Z avtom, vlakom, letalom ali ladjo?

Z osebnim avtomobilom ali vlakom?
V splošnem velja, da če načrtuješ potovanje do 500 km, se raje odpravi na pot z avtomobilom. Če so dobre železniške povezave, pa je še boljša rešitev vlak. Preko spletnih načrtovalnikov poti (npr. Via Michelin) dobiš hitro predstavo o oddaljenosti želenega kraja, sistem ti prikaže najkrajšo razdaljo, priporočljivo (ki praviloma upošteva boljše ceste, se pravi čim več avtocest), preračuna pa tudi stroške potovanja (cestnine, morebitne mostnine, približno porabo goriva itd). Če izbereš avtomobilski prevoz, strokovnjaki priporočajo za optimalno vožnjo, da preveriš, ali so pnevmatike primerno napolnjene. In da krotiš »težko« nogo.
Za krajše razdalje se splača preveriti cene železniških vozovnic. Le-te so velikokrat cenejše, če so vezane na določen termin ali del tedna. Na hitro lahko preletiš ponudbo poceni železniških vozovnic za v bližnje države na spletni strani Slovenskih železnic. Še boljše pa se je posvetovati o ponudbah z njihovo mednarodno prodajno službo.
Številna večja in dobro urejena mesta imajo dobro razvito mrežo avtobusnih prevozov.

Z letalom
S ponudbo nizkocenovnih letalskih prevozov se je cena prevozov precej zmanjšala in hkrati se je zmanjšal čas prevoza do želenega cilja. Praviloma se splača potovati z letalom, če je razdalja do cilja nad 500 km. Pomembno je tudi, ali je let direkten, oziroma ali je treba vmes prestopati. Morebitna prestopanja takoj povečajo stroške potovanja. Čakajoč na naslednje letalo smo na letališču seveda lačni in predvsem žejni. Cene hrane in pijače pa so na letališčih zelo visoke.
Pred nakupom letalske vozovnice je treba upoštevati, da nizkocenovni ponudniki velikokrat v ceno nimajo vštete prtljage, zaračunavajo prijavo prtljage, stroške obdelave rezervacije in plačila s kreditno kartico, kar vse lahko precej zviša osnovno ceno, ki je objavljena. Nizkocenovniki tudi ne nudijo zastonj hrane in pijače na letu. Le-ta je na letalu temu primerno dražja.

Z ladjo
Ladijski prevoz je pogosto precej dražji, kot bi pričakovali. Kadar potujemo kot palubni potnik, so cene še dokaj sprejemljive, precej pa jo povečajo morebitne kabine. Le-te je včasih bolje rezervirati na kraju samem, potem ko ladja že odpluje. Ladjarji so zaradi visokih cen in nezasedenosti večkrat prisiljeni cene precej znižati. Prednost ladijskega prevoza je dejstvo, da lahko vzamemo s sabo tudi osebno vozilo, s katerim po priplutju v želeno luko nadaljujemo vožnjo. V nasprotnem primeru se je treba posluževati javnega prevoza ali najema vozila. Slabost ladijskega prevoza je čas, ladja namreč pluje počasi, na trajektih, ki potujejo npr. do Grčije, nimaš kaj početi.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.