Ko bom velik, bom Hank Moody

Vsega je kriv Hank Moody! Gledanje tega sodobnega antiheroja, ki je odgovor na umirajoči stari svet s svojimi heroji in svojo moralo, te spravi v neko ekstazo in ti da zavest, da je vse še bolj črno, kot pa izgleda v resnici.

To je pisano predvsem iz moške perspektive, saj ima nasprotni spol (beri: boljša polovica) na mojo fasciniranost nad serijo in njenim glavnim junakom čisto drugačno mnenje. A kaj naj rečem, vsi imamo vsaj majhno željo, da bi lahko živeli vsaj za kratek čas tako kot Hank Moody – seveda mislim na vse ženske, ki jih dobi, kot tudi na njegov odnos do življenja samega.

Verjetno zadevo vsi poznamo, saj gre za serijo, ki je že po koncu svoje prve sezone postala kultna; vsaka naslednja sezona pa prinese le nove oboževalce. Trenutno čakamo na pričetek pete sezone, ki pa se na žalost šele snema.

Zakaj se sploh gre?
Californication oz. Kaliforniciranje, kot je bilo ”bistroumno” prevedeno, je drama z elementi komedije oz. lahko tudi komedija z elementi drame – kakorkoli vzamete. V sami seriji spremljamo Hanka (igra ga David Duchovny – najbolj znan je po vlogi Foxa Mulderja iz serije Dosjeji X), ki je pisatelj z večno ustvarjalno krizo v mestu angelov (Los Angeles). Hank ima najstniško hčer Becco, ki je tipičen uporniški produkt ločitve svojih staršev, ter Karen – mati Becce in Hankova ‘on and off’ punca, žena ter predvsem oseba, ki mu vedno daje zavetje, ko ga le-ta potrebuje (in potrebuje ga velikokrat). Njegov najboljši prijatelj je Charlie Runkle (tudi Hankov agent), ki pa ima s svojo ženo Marcy čisto svoje probleme (droge, odvisnost od seksa, itd.).

Vse v posteljo!
Večina tem se, kot rečeno, obrača okoli žensk, seksa, pijače in drog. Hank tako v posteljo dobi praktično vse ženske v svojem življenju: hčerko Karinega novega zaročenca, ženo režiserja, ki posname film po njegovi knjigi, veliko število natakaric in hostes, mamo hčerkinega fanta; ko dela kot profesor na faksu, hkrati spi z ravnateljevo ženo, eno izmed učenk ter svojo asistentko; kasneje tudi s svojo odvetnico, glavno igralko njegovega filma (in njeno mamo), … in še bi lahko naštevali (seveda ironično vse ženske izgledajo zelo dobro). Nekatere scene so tudi kar precej nazorne …

A po drugi strani serija ni samo neprekinjena vožnja na vlaku smrti, ampak poskuša prikazati tudi temnejše strani življenja osebe, ki je imela vse (srečno družino), zdaj pa to izgubi in se hkrati zaveda, da tega po toliko spodletelih poskusih ne more več dobiti nazaj. Najbolj tragikomičen element serije je mogoče dejstvo, da si je Hank za vse svoje probleme in slabo življenje brez svoje družine kriv predvsem sam.

Definitivno serija za v DVD zbirko.

Martin Urbanček

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.