Pred potovanjem v tujino se zdravstveno zavaruj

Ko odhajaš na potovanje v tujino, si ne pozabi urediti zdravstvenega zavarovanja. Kaj hitro se lahko pripeti kaj neprijetnega in brez urejenega zdravstvenega zavarovanja so lahko stroški veliki.

Po Evropi z Evropsko kartico zavarovanja
Omenjena kartica velja za države članice EU, Evropskega gospodarskega prostora, Švico, Hrvaško in Makedonijo, za Romunijo pa velja konvencijsko potrdilo. V Bolgariji lahko uveljavljaš nujne zdravstvene storitve na podlagi potnega lista in veljavne slovenske kartice zdravstvenega zavarovanja. Za druge države pa velja, da moraš stroške nujnega zdravljenja in medicinske pomoči kriti sam, po vrnitvi domov pa bo ZZZS na podlagi predložene dokumentacije v višini povprečne cene teh storitev v Sloveniji te stroške povrnila. Pogoj za pridobitev kartice je urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. V kolikor je do potovanja manj kot štiri delovne dni, če kartico izgubiš ali ti je bila ukradena, je možno naročiti začasni nadomestni certifikat. Velja eno leto. Uveljavljati jo je možno le v okviru javnega sistema zdravstvenega varstva. Zdravnik na podlagi evropske kartice nudi zdravstvene storitve v takem obsegu, da se ti zaradi zdravljenja ni potrebno vrniti v pristojno državo pred potekom nameravanega bivanja.

Izven Evrope je potrebno posebno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini
Asistenčna zdravstvena zavarovanja krijejo stroške ali del stroškov pomoči pri organizaciji in izvedbi zdravstvenih ter z njimi povezanih storitev doma in v tujini. Zavaruje se lahko zdrava oseba s stalnim prebivališčem v RS. Sklene se lahko za najmanj tri dni do največ za eno leto. S sklenitvijo zdravstvenega zavarovanja v tujini z asistenco poskrbijo za organizacijo in kritje stroškov v nujnih primerih, kot so obisk in konzultacije zdravnika, nakup zdravil, prevoz do bolnišnice ali klinike, zdravljenje v bolnišnici ali kliniki, prevoz v domovino, prevoz posmrtnih ostankov v domovino, zobozdravstvenih storitev do določene zavarovalne vsote. Stroški, do katerih je upravičen zavarovanec, so kriti v celoti ne glede na razliko v ceni zdravstvenih storitev v Sloveniji.

Zavarovalnice nudijo različna zavarovalna kritja, osnovno, dvojno in trojno. Nekatere imajo posebne premije za evropske države in posebne za preostali svet, družinska zavarovanja, skupinska, sezonska itd. Za tiste, ki veliko potujejo, nudijo posebne pakete, kot npr. celoletno zavarovanje, za študente zavarovanje za čas študija v tujini.

Premija je odvisna od izbrane zavarovalne vsote, trajanja potovanja, vrste sklenitve (posamično, družinsko ali skupinsko), morebitnega aktivnega športnega udejstvovanja (za določene športne aktivnosti so potrebna posebna doplačila).

Asistenčna pomoč v tujini
Zavarovalnica, pri kateri si sklenil zavarovanje, ti da številko nujne pomoči, na katero lahko kličeš 24 ur na dan. Ob klicu je potrebno navesti številko police, ime in priimek, začasni naslov, številko telefona, vrsto bolezni oziroma potrebno pomoč. Zavarovalni operater osnovne podatke prenese zdravniku asistenčne hiše, ta pokliče zdravnika in ti da napotke za nadaljnje ravnanje. Če zdravnik oceni, da je zdravstveno stanje tako, da zahteva kvalitetnejšo zdravljenje, kot vam ga lahko nudi ustanova, v kateri ste, vam bo svetoval drugo zdravstveno ustanovo. V primeru nezgode ali bolezni vam priskrbijo finančno garancijo v okviru zavarovalne vsote ali organizirajo prevoz v domovino.
Če gre za manjše zneske, zdravstvene storitve plačaš sam, vendar je potrebno izvajalca opozoriti, da ti da račune z imenom in priimkom zavarovane osebe, opisom bolezni in zdravljenja, cenami posameznih storitev, naslovom, žigom in podpisom zdravnika, zdravstvene ustanove, lekarne ter izroči izvide oziroma zdravstveno dokumentacijo. S temi dokumenti bo uveljavljanje povračila stroškov hitrejše in enostavnejše.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.