Cersei tako močno črti in prezira svojega mlajšega brat Tyriona, saj misli, da bo on tisti, ki jo bo pokončal.

Toda marsikdo pozablja, da je njen dvojček Jamie Lannister na svet prilezel nekaj minut za njo. Ali je možno, da bo njuna incestna ljubezen peljala v umor?

Kralj na Severu

Za gledalce serije je zgodba Robba Starka, slavnega in pogumnega a nesrečno zaljubljenega kralja na Severu končana. V knjigah pa se niso še vse niti zgodbe končale. Robb je tudi v knjigah umorjen na Rdeči svatbi, a njegova žena je živa in namignjeno je, da je morda noseča.

Poleg tega je v knjigah Robb določil svojega naslednika in njegova oporoka potuje na Sever. Na samem Severu pa se kuha zarota proti izdajalskim Boltonom in Freyem, kajti mnogi plemiči še vedno gojijo neomejeno zvestobo do kralja Robba.

A bi rad izvedel–a še kaj o Igri prestolov in Pesmi ledu in ognja? Napiši nam v komentarjih in z veseljem bomo ta članek prelevili v serijo člankov, ki vam bodo odgovarjali na vaša vprašanja.

Prejšnji članekNajuspešnejša novoletna zaobljuba
Naslednji članekImeli so jo že Rimljani…

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.