Killing Eve: serija, ki je ne moreš nehati gledati

Killing Eve je britanska serija, katere žanr tiči nekje med črno komedijo in dramo. Spremlja Eve Polastri (Sandra Oh), preiskovalko britanske MI6, ki lovi psihopatsko poklicno morilko Villanelle (Jodie Comer). Nadaljevanka temelji na seriji romanov Lukea Jenningsa. Glavni pisec za prvo sezono (2018) je bila Phoebe Waller-Bridge, avtorica in glavna igralka v fantastični seriji Fleabag, drugo sezono je prevzela Emerald Fennell, tretjo Suzanne Heathcote, četrto (ki šele pride) pa Laura Neal.

Eve Polastri dela za British intelligence, kjer se začnejo ukvarjati s skrivnostnimi, na videz nepovezanimi umori, ki so profesionalno izvedeni. Eve začne delati za ruski oddelek na MI6, ki ga vodi Carolyn Martens (Fiona Shaw). Postane tako rekoč obsedena s poklicno morilko ruskega rodu Villanelle, ki je z Eve obsedena v enaki meri. Eve s sodelavci poskuša ugotoviti, kdo so the Twelve, za katere naj bi ubijala Villanelle. Nadure in neprestana nevarnost Eve povzročata probleme v zasebnem življenju, predvsem v zakonu z možem Nikom (Owen McDonnell). Postopoma se začnejo brisati meje med tem, kaj je prav in kaj narobe, kdo je sovražnik in kdo prijatelj.

Killing Eve ne odlikuje zgolj fenomenalna igralska zasedba, temveč tudi neprestana mednarodnost. Serija je res britanska, a britanski naglas je v njej slišati manj kot polovico časa, saj veliko junakov izhaja od drugod, predvsem iz Rusije. Umori in preiskovanja se odvijajo po Evropi in Rusiji, predvsem v znanih mestih, kot so Berlin, Rim, Moskva, Amsterdam, Pariz, Barcelona, London in Oxford. V seriji se sicer večkrat sliši ruščino, a igralci likov, ki naj bi bili Rusi, to niso, zaradi česar med seboj večinoma govorijo angleško. Razlog za to naj bi bil to, da Villanelle ne mara uporabljati svojega maternega jezika: pogovori med njo in Konstantinom (Kim Bodnia), ki je zanjo odgovoren, so tako vedno v angleščini. To še nekako gre, a angleška konverzacija med Konstantinom in njegovo hčero Irino je morda že malo pretirana.

Še en odličen element serije je smisel za modo, ki ga ima Villanelle. Ne glede na to, ali je na morilskem pohodu, na sprehodu po mestu ali pa se valja po postelji, je vedno čudovito oblečena. Njen stil je zelo raznolik, barvit in velikokrat ekstravaganten. Villanelle obožuje lepa stanovanja ter luksuzna oblačila, čevlje in parfume. Je zelo inteligentna in nadarjena za jezike in naglase. Poklicna morilka, katere pravo ime je Oksana Astankova, ima tudi zanimivo osebnost: je zabavna, direktna in sarkastična, predvsem pa neverjetno karizmatična. Kljub temu, da je umorila mnogo ljudi, je v njej nekaj simpatičnega, čemur se Eve ne more upreti, gledalec pa tudi ne. Na Villanelle je težko gledati kot na negativca.

Killing Eve je bila zelo dobro sprejeta tako v Združenem kraljestvu kot v ZDA. Pohvaljena sta bila tako scenarij kot igra glavnih igralk Sandre Oh, znane predvsem iz zdravniške serije Grey’s Anatomy (Talenti v belem), in Jodie Comer. Serija je prejela nagrado Peabody in BAFTO za najboljšo televizijsko dramo, medtem ko sta igralki Oh in Comer prejeli več nagrad za najboljšo igralko, Fiona Shaw pa za najboljšo stransko igralko.

KILLING EVE Official Trailer (HD) Sandra Oh, Jodie Comer Thriller BBC Series

Prejšnji članekKomentar: Nastopaški aktivizem oziroma zakaj tvoja objava na Instagramu ne pomaga nikomur
Naslednji članekKako so nekatere rastline postale mesojede

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.