Sponzorirano

Knjiga vs. film: The Golden Compass

Ulica v Oxfordu
Sponzorirano

Kultna trilogija Njegova temna tvar, ki trenutno doživlja novo televizijsko adaptacijo na HBO (govorimo o seriji His Dark Materials), je žal doživela tudi precej obupno kinematografsko verzijo. Pred dobrim desetletjem smo si oboževalci Pullmana tako lahko ogledali film Zlati kompas.

Zgodba sledi svetu, ki je na prvi pogled čisto tak, kot naš. Hitro pa ugotovimo razlike. Človeške duše so ločene od ljudi in prevzamejo podobo živali. Svet se deli na oblast cerkve in akademike.

Mlado dekle Lyra želi rešiti svojega prijatelja Rogerja, ki so ga ugrabili žverci. Zato se odpravi na sever, pri tem pa ji pomaga naprava, ki govori resnico. Spozna tudi resnico o svoji družini in odkrije svoje lastne sposobnosti.

Knjige so fenomenalne in prodanih je bilo na milijone izvodov. Žal jim filmska adaptacija ne seže do kolen. V filmu igra precej znanih imen, Daniel Craig, Nicole Kidman in Eva Green. Žal tudi njim ni uspeli rešiti te filmske polomije.

Glavna igralka je bila prav porazna. Lyra ima v knjigi zelo jasno določeno osebnosti, ki pa se sploh ni prenesla na ekran. To je bila takojšnja in najbolj očitna napaka producentov. Posebni učinki so bili kar solidni, prav tako kostumografija in scenografija.

Režija je napeto branje spremenila v prav obupno dolgočasen film. Kot velika oboževalka knjig moram priznati, da se mi je film vlekel. Glavna igralka je bila dolgočasna in tudi čudovita Nicole Kidman ni odtehtala tega.

Film je bil posnet za bralce knjige, ker te kar vrže v svet in to brez pojasnil. Knjige odkrito napadajo katoliško cerkev, medtem ko so se filmski ustvarjalci tega očitno ustrašili. Osredotočali so se na sam svet zgodbe, ne pa na samo zgodbo.

Na srečo je nova serija veliko (ampak res veliko) boljša od filma. Zato vsem ljubiteljem knjig priporočamo ogled serije. Na film pa kar pozabi.

Urednica revije Študent

Sponzorirano

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

Exit mobile version