Invazija

Režija: “Oliver Hirschbiegel”
Scenarij: Dave Kajganich (po romanu Jacka Finneyja)
Igrajo: Nicole Kidman, Daniel Craig, Jeremy Northam, Veronica Cartwright …
V kinu od 8. 11. 07

The Invasion je imel na začetku svojega nastajanja ogromen potencial: zimzeleno literarno podlago, ki je doživela že tri zelo dobre ekranizacije (Don Sieglov originalni Invasion of the Body Snatchers, Philip Kaufmanov remake leta 1978 in Abel Ferrarov leta ’93), nemškega režiserja, ki je zakrivil tako odlični Das Experiment; nadarjeno Nicole Kidman in za še eno revizijo Finneyevega materiala ravno prav paranoično Ameriško post-9/11 politično in družbeno klimo. In kakšen je rezultat? Pravzaprav ne vemo, saj so se studijski kravatarji odločili, da je Hirschbieglov rez modernim gledalcem premalo zanimiv, najeli James McTeigua in Wachowski brata, da zadevo popravijo in v kina mnogo kasneje (Daniel Craig je sredi snemanja tega filma izvedel, da je novi Bond!) poslali pričujoči prekuhan zmazek.
Detajli transformacije ljudi v brezčutne replikante, o katerih govori Finneyev roman, so v tej različici nekoliko predrugačeni. Tokrat ni kričečih spremenjenih, niti ne sluzastih jajčastih tvorb, ki bi vršile preobrazbo. Okužba se zdaj med okuženimi in neokuženimi širi neposredno, obstaja pa tudi zdravilo, ki ga v sebi nosi na okužbo imun, sin psihiatrinje Carol (Kidman). In če je bila v prejšnjih različicah ideja, da spanje pomeni propad, bolj subtilno prikazana, je tukaj fakt, ki nam ga znova in znova mečejo v obraz. Kot tudi vse ostalo. Srhljive odprte konce prejšnjih različic je zamenjal monolog, ki želi misliti namesto gledalca. Kar je bila prej večplastna alegorija, je zdaj plitka razprava. Porazna montaža je ubila atmosfero. Napetosti skorajda ni.
V upanju, da bo Hirschbieglova vizija ugledala vsaj DVD, si boste ob ogledu “uradne” Invazije, želeli zaspati.

3 : 10 za Yumo
(3 : 10 to Yuma)
Režija: James Mangold
Scenarij: Halsted Welles, Michael Brandt in Derek Haas (po zgodbi Elmora Leonarda)
Igrajo: Russell Crowe, Christian Bale, Peter Fonda, Logan Lerman, Dallas Roberts …
V kinu od 15. 11. 07

Zgodba filma 3 : 10 to Yuma govori o redkobesednem rančarju Dan Evansu (vedno boljši Bale), ki po spletu okoliščin spozna z zloglasnim roparjem Ben Wadeom (nikoli slab Crowe) in se zaradi stiske z denarjem znajde v odpravi na poti na vlak, ki bo prijetega Bena odpeljal na sojenje v Yumo. V dogodivščini, ki sledi, rešujejo družinske težave, se mimogrede srečajo z Indijanci, bežijo pred neusmiljeno četico Wadovih kompanjonov in zdesetkani prispejo do eksplozivnega finala ene najbolj navdušujočih žanrskih ekskurzij zadnjih let.
Mangoldovo (Cop Land, Identity) ljubezensko pismo istoimenskemu originalu iz leta 1957 je čudovita lekcija kako se poigrati in osvežiti konvencije klasičnega ameriškega žanra, ki je v svoji čisti formi že dolgo tega iz mode. Film je dovolj sentimentalen, da bo všeč starim mačkom, hkrati pa toliko sodoben, da na hipe izgleda kot moderni akcijski film postavljen v že zdavnaj minuli čas. Scenarij so mokre sanje vsakega igralca, režija pa tako ostra in ritmična, da šteje prav vsak prizor. Igra ni nič manj oskarjevski material: Ben Fosterja kot neizprosno Wadovo desno roko ne boste zlahka pozabili, niti ne Balea kot kontemplativnega šepavca, tu pa so še legendarni Peter Fonda in, seveda, karizmatični Crowe v vlogi antijunaka Wadea, s katerega ne boste mogli umakniti oči. Sploh slednji je v roke dobil najboljši material tega projekta in je spet odlično utelesil nesmrtni moški ideal, ki s svojo dvojnostjo – moškost/čustvenost, moč/inteligenca – brez težav topi ženska srca ter vzbuja moško zavist. Skupaj z Baleom poskrbita za katarzično piko na i te inteligentne zgodbe o dveh moških na dveh straneh zakona, ki ga ni. Ne spreglejte jo.

Kristjan Dobovšek


Do prihodnje številke imejte na očeh:

Postreli jih
[Shoot ‘Em Up]
komični triler
Na sporedu od: 22. 11. 2007

Hitman – Agent 47
[Hitman]
akcijski triler
Na sporedu od: 29. 11. 2007

Michael Clayton
[Michael Clayton]
drama / triler
Na sporedu od: 29. 11. 2007

Noč čarovnic
[Halloween]
grozljivka
Na sporedu od: 29. 11. 2007

Zlati kompas
[The Golden Compass]
domišljijska pustolovščina
Na sporedu od: 13. 12. 2007

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.